Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Ahmet YAVUZ
Ahmet YAVUZ
ahmetyavuz@iltem.com.tr
Ticaret Bakanlığı ve KOSGEB Destekleriyle Fuarlarda Yeni Pazarlara Açılın!

Giriş
Günümüzde, şirketlerin pazarlarını genişletmek ve yeni müşterilere ulaşmak için yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılmaları önemli hele gelmiştir. Bu fuarlar; sektördeki yenilikleri takip etmek, potansiyel müşterilerle bağlantı kurmak ve ürünlerini tanıtmak için şirketlere eşsiz fırsatlar sunmaktadır. Ancak, fuarlara katılım süreci finansal olarak şirketleri zorlayıcı olabilmektedir. Bu kapsamda Türkiye’deki şirketlerin bu tür etkinliklere katılmalarını desteklemek amacıyla Ticaret Bakanlığı ve KOSGEB gibi kuruluşlar tarafından bir dizi destek programı sağlanmaktadır.

 

Ticaret Bakanlığı Fuar Destekleri
Ticaret Bakanlığı, Türk şirketlerinin yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılımlarını teşvik etmek amacıyla destek programları sunmaktadır. Bu destekler, şirketlerin fuar maliyetlerini azaltmalarına ve uluslararası arenada daha etkin rekabet etmelerine yardımcı olmaktadır.

 

Ticaret Bakanlığı Yurt Dışı Fuar Katılım Desteği
Ülkemizde faaliyet gösteren firmaların, T.C. Ticaret Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş organizatörlerle ve bakanlık web sayfasında yayınlanarak destek kapsamına alınan yurt dışı fuarlar listesinde yer alan fuar katılımlarına destek verilmektedir. Bu sayede her sektörden firmaların; uluslararası pazarlara girmeleri, hali hazırda ihracat yaptıkları pazarlarda tutunmaları ve mevcut pazarlarını çeşitlendirmeleri yoluyla ihracatlarının arttırılması hedeflenmektedir.

 

Ticaret Bakanlığı Yurt Dışı Fuar Katılım Desteği Destek Tutar ve Oranları Nelerdir?
Firmaların ve üretici/imalatçı organizasyonlarının yurt dışında düzenlenen fuarlara katılımlarına yönelik olarak; T.C. Ticaret Bakanlığınca; yer kirası, nakliye, ulaşım ve standa ilişkin giderleri esas alınarak metrekare bazında belirlenen desteğe esas tutar kapsamında teşvik sağlanmaktadır. Toplam destek üst limit tutarı, fuar katılım metrekaresi ile desteğe esas tutarın çarpılmasıyla bulunmaktadır. 

 

Desteğe esas tutar Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenirken, ilgili giderler için hesaplanan ortalama rayiç bedeller toplamının %50’si, ilgili fuar hedef ülkelerden birinde gerçekleştirilmiş ise %70’i, ilgili fuar hem hedef ülkede gerçekleştirilmiş hem de hedef sektörlere yönelik ise %75’i oranında dikkate alınmaktadır. 

 

Mikro veya küçük ölçekteki işletmelere yönelik desteğe esas tutarın hesaplanmasında, ilgili fuarın hedef ülkede gerçekleşmesi veya hedef sektöre yönelik olup olmadığına bakılmaksızın, ilgili giderler için hesaplanan ortalama rayiç bedeller toplamının %75’i dikkate alınmaktadır. 

 

Firmalar ve üretici/imalatçı organizasyonlar, metrekare bazında Ticaret Bakanlığınca belirlenen “desteğe esas” tutar çerçevesinde, 2023 yılı için genel nitelikli fuarlarda 452.000 TL’ye, prestijli fuarlarda ise 1.357.000 TL’ye kadar üst limitlerde destekten yararlanabilmektedir. 

 

Ticaret Bakanlığı Yurt Dışı Fuar Katılım Desteğinden Kaç Kez Yararlanabiliriz?
• Bir firma, aynı takvim yılında başlayan azami 5 fuar katılımı için destekten yararlandırılmaktadır.
• Bir firma, aynı fuar katılımı için azami 10 defa destekten yararlandırılmaktadır.
• Katılıcı firmanın prestijli fuar desteğinden yararlanabilmesi için; ilgili fuarın prestijli fuarlar listesinde yer alması ve firma tarafından prestijli fuar desteği talebinde bulunulması gerekmektedir. Bir firma, bir takvim yılında başlayan azami 2 (iki) fuar için prestijli fuar katılımı desteğinden yararlanabilmektedir.
• Aynı takvim yılında başlayan fuarlardan azami faydalanma kriteri, mikro veya küçük ölçekteki firmalar için 10 fuar/yıl olarak uygulanmaktadır.

 

Ticaret Bakanlığı Yurt İçi Fuar Katılım Desteği
Türkiye’de ticaretin gelişimine destek veren Ticaret Bakanlığı, yerel fuarlara katılımı teşvik etmek amacıyla destek programları sunmaktadır. Yurt içi fuar desteği programı, Türk firmalarının yerel pazarda rekabetçi olmalarını sağlamak, ürün ve hizmetlerini daha geniş kitlelere tanıtmak, yeni iş fırsatları yaratmak ve ticari ilişkileri güçlendirmek için tasarlanmıştır.

 

Ticaret Bakanlığı Yurt İçi Fuar Katılım Desteği Destek Tutar ve Oranları Nelerdir?
Ticaret Bakanlığı tarafından sunulan yurt içi fuar desteği programıyla Türk firmalarının fuarlara katılımları desteklenmektedir. Bu destek programı; fuar alanı yer kirası ve stant dekorasyonu maliyetlerin 2023 yılı için en fazla 144.000 TL’sini ya da harcamaların %50’sini karşılamakta ve firmaların fuarlara daha ekonomik ve etkili katılmalarını sağlamaktadır. Destek üst sınırları, her takvim yılı başında (TÜFE + Yİ-ÜFE) / 2 oranında güncellenmektedir. Ticaret Bakanlığı tarafından, yurt içinde düzenlenen ve her yıl Ticaret Bakanlığı resmî web sayfasında yayınlanan fuarlara yapılan katılımlar için destek sağlanmaktadır.

 

Ticaret Bakanlığı Yurt İçi Fuar Katılım Desteğinden Kaç Kez Yararlanabiliriz?
Bir firma, aynı takvim yılında başlayan azami 3 yurt içi fuar katılımı için destekten yararlandırılmaktadır. 

 

Ticaret Bakanlığı Yurt İçi Fuar Katılım Desteği Önemli Bilgiler
• Türk parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı karar hükümleri gereği, fuar sözleşmesi, faturası ve ödemelerin TL cinsinden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
• Destek ödemesi için marka tescil belgesi aranmamaktadır.
• Türk Malı imajının zedelenmemesine özen gösterilmelidir.
• KOSGEB’e başvuru yapan firmalar bu destekten faydalandırılmamaktadır.
• Katılımcı, fuarın ilk günü standını açmak zorundadır.
• Katılımcı, fuar sona ermeden ürünlerini toplamak suretiyle standını boşaltamaz veya görevli personelini fuardan çekemez.
• Katılımcı firmaların, fuarda müstakil bir standı başka bir katılımcı ile paylaşmak suretiyle katılımı uygun bulunmamaktadır.
• Yurt içi fuar katılımcısının destekten faydalanabilmesi için asgari 9 metrekarelik stant ile katılım sağlaması ve fuar konusuyla ilgili bir sektörde faaliyet göstermesi gerekmektedir.

 

Ticaret Bakanlığı Yurt İçi / Yurt Dışı Fuar Katılım Desteğinden Kimler Yararlanabilir?
Yurt içi ve yurt dışı fuar desteklerinden Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulmuş, ihracatçı birliğine üye şirket ile Türkiye’de yerleşik üretici/imalatçı organizasyonları yararlandırılmaktadır. 

 

Ticaret Bakanlığı Yurt İçi / Yurt Dışı Fuar Katılım Desteği Başvuru Süreci
Yurt içi ve yurt dışı fuar katılımı destek ödeme başvuruları, 1.1.2021 tarihinden itibaren yalnızca Destek Yönetim Sistemi (DYS) üzerinden kabul edilmektedir. Bu bağlamda yurt içi ve yurt dışı fuar katılım destek ödeme başvurusu yapılabilmesi için öncelikle firmanızın Destek Yönetim Sistemi (DYS) kaydının bulunması gerekmektedir. Yurt içi ve yurt dışı fuar katılım destek ödeme başvuruları, ilgili fuarın bitiş tarihinden itibaren 3 (üç) ay içinde DYS üzerinden yapılmalıdır. 

 

KOSGEB Fuar Desteği
KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), Türk işletmelerinin rekabetçiliklerini artırmak ve ihracat kapasitelerini geliştirmek için yurt içi fuar desteği vermektedir. 

 

KOSGEB Yurt İçi Fuar Katılım Desteği Destek Tutar ve Oranları Nelerdir?
Yurt İçi Uluslararası İhtisas Fuarları, Yurt İçi İhtisas Fuarları ve İzmir Enternasyonal Fuarı’nda m2 başına 600 (altı yüz) TL, konusu; savunma, havacılık veya uzay olan fuarlar için m2 başına 1.200 (bin iki yüz) TL uygulanır. Destekleme alanı her bir fuar katılımı için işletme başına azami 50 (elli) m2’dir. Destek programı süresince desteğin üst limiti 100.000 TL’ dir. KOSGEB tarafından; boş alan (yer) kirası, standart stant konstrüksiyonu ve dekorasyon giderleriniz için yapacağınız harcamaların %60’ına destek verilmektedir. 

 

KOSGEB Yurt İçi Fuar Katılım Desteğinden Kaç Kez Yararlanabiliriz?
İşletmeye program süresince en fazla 4 (dört) fuar katılımı için destek ödemesi yapılmaktadır.

 

KOSGEB Yurt İçi Fuar Katılım Desteği Başvuru Süreci ve Önemli Bilgiler
KOSGEB yurt içi fuar desteğinden yararlanmak için katılım sağlanacak fuardan önce, KOSGEB veri tabanına kayıtlı işletme olunması ve KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı’na kayıt yaptırılması gerekmektedir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) internet sitesinde yer alan yurt içi ihtisas, yurt içi uluslararası ihtisas fuarları ve İzmir Enternasyonal Fuarına destek alınabilmektedir. TOBB tarafından yayımlanan Yıllık Yurt İçi Fuar Takviminde yıl içinde gerçekleşen ekleme ve değişiklikler de destek kapsamına dâhil edilebilmektedir.

 

KOSGEB Yurt İçi Fuar Katılım Desteğinden Kimler Yararlanabilir?
18/11/2005 tarihli ve 25997 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik” kapsamında yer alan ve 18/9/2009 tarihli ve 27353 sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanan 2009/15431 numaralı Bakanlar Kurulu kararı ile tespit edilen sektörlerde faaliyet gösteren küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) yararlanabilmektedir. 

 

SONUÇ
Ticaret Bakanlığı ve KOSGEB tarafından sunulan fuar destek programları, Türk şirketlerinin yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılmalarını kolaylaştırarak uluslararası pazarda daha rekabetçi olmalarına yardımcı olmaktadır. Bu desteklerden yararlanarak, şirketler yeni müşterilere ulaşabilmekte, pazarlarını genişletebilmekte ve ihracat kapasitelerini artırabilmektedirler. Fuarlara katılım sürecinde bu destek programlarını değerlendirmek, şirketlerin büyüme ve başarı yolculuğunda önemli bir adım olabilecektir.

Paylaş Tweet Paylaş
533 kez okundu
SEKTÖREL HABERLER
%100 Hidrojen Yakıt Uyumlu Self Reküperatif Yakıcılar ile Yüksek Verim ve %50’ye Varan Enerji Tasarrufu Sağlayın
Fosil yakıt tüketimi ve sera gazı karbondioksit salınımı artarak devam ederken, sanayide enerjiyi verimli kullanmak, ekonomik işletmecilik ve kaliteli üretim kavramları her zamankinden daha önemli hale gelmektedir.   End&u DEVAMI...
TOS+H Expo 2024 – 5. Türk İş Güvenliği ve Sağlığı İhtisas Fuarı – „İstanbul Sanayi Odası“ ile Başarılı İşbirliği Devam Ediyor
Başarılı geçen TOS+H Expo 2022’nin ardından Messe Düsseldorf ile yerel ortakları Tezulaş Fuar ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) başarıya giden yolda ilerlemeye devam ediyor.     TOS+H Expo, 2 – 4 Mayıs 2024 ta DEVAMI...
MİB Başkanı Emre Gencer: Reform Alanlarında Daha Hızlı Hareket Etmeliyiz
Makina İmalatçıları Birliği’nin (MİB) geleneksel iftar yemeğinde konuşan MİB Başkanı S. Emre Gencer, sektörün beklentilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Makina sektöründe dünya ticar DEVAMI...
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Değerlendirme
ÇELİK ÜRETİMİ  2024 yılının Şubat ayında Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına göre %46,6 artışla 3,1 milyon tona yükseldi. Yılın ilk iki ayında ise üretim %34,5 oran DEVAMI...
Makine İhracatı İlk Çeyrekte 6,9 Milyar Dolar
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından paylaşılan makine imalat sanayi konsolide verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı 6,9 milyar dolar DEVAMI...
Türkiye Otomotiv Sektörü Üretimde Rekabetçiliğini Kaybediyor!
Türkiye otomotiv tedarik sanayinin çatı kuruluşu Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) 45’inci Olağan Genel Kurul toplantısı düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan TAYSAD DEVAMI...
Maden Türkiye Fuarı’nın Büyük Buluşmasına Hazır Mısınız?
Konusunda Avrasya’nın en büyük fuarı olan Maden Türkiye Fuarı için geri sayım başladı. Maden sektöründe hizmet veren yerli ve yabancı firmalardan gelen yoğun talepler üzerine alan satışı tamamlanan f DEVAMI...
Avrasya’nın Tek Kalite Kontrol Fuarı Kalite’24 Fuarı Geliyor!
09-12 Ekim 2024 tarihlerinde, İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek olan "13. Kontrol, Otomotiv, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Test Ekipmanları, Metroloji ve Endüstriyel Yazılım Fuarı" için hazır mısınız DEVAMI...
Savunma, Havacılık ve Uzay Sektörlerinin Dijital Platformu DAMISE, İhracata Katkı Sağlıyor
Savunma havacılık, uzay ve denizcilik sektörlerinde faaliyet gösteren firmalara yönelik hayata geçirilen “DAMISE” hem dijital bir pazaryeri hem arama motoru hem de dijital ihracat süreçlerinin y&o DEVAMI...
Geleceğin Sanayi ve Mühendislik Projeleri MAKİNA HANGAR’dan Çıkacak
Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi ile Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş., sanayi ve mühendislik alanında öncü niteliğinde bir iş birliğine imza atarak MAKİNA HANGAR Mühendislik ve Teknoloji Merkezi&rsq DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM