Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Çeli̇k İhracatçıları Chicago ve Houston’da 160 İş Görüşmesi̇ Yaptı

 

Çelik İhracatçıları Birliği ABD ile Ticareti Geliştirmeye Kararlı
 


Çelik İhracatçıları Birliği’nin Ur-Ge Projesi Kapsamında ABD’ye Düzenlediği Ticaret Heyetine 13 Firmadan 16 Sektör Temsilcisi Katıldı. Heyet Programı Kapsamında Uluslararası Çelik Ticaretinin Önemli Merkezlerinden Chicago ve Houston’ı Ziyaret Ederek Görüşmeler Gerçekleştiren Çelik Sektörü Temsilcileri, Her İki Ülkedeki Sektörel Gelişmeleri Yakından İzleme Olanağı Buldu. 


Yeni ve modern çelik üretim teknolojisi, Dünya Ticaret Örgütü kuralları çerçevesinde adil ticarete bağlılığı ve rekabetçi fiyat yapısıyla uluslararası çelik sektöründe saygın bir konuma sahip olan Türk çelik sektörü, ABD ile var olan ticaret ilişkilerini geliştirmek üzere harekete geçti. Çelik İhracatçıları Birliği, Ekonomi Bakanlığı’nın URGE Projesi kapsamında uluslararası çelik ticaretinin önemli merkezlerinden Chicago ve Houston’a Türk çelik sektöründen 13 firma ve 16 temsilcinin katıldığı sektörel ticaret heyeti düzenledi. Heyet boyunca Amerikalı çelik firmaları ile bir araya gelen sektör temsilcileri yaklaşık 30 firma ile 160 iş görüşmesi yaptı. 

 
Türkiye ve ABD arasında gerçekleştirilen ticaret içerisinde Türk çelik ürünlerinin çok önemli bir payı bulunuyor. 2015 yılında ABD’nin Türkiye’den yaptığı çelik ithalatı miktarda 2,61 milyon ton, değerde ise 1,63 milyar dolar oldu. Bu miktar ile Türk çelik ürünleri ABD ithalatından yüzde 5,4’lük pay aldı. Çelik İhracatçıları Birliği’nin 2016 yılı dokuz aylık verilerine göre ise; ABD’ye ihracat miktar bazında yüzde 5 azalış ile 1,7 milyon ton, değer bazında ise yüzde 17 azalış ile 793 milyon dolar olarak gerçekleşti. 
 
ABD ile var olan güçlü ticaret ilişkilerini geliştirmek isteyen çelik sektörü ticaret heyeti, ABD programı kapsamında ilk olarak Chicago’da ABD’li firmalar ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Heyet Başkanı Namık Ekinci ise Chicago Başkonsolosu Umut Acar ile resmi temaslarda bulundu. İleri teknolojili üretim tesisleri sayesinde rekabetçi fiyatlarda ticaretini yapabildiği ürünleri ve her zaman adil ticaretten yana tutumu ile dünya pazarlarında kendini ispatlayan Türk çelik sektörünün temsilcileri Chicago’da CRU tarafından düzenlenen 10. North American Steel Konferansı’na da katıldı. Konferans programı kapsamında Çelik İhracatçıları Birliği adına Arent Fox firmasından Matthew Nolan bir konuşma yaptı ve Türk çelik sektörünün dünyadaki yerini katılımcılarla paylaştı.
 
Çelik sektör heyeti, Chicago’nun ardından yakından izledikleri uluslararası çelik ticaretinin en önemli liman şehirlerinden biri olan Houston’a geçerek ABD’li firmalarla ikili iş görüşmelerine devam etti. Heyet Başkanı Namık Ekinci, Houston Başkonsolosu Ferhat Alkan, Houston Ticaret Ataşesi Deniz Şenyurt, Associated Builder and Conractors, ABD Ticaret Bakanlığı Houston Ofisi, Greater Houston Partnership ve Houston Belediyesi ile yaptığı resmi görüşmelerde lobi çalışmaları yaparak Türk çelik sektörünün daima adil ticaretten yana olduğunu vurguladı ve ortak yatırım olanakları için görüş alışverişinde bulundu. Heyetin son gününde Houston Limanı’nda; Houston Başkonsolosu Ferhat Alkan, Houston Ticaret Departmanı Genel Müdürü John Moseley, American Institute for International Steel’i temsilen Başkan John Foster, Körfez Bölgesi Başkan Yardımcısı Richard Brazzale ve Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci ile Türk ve ABD’li firmaların katıldığı bir de panel düzenlendi. Panelin ardından heyet ABD’li firmalarla iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Söz konusu etkinliğe 49 adet ABD’li firma katıldı. 
 
Heyetin başkanlığını yürüten Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Heyetimizin, her iki ülkenin çelik sektörü temsilcilerini bir araya getirerek birbirlerini tanımaları, ihtiyaçlarını anlamaları ve bu ihtiyaçlara uygun çözümlerini sunmaları bakımından güçlü bir zemin hazırladığına inanıyoruz.
Ayrıca dostluk ilişkileriyle birbirine sıkı sıkıya bağlı iki ülke arasında ticari ve ekonomik işbirliğinin güçlenmesi adına çok önemli bir adım attık. Türkiye ve ABD arasındaki bağları pekiştirdik, her iki ülkenin temsilcilerinin iki pazarı da yakından tanımalarını sağladık. Yapılan her görüşmenin önümüzdeki dönemde olumlu sonuçlarla geri döneceğini ve gelişen ticaret hacminin iki ülke arasındaki bağları daha da güçlendireceğini düşünüyoruz. Aynı zamanda bu ticaret heyeti ile kendimizi de anlatma fırsatı bulduk. Özellikle ABD’li yerli üreticilerin açtıkları davalarda firmalarımızı haksız yere suçladıklarını bir kez daha dile getirmiştik olduk” dedi.
 
Namık Ekinci, “Çelik sektörümüz Türkiye’den ABD’ye ihracat yapabilme gücüne sahip birkaç sektörden biri ve iki ülke arasında gerçekleştirilen ticaret içerisinde Türk çelik ürünlerinin çok önemli bir payı bulunuyor. ABD kaynaklarına göre 2015 yılında ABD’nin ülkemizden yaptığı çelik ithalatı miktarda 2,61 milyon ton, değerde ise 1,63 milyar dolar. Bu miktar ile Türk çelik ürünlerimizin ABD ithalatı içerisinden aldığı pay yüzde 5,4 oldu. En önemli girdilerimizden birini oluşturan hurdayı ABD’den ithal ediyoruz. Türkiye’nin 2015 yılında toplam hurda ithalatı 16,3 milyon ton iken, ithalatın yüzde 23,6’sı ABD’den gerçekleşti. ABD’nin 2015 yılındaki 12,8 milyon ton seviyesindeki hurda ihracatının yüzde 31’lik kısmını oluşturan 3,96 milyon ton hurda Türkiye’ye ihraç edildi. Rakamlardan da anlaşıldığı üzere her iki ülke birbiri için hem ticari hem de dostluk bağları çerçevesinde oldukça değerli konumda. İlerleyen dönemde heyet görüşmelerimiz neticesinde işbirliklerimizi daha da artıracağımıza ve yeni yatırımları hayata geçireceğimize inanıyoruz” diyerek sözlerine son verdi.
 
 
Paylaş Tweet Paylaş
3648 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
Döküm Demir / Çelik Otomotiv Sanayi
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM