Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Türkiye Isıl İşlem Sanayicileri Özel Dosyası

Dosya: Isıl İşlem Teknolojileri

 

MISAD Yönetim Kurulu Başkanı Koray Yavuz / 3E Endüstriyel Genel Müdürü Gökhan Lale / Petrofer Endüstriyel Yağlar / Sistem Teknik Sanayi Fırınları / Bodycote Istaş / BES Mühendislik / İndemak İndüksiyon / İnsa Isıl İşlem / Bodycote Istaş / İstanbul Isıl İşlem / Uddeholm Türkiye

 
Röportaj: Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneği (MISAD) -  Koray YAVUZ
MISAD Yönetimi’nin Şu Ana Kadar Yaptıkları ve Gelecek Planları

 

Dergimizin bu sayısında İnsa Isıl İşlem Genel Müdürü ve MISAD Yönetim Kurulu Başkanı Koray Yavuz ile Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneği olarak sektöre katkılarını ve Isıl İşlem sektörünün geleceğini konuştuk.
 
Sayın Koray Bey, İnsa firması olarak uzun yıllar Türk sanayisine hizmet veren bir aile şirketi olarak öncelikle bize kendinizi ve firmanızı anlatır mısınız?
 
İnsa ısıl işlem firması endüksiyon ve kontinü fırında ıslah işlemleri yapan bir firmadır. Babam Faik YAVUZ 1979 tarihinde İstanbul Kartal’da firmamızı kurmuş ve kısa bir süre sonra daha büyük ve donanımlı olan İmes sanayi sitesine taşınmıştır. 1995 yılında babamızın vefatı ile zaten bir fiil çalıştığımız firmanın tamamen yönetimini abim ile birlikte ele aldık ve 2003 yılında 2.500 m2 kapalı alana sahip bulunan yeni fabrika binamıza geçtik. Yeni fabrika binamıza taşındıktan sonra daha çok kalite kontrol ve otomasyon yatırımlarına ağırlık verdik. 
 
Koray Bey, bildiğimiz kadarıyla siz sektöre paralel olarak dernek, oda gibi organizasyonlarla çok iç içe çalışmaktasınız, katılmış olduğunuz organizasyonlar hakkında da bilgi verebilir misiniz lütfen?
 
Evet, açıkçası bizi bugünlerimize getiren ülkemize ve de sanayimize faydalı olmak için sivil toplum örgütlerine bizim neslin daha çok katılarak vatan borcunu yerine getirmesi gerektiğini düşünmekteyim. 
 
Bu bağlamda geçmiş dönemde Atıcılık ve Avcılık Federasyonunda denetim kurulu üyeliği yaptım. 4 senelik görev süresi bittikten sonra ise aktif olarak İstanbul Sanayi Odası 29.Komite Başkanlığını, İstanbul OSB Geliştirme ihtisas Kurulu üyeliğini ve de kısa adı MISAD olan Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneğinin 4.Dönem başkanlığını yapıyorum, bunların yanı sıra aynı zamanda da Metalurji Mühendisleri Odası üyesiyim.  
 
 
 
Uzun yıllar  Türk Isıl İşlem sektörüne hizmet veren birisi olarak. Isıl İşlem sektörünün gelişimi hakkında bilgi verir misiniz?
 
1763 yılında buharlı makine icadıyla başlayan dünyadaki sanayileşmeye Osmanlı temkinli yaklaşmıştır. Matbaanın ülkemize geç gelişi, sanayileşmeye duyarsızlığımız maalesef yakın zamana kadar devam etmiştir. Batının 250 yılda geldiği ve her aşamasında toplumsal değişimlerin yaşandığı ‘’sanayi devrimi’’ ne yazık ki ülkemize çok geç kalarak yola çıkmıştır. Sanayi devrimi ülkemizde 1980 sonrasında etkin olarak yaşanmaktadır. Genellikle yurtdışından ithal makinelerle yapılan üretim gelişmekte, fakat işgücü niteliği aynı hızda gelişememektedir.
 
1980 yılarından itibaren Türk sanayisinde ki gelişmeler sürecinde Isıl işlem konusun olmazsa olmazların içinde olan bir sektör oldu.  Değişik yöntemlerle imalatı yapılan parçaların ısıl işlemi doğru olmaz ise, ne bir otomobilin ilerlemesi, ne bir uçağın uçması, ne de bir makinenin çalışması mümkün değildir.
 
Dolayısı ile ülke sanayimizin olmazsa olmazı ISIL İŞLEM dir ve herhangi bir kriz anında, savaş anında en kritik sektörler arasında yer almaktadır. Özellikle gündem ile paralel olarak her an gelişme sağlayan sektörümüz, şu anda Savunma Sanayii, Uçak Sanayii, Otomotiv Sanayii ve Makine imalat Sanayii konularında yüksek bir ivme ile teknolojisini geliştirmektedir. Bu nedenle derneğimiz kanalı ile sesimizi duyurmak istemekteyiz. Sektörümüzün önemi anlaşılmalı ve devletimiz tarafından koşulsuz koruma altına alınıp, desteklenmeli sahip çıkılmalıdır. 
 
 
 
 
Türk Isıl İşlem sektörünün yatırımları ve ülke ekonomisine kazandıracakları nelerdir?
1940 yıllarında ilk Karaköy’de başlandığı söylenen sektör, 1950 yıllarından itibaren fason iş yapan küçük işletmelerde banyolara daldırma yöntemi ile ısıl işlem yapan firmaların katılımı ile sayısı bir elin parmakları kadar olamamıştır. Daha sonra 1980 yıllarından itibaren hem işletme sayıları artmış hem de yeni teknolojilere yatırımlar başlamıştır. Ayrıca Isıl işlem sektörü İstanbul dışında sanayi olarak gelişme sağlayan tüm yerleşkelerde bulunmaktadır. Isıl işlem prosesi çok önem arz eden bir konudur. Gerekli olan bilgi donanımınız ve ekipmanınız yoksa yaptığınız işinde bir anlamı yoktur.
 
Üretilen her parçanın mukavemetinden siz sorumlusunuzdur. Malzemenin yapısına göre işlem yapmanız gerekiyor ve buna göre çalışmayı gerçekleştirmeniz gerekiyor. Yanlış yapılan işlem parçanın kullanıldığı araçta sorun yaratacaktır.  Bundan dolayı Isıl işlem sektörü yaptığı yatırımlar ve işlerle ülke ekonomisine her zaman bir katma değer yaratmıştır. Fakat derneğimiz kurulana kadar Isıl işlem sektörünün can alıcı bir proses olduğu, ihtiyaç sahibi firmalar tarafından anlaşılamamıştır.
 
Türk Isıl İşlem sektörünün İhtiyacı olan sivil toplum örgütü MISAD ne zaman nasıl kuruldu. Gelişim sürecini anlatır mısınız?
 
2007 yılında sektörün ileri gelen kişilerinin talebi ile Türk sanayisinin gelişiminde yayıncılık ve mühendislik bilgisiyle hizmet veren Prestij Yayıncılığın kurucusu ve metalürji sektörünün İlk dergisi Metal Dünyası dergisinin sahibi Kenan Anıl’a ısıl işlem sektörünü bir araya getirme görevi verilmiş. 2 dönem yani 4 yıl başkanlık görevi sırasında Isıl İşlem sektörünün tanınırlığını gerçekleştirirken sektörün standartları oluşturulmuş ve Meslek Yeterlilik Kurumu tarafından sektör olarak 7.sırada kabul edilmiştir. Hazırlanan sektör kitabıyla Milli Eğitim bakanlığınca kabul edilerek Meslek liselerinde okutula bilirliği sağlanmış ve Meslek lisesinde dal oluşturulmuştur.
 
Böylece Bayrampaşa İnönü  Endüstri Meslek lisesi MISAD tarafından pilot okul seçilerek işadamlarının bağışlarıyla bir tesis oluşturulmuştur. Şimdi bu bölümden mezun olan 70 in üzerinde öğrencimiz bulunmaktadır. Ayrıca uluslararası IFHTSE birliğine de MISAD üyeliği gerçekleştirilmiştir. Kısa sürede bürokratik bütün işler gerçekleştirilmiş ve böylece Isıl işlem sektörünün sanayide ki yerinin anlamı oluşturulmuştur. 3. dönem  Alman Isıl İşlem sanayicileri derneği ile dostlukları oluşturmuş ve karşılıklı olarak ziyaretler gerçekleştirilmiştir. 
 
Sizin yönetim sıranızda neler yaptınız ve neler yapmayı planlıyorsunuz?
 
4. dönem olarak bizde yapılan bu çalışmaların üzerine biraz daha neler koyabilirizi düşünerek yola çıktık. Öncelikle üye sayısını artırmak adına çalışmalar yaptık. 37 üye ile başlayan derneğimiz biz yönetime geçtiğimizde 28 üye kalmıştı. Yaptığımız çalışmayla şimdi üye sayımızı 53’e çıkardık. 
 
Gelenek haline gelen Almanya ziyareti ve uzun yıllardan beri yapılan ısıl işlem fuar ve kongresine katıldık. Yakın zamanda gerçekleştireceğimiz Amerika gezimiz olacak. Sektör temsilcilerini bir araya getirip birbirlerini tanıma ve tartışma ortamı yaratacak toplantı ve iftar yemekleri düzenledik.
 
Sektörümüzün yaşadığı iş tanımı ve tehlike sınıfı konusunda ki sorunları çözmek adına bir komisyon oluşturarak bakanlıklarda görüşmeler başlattık. Üniversitelerde meslek tanımını yapmak ve öğrencilerimize sektörümüzü tanıtmak için bir dizi ziyaretler ve paneller oluşturduk. Özellikle üye firmalarımızın faydalanabileceği sektör tanımını ve mevzuatlarını oluşturuyoruz. 
 
Merkezimizi Anadolu yakasına taşıyarak sekretaryayı güçlendirmek adına da Sefa arkadaşımızı bünyemize kattık ve sinerji yaratması adına dernek logomuzu değiştirdik.
 
Önümüzdeki dönemde Hasçelik firmasına, Makine Kimya Endüstrisi firmasına, Ekim 2015 tarihinde ABD de Dünya’ nın en büyük ısıl işlem fuarına ve ABD deki Ford, inductoheat, TS Springfeld, Ald, gibi ısıl işlem ile ilgili sektör lideri firmalara ziyaretler programladık.
 
Türk sanayisi gelişirken Dernek olarak bu gelişime ayak uydurmak adına ne gibi kararlar aldınız?
Isıl İşlem sektörünün standartları dışında değişen uluslararası normlar konusunda çalışmalar yapıyoruz. Kısa sürede bu konuda üyelerimizi aydınlatma adına bir dizi toplantılar ve seminerler gerçekleştireceğiz.
 
Türk Isıl İşlem sektörünün standartları konusunda ne gibi çalışmalar yaptınız?
Zaten önceki yönetimdeki arkadaşlar bu konuda iyi bir çalışma gerçekleştirmişler. Bizde oluşturduğumuz komisyonla bunu daha da genişleteceğiz. 
 
Bu arada MISAD’ın kuruluşunda emeği geçen tüm arkadaşlara öncelikle Kenan Anıl’a teşekkür ederiz. Sivil toplum örgütleri iyileştirme adına kurulan ve fedakârlık isteyen bir olgu olduğu için daha yapacak çok işlerimiz var. 
 

Röportaj: 3E Endüstriyel Genel Müdürü -  Gökhan LALE
Gökhan Lale; “Bir işi yapmanın ötesinde yapılan işi takip etme, analiz etme ve raporlama da çok önemli”

3E Endüstriyel Genel Müdürü Gökhan Lale ile Isıl İşlem sektörüne yapmış oldukları hizmetleri, geliştirdikleri HQM yazılımını ve bu yazılımın tesislere faydalarını konuştuk.

 

 
Sayın Gökhan Lale, Bize öncelikle kendinizden ve sonrasında firmanızdan kısaca bahseder misiniz?
1993-1997 Tuzla Teknik Lisesi Elektrik ve daha sonrasında 1997-2001 Kocaeli Üniversitesi Elektrik Mühendisliği mezunuyum. Yaklaşık 20 yıldır Otomasyon ve kontrol sistemleri ile ilgileniyorum. Üniversiteden mezun olduktan sonra, yüksek lisans ile birlikte ısıl işlem fırın imalatı alanında çalışmaya başlayarak bu sektöre adım atmış oldum. 
   
2005 yılında İstanbul’da 3E Endüstriyel Mühendislik firmasını kurarak hem bu sektördeki çalışmalarımıza farklılıklar ekledik hem de çeşitli sektörlerde hizmet vermeye başladık. Ana uzmanlık alanımız ısıl işlem sektörüne yönelik kontrol sistemleri olmakla beraber, endüstriyel otomasyon ve yazılım alanında 11 kişilik uzman kadromuzla hizmet vermekteyiz. 
  
Hizmetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Öncelikle kadromuzdaki çalışma arkadaşlarımızın çoğunluğu, konusunda 10 yıldan fazla deneyime sahiptir ve kuruluşumuzdan beri firmamızda çalışmaktadır. Konusunda uzman kadromuzla 30’a yakın ülkede pek çok projeyi başarı ile tamamladık. Bu projelerin %70’ini ısıl işlem sektörüne yönelik fırın&tesis otomasyonu ve portatif ısıl işlem makinaları oluşturmaktadır. %30 u ise CNC Taşlama&Cam&Plazma, kompozit otoklav ve özel proses otomasyon sistemlerinden oluşmaktadır.
 
Isıl İşlem sektörüne yönelik hizmetleriniz hakkında biraz daha detaylı bilgi verir misiniz?
Isıl işlem sektörüne yönelik hizmetlerimizi 3 ana başlık altında toplayabiliriz.  Bunlardan birincisi yeni veya ikinci el ısıl işlem fırınlarının projelendirilerek anahtar teslim elektrik otomasyon ve yazılım hizmetlerinin sağlanmasıdır. Vakum Sertleştirme, Vakum Temper, Kontinü ısıl işlem tesisleri, Gaz atmosferli fırınlar, Kameralı fırın hatları ve otoklav gibi farklı tip fırınlar için hizmet veriyoruz. İkinci başlığımız, sahada ısıl işlem(kaynak öncesi ön ısıtma, gerilim giderme vb.) yapılması zorunlu olan işler için geliştirdiğimiz PHT (Portable Heat Treatment) makinamız. Türkiye’de ilk defa üretilen, Tübitak 1507 Ar-Ge desteği ile projelendirilen ve gelişmiş Web tabanlı PC kontrol seçeneği ile de rakibi olmayan PHT makinamız, başta petrokimya ve hidroelektrik santralleri olmak üzere pek çok alanda kullanılmaktadır. Son başlık olarak, ısıl işlem tesis yönetimi için geliştirdiğimiz HQM(Heat Treatment Quality&Managment System) yazılımımız bulunmakta. 
 
HQM yazılımınız hakkında biraz daha bilgi paylaşır mısınız? Nasıl geliştirmeye karar verdiniz? 
Yaklaşık 15 yıldır fırın otomasyonları yaparak ısıl işlem sektörünün içerisinde bulunuyoruz. 2011 yılında, fırınların kontrol sisteminin de üzerinde, aynı zamanda tesisin diğer alanlarını da kapsayacak bir çatı yazılımı yapmaya karar verdik. Çünkü günümüzde bir işi yapmanın ötesinde yapılan işi takip etme, analiz etme ve raporlama da çok önemli. Dolayısı ile laboratuvardan planlamaya, istatistikten raporlamaya, fırınların takibinden malzeme takibine tesisteki her adımı işleyen, ölçen, denetleyen ve raporlayan bir sistem kurduk. Tabi bu sistemin geliştirilmesinde, programın kullanıcıları değerli iş ortaklarımız Tamçelik, Böhler Uddeholm, Vulcan KMG, Korkmaz Çelik, İstanbul Isıl İşlem, Kanca, Heat Group ve İnsa ısıl işlem firmaları ile değerli çalışanları çok katkıda bulundular.
 
 

HQM Yazılımı program ekran görüntüleri
 
 
 
Programın kullanılan tesiste ne gibi avantajlar sağlamakta?
Öncelikle bu programın ilk amacı, firma sahibinden malzeme dağıtımı yapan şoföre, tesis müdüründen kalite kontrol mühendisine tesisteki tüm ilgililer arasında ortak bir platformda bilgi paylaşımı sağlamak. Bilgilerin değerlendirilmesi ve paylaşılması için önce doğru bir şekilde toplanması gerekiyor. Program veri girişi şoförlerin kullanımında olan mobile telefon/yazıcı uygulamaları ile başlıyor. Malzemenin teslim alınması, tesise girişi, tesiste onaylanıp işleme alınması, planlaması, ısıl işlem proseslerinin uygulanması, laboratuvar işlemleri, kalite raporlarının hazırlanması ve fatura/irsaliye kesilerek sevk edilmesi şeklinde devam ediyor. Her bir işlem, kullanıcı ve tarih bazlı kayıt edilmekte ve olası bir kontrol durumunda raporlanmaktadır. Verilerin doğru bir şekilde toplanması, geçmişe yönelik kalite kontrollerinin ve tesis işleyişinin istatistik bilgilerinin doğru bir şekilde değerlendirilebilmesini de sağlar. Özetlersek bu program, hem anlık hem de geçmişe yönelik tesisinizdeki tüm işleyişi ve bilgiyi toparlıyor ve size sunuyor diyebiliriz.
 
Bu ürünün ülkeye katma değeri ne olacak?
Daha öncesinde bu tür yazılımlar yurt dışından ithal ediliyor veya firmalar kendilerine özel çözümler bulmaya çalışıyorlardı. Yurt dışındaki yazılımlar çok eski ve güncel teknolojinin gerisinde. Ayrıca tesisin asıl kalbi olan fırınlarla adaptasyonu için ihtiyaç duyulan ekstralarla birlikte çok yüksek maliyetlerle ithal edilebiliyorlar. Biz gerek otomasyon alt yapımız gerekse güncel yazılım bilgi ve tecrübemizle, iş ortaklarımızın paylaştığı değerli fikirleri de dikkate alarak, web&mobile uygulamaları ile birlikte benzeri olmayan bir yazılım geliştirdik. Şu anda kullanılan 13 tesis ile birlikte hem yurt dışından ithalatı önlemek hem de ülkemiz adına bu yazılımı yurt dışı pazarlara açmak en büyük hedefimiz. 
 
Ürün Tanıtımı: Petrofer Endüstriyel Yağlar
Yeni nesil GTL Teknolojisi Ürünler

 

ISORAPID 280

Petrofer Endüstriyel Yağlar A.Ş. Isıl İşlem Sektöründe GTL Tipi Yeni Teknoloji Yağları ile Liderliğini Sürdürüyor

 

 

Petroferin Diğer Isıl İşlem Ürünleri 

Hızlandırılmış Yüksek Performanslı Isıl İşlem Yağları 
• Isomax Serisi 
• Isorapıd Serisi
 
Sıcak Banyo Sertleştirme Yağları
• Martemperleme
• Marquench Serisi
 
Vakum Fırınları İçin Isıl İşlem Yağları
• Vacuquench Serisi
 
Su İle Karışabilen Polimer Açık Banyo Sıvıları 
• Feroquench 2000 Serisi
 
Su İle Karışabilen Polimer İndüksiyon Sıvıları
• Aquatensıd - Aquacool Serisi
 
Siyahlaştırma Sıvısı
• Blackynol Wl, Blackynol C
Hızlandırılmış Su Verme İçin Su Katkıları
 
Sıcak Banyo Sertleştirme Tuzları
• AS 135
• GS 405
 
Yüksek Sıcaklık Tuz Banyoları
• Hs 550/760
• Sınoxal 26/33
 
Sementasyon ve Nitrasyon Tuzları 
• Carbogen Ec
• Zynsalz Gs Zs
• Base Salt/ Del-Nit
• Regenerator /Del-Gen
• Sfs 500 (Karartma Tuzu)
 
Sementasyonu, Nitrürlenmeyi Önleyici Macun
• Surfatect
 
Nötr ve Alkali Temizleme Kimyasalları
• Feroclean Serisi
 
 
Mükemmel buharlaşma direnci
Çok kısa buhar fazı sayesinde çok iyi homojen soğutma
Son derece düşük emisyon
Mükemmel soğutma stabilitesi
 
 
PETROFER CHEMIE, 60 yılı aşan tecrübe ve birikimin ışığında, gelişen en son teknoloji ile endüstriyel yağlar ve kimyasallar üreten bir Alman firmasıdır.  Merkezi Almanya’da bulunan PETROFER, Dünya’nın birçok ülkesinde üretim ve dağıtım teşkilatlarına sahip uluslararası bir kuruluştur.
 
PETROFER, sanayide kullanılan yağlayıcı ve kimyasallar konusundaki artan talepler ile son 40 yıl içerisinde hızla gelişen Türk sanayisine paralel olarak, ileri teknoloji ile üretilen ürünleriyle Türkiye pazarında da yerini almıştır. PETROFER ürün gruplarından özellikle yeni teknoloji ile üretilen ISIL İŞLEM YAĞLARI ve METAL İŞLEME SIVILARI ile sektörde lider konumdadır. 
 
Endüstriyel yağlayıcılar sektöründe hızla yaygınlaşan GTL (Gas To Liquid) teknolojisi ile üretilmiş baz yağlar, sahip oldukları üstün özellikler sebebiyle sanayide gittikçe yaygınlaşmaktadır. Sahip olduğu avantajlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir;
 
 
• Mükemmel buharlaşma direncine sayesinde  buharlaşma kayıplarını en aza indirir.
• Kanserojenik ve mutajenik olan Polycylic Aromatik Hidrokarbon içermez. 
• Düz moleküler yapısı sayesinde yüksek termal stabilitesi ve çok yüksek yaşlanma direncine sahiptir. 
• Donma noktası çok düşüktür, neredeyse PAO özelliklerini taşımaktadır. 
• Yüksek Alev Alma Noktası sayesinde iş emniyetini arttırır. 
• Yüksek Viskozite İndeksine sahiptir.
• Kükürt ve safsızlıklar içermez.
 
 
PETROFER ENDÜSTRİYEL YAĞLAR, Isıl İşlem ve Metal İşleme gruplarında GTL bazlı ürünler geliştirilmektedir. 
 
Ar-Ge merkezimizde GTL Teknolojisi ile elde edilen baz yağlar kullanarak geliştirilmiş PETROFER ISORAPID 280, standart ısıl işlem yağlarına göre mükemmel buharlaşma direncine ve üstün soğutma performansına sahip en yeni teknoloji Isıl İşlem Yağıdır.  
 
Birçok yeni ve üstün özelliği bünyesinde barındıran yüksek performanslı ısıl işlem yağı ISORAPID 280’in en önemli avantajları aşağıda belirtilmiştir.
 
• Mükemmel buharlaşma stabilitesi sayesinde ısıl işlem banyosunda kayıpların azalmasına, daha az ürün ilavesi yapılmasını sağlar, tüketimi azaltır. 
• Çok kısa olan buhar fazı sayesinde homojen bir soğutma etkisi yaratmaktadır.
• Emisyon oluşumu çok düşük olduğu için temiz bir çalışma ortamı sağlar.
• Mükemmel termal stabilitesi nedeniyle uzun ömürlüdür.
 
 
 
 
  Standart Isıl İşlem Yağı                 GTL Bazlı Isıl İşlem Yağı
 
 
Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi, aynı süre sonunda standart ısıl işlem yağı buhar fazında iken, GTL bazlı ısıl işlem yağının buhar fazı çok kısa sürdüğü için kaynama fazına geçmiştir.
 

 

Paylaş Tweet Paylaş
5850 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
Döküm Demir / Çelik Otomotiv Sanayi
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM