Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Madencilikte Yeni Dönem

4 Aralık Dünya Madenciler Günü  nedeni ile Bursa’da etkinlik düzenleyen İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) bölgede çalışan maden ocaklarından işçi, mühendis ve firma sahipleriyle bir araya geldi. Şehit madenciler için saygı duruşu ile başlayan ve sektörün sorunlarının da değerlendirildiği yemekli toplantıda, yapılan çekiliş ile maden işçileri ve mühendislere çeşitli hediyeler dağıtıldı.

 

 

İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, hazırlanan yeni yasanın madenciliği zorlaştıracağını belirterek konuşmasına şöyle devam etti; 

 
“Birbiri ardına talihsiz maden kazalarının yaşanması üzerine hükümetin hazırladığı yeni maden yasa tasarısının sektöre ne getireceği merakla bekleniyor. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, yeni yasanın sektörün yapılanmasında olumlu gelişmeler getirmekle birlikte Türkiye’de madencilik yapmayı çok zorlaştıracağını söyledi. 
 
Artık Türkiye’de madencilerin insan hayatına, iş güvenliğine ve çevreye daha fazla özen göstereceklerine değinen Ali Kahyaoğlu, yeni yasayla birlikte çok ağır yaptırımlar geliyor. O kadar ağır ki, profesyonellik gerektirecek. Bunu başaramayan, amatörce bu işi yapanlar ne yazık ki bir süre sonra piyasadan silinecekler. Çünkü alınan tedbirler onları zorlayacak. Kimi bu şartları yerine getirmeyi başaramadığı için, kimileri de maddi gücü yetmediği için bu işi bırakmak zorunda kalacaklar” dedi.
 
Yavaş yavaş alışma dönemi bitti
Soma ve Ermenek kazalarından sonra Türkiye’de madencilik sektörü açısından yeni ve zorlu bir dönemin başladığına işaret eden İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Yasanın çıkmasıyla birlikte getirilecek uygulamalar, kazaların yarattığı duygu haliyle hızlı bir şekilde hayata geçirilecek. Artık geçiş süreci ve yavaş yavaş uyma dönemi bitti. Hızlı bir şekilde ve tamamen uymak zorundayız. Artık cebinde 20-30 bin doları olan ocakçılık yapamayacak. Bir kompresör, bir tabanca ile ocak açma dönemi kapanacak. Bundan sonra firmanın bütçesi sağlam değil ise nasıl becerecek bu işi? O nedenle sektörde artık güçlü olan ayakta kalacak, güçlü olamayanlar bu işi bırakmak zorunda kalacaklar” diye konuştu.
 
 
Tasarıdan çözüm para cezaları 
Toplantının ardından sektör basını ile bir araya gelen İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, Başkan Yardımcısı Hasan Hüsnü Ayvacı, Yönetim Kurulu Üyesi Erol Yüce ve Denetim Kurulu üyesi Yakup Kadri Sürmen sektörü değerlendirdi. Çıkması beklenen Madencilik Yasasının kazaların hemen ardından aceleye getirildiğine değinen Ali Kahyaoğlu, tasarının ilk halinde, hiçbir önlemin yer almadığını sadece para cezalarının 3’ten 5’e, 5’ten 10’a yükselttiğini belirtti. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geri çevrilen tasarının düzenlenmiş halinde de eksiklikler olduğunu vurgulayan Kahyaoğlu  “ Biz isterdik ki tasarıda önlemlere de yer verilsin. Para cezalarını artırmakla sorun çözülemez.  Madene hiç inmemiş 400 metre yerin altında çalışan birinin  ruh halini bilmeyen insanların masa başında hazırladıkları tasarı ile sektör düzenlenemez. Tüm kesimlerin katılımcı olması gerekir. Yer altında çok zor şartlarda çalışan işçilerin görüşü alınmalı. Maden mühendislerinin firma sahiplerinin görüşü alınmalı. Dünya üzerinde ülkeler bu işi nasıl yapıyorlar iyice araştırılmalı. Parasal yaptırımlar  mutlaka olmalı ancak eğitim  olmalı. İşçisi, mühendisi, firma sahibi eğitimli olmazsa bu üzücü kazaları yaşamaya devam ederiz. İnsan hayatı çok önemli  eğer bu kavramdan yola çıkarsanız o zaman alacağınız tedbirler ona göre daha etkin olacaktır. 
 
Paylaş Tweet Paylaş
2394 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
Döküm Demir / Çelik Otomotiv Sanayi
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM