Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Pagev, Ordi̇no Bedeli̇ni̇n Kaldırılması İçi̇n Düğmeye Bastı

Türkiye’de Nakliye Acenteleri Tarafından Firmalardan İthal Edilen Tüm Hammadde Ve Ürünlerin Gümrük İşlemleri Sırasında “Ordino” Veya Benzer İsimler Altında Kanunsuz Bir Şekilde Bedel Tahsil Ediliyor. Bu Bedelin Yıllık Toplam Değeri 700 Milyon Lirayı Buluyor. Tüm Firmaların Gümrüklerde Yaşadığı Bu Sorunu Durdurmak İsteyen Pagev, Haksız Şekilde Alınan “Ordino Bedeli”Nin Kaldırılması İçin Düğmeye Bastı. Bakanlıkla Birlikte Çalışma Başlattıklarını Söyleyen Pagev Başkanı Yavuz Eroğlu,  “Türkiye’nin İthalatını, Sanayisini Ve Tüketicinin Cebinden Çıkan Parayı Etkileyen Böyle Bir Tekelci Uygulama “Serbest Piyasa” Olarak Açıklanamaz. Bu Çerçevede Liman İşletmeleri Ve Acentelerce Firmalarımızdan Tahsil Edilen Ordino Veya Bu Anlama Gelecek Diğer Tüm Kanun Dışı Uygulamalara Bir An Evvel Son Verilmelidir” Dedi

 

Türk Plastik Sanayicileri Vakfı (PAGEV), Türkiye’de faaliyet gösteren tüm ithalatçı ve ihracatçı firmaların gümrüklerde yaşadığı sorunu durdurmak için harekete geçti. Türkiye’de ithal edilen tüm hammadde ve ürünlerin gümrük işlemleri sırasında “Ordino” veya benzer isimler altında firmalardan kanunda yeri olmayan bir bedel tahsil ediliyor. Bu bedelin yıllık toplam değeri 700 milyon TL’yi buluyor. Kanun dışı “Ordino” uygulaması dünyada yalnızca Türkiye var. Tamamen para tahsil etmek amaçlı üretilmiş ve kanuni bir fonksiyonu olmayan Ordino, Türkiye’de tekelleşmenin  en büyük örneklerini veren nakliyeciler tarafından yaygın bir şekilde uygulanıyor. Öyle ki Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı nakliyeciler bile bu haksız kazançtan faydalanıyor.

Ordino alınması işlemi zaman kaybına neden olduğu gibi Ordino düzenleyen firmalara da belge ücreti, özet beyan vb. sonu gelmeyen ibareleri kullanarak faturalar düzenleme fırsatı veriyor ve bu tür birçok ücretin ödenmesini gerekli kılıyor. İthalatçılar bedelini ödediği kendi malını gümrükten çekebilmek için bu bedeli ödemek zorunda bırakılıyor. Ana ve yardımcı hammaddelerin ithal edildiği düşünüldüğünde söz konusu Ordino uygulaması ve maliyetinin ihracata da olumsuz yansıdığı gözler önüne seriliyor. Bu durum yalnızca plastik sektörünü değil, Türkiye’deki tüm ithalatçı ve ihracatçıları ilgilendiriyor.
 
Söz konusu bedelin kaldırılması ile ilgili son bir aydır Bakanlıkla bir çalışma yürüttüklerini söyleyen PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, gerekli verileri sağlamakta ve öneriler yaptıklarını açıkladı. 
 
Yavuz Eroğlu, “Bu konuda Başbakan Yardımcımız Sayın Recep Akdağ’ın geçtiğimiz hafta basına yaptığı “Ordino bedelinin hukuksuz olduğu yönündeki açıklaması ve kaldırılması gerektiği yönündeki bizleri çok umutlandırdı. Ancak acenteler, bu kanun dışı alınan bedel için “Serbest Piyasa var, bizim ticari işimize kimse karışamaz, istemeyen başka acente ile çalışsın” diye savunuyor ve uygulamanın devam etmesini istiyor. Halbuki acentelerin gerçekleştirdikleri “Ordino” veya benzer adlar altında tahsil ettikleri bedeller, gümrükleme işleminin ayrılmaz bir parçası gibi algılanmakta ve algılatılmaktadır. Hatta uygulamada gümrüklerde “Ordino” olmadan işlem bitirilip mal gümrükten çekilememektedir. Bu yönden bakıldığında bu bedelin oluşmasını sağlayan ortam gümrük idaresinin, gümrük mevzuatı uyarınca gerçekleştirdiği hizmetinden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla gümrük idaresine kanunla verilmiş görevlerin yerine getirilmesi bağlamında gerçekleştirilen işlemler için acentelere ayrı bir gelir kaynağı doğmaması veya söz konusu zorunlu hizmetler karşılığında tahsil edilen ücretlerin kamu gücünü istismar edici nitelikte olmaması gerekmektedir. Yine bildiğiniz gibi “Serbest Piyasa” tam serbest piyasa koşullarının gerçekleştiği ortamlarda olur. Malını gümrükten çekip üretim yapmak zorunda olan sanayici için gümrük alanı bir kamu alanıdır ve bu durumda “Kamu Yararı” kavramı öne çıkmaktadır” dedi.
 
Bugün Türkiye’nin ithalatını, sanayisini, ihracatını ve tüketicinin cebinden çıkan parayı etkileyen böyle bir tekelci uygulama “Serbest Piyasa” olarak açıklanamayacağını belirten PAGEV Başkanı Eroğlu, “Bu çerçevede liman işletmeleri ve acentelerin bu haksız uygulamasına Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın kamu yararını göze alarak yapacağı bir genelge ile son verilebilir. Sorunun çözümü noktasında yoğun olarak çalıştığımız Ekonomi Bakanlığımızın bugüne kadar olduğu gibi bu sorunun çözümünde de sanayicinin yanında olacağına inancımız tamdır” diyerek sözlerini tamamladı.
 
Paylaş Tweet Paylaş
18533 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
Döküm Demir / Çelik Otomotiv Sanayi
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM