Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Değerlendirme

Ocak ayında çelik sektöründe yaşanan gelişmelere ve değerlendirmelere ilişkin olarak Türkiye Çelik Üreticileri Derneği tarafından hazırlanan değerlendirme raporu aşağıdaki gibidir.

 

ÇELİK ÜRETİMİ 
Türkiye’nin ham çelik üretimi, Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre % 19,5 oranında azalışla 2.6 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. 

 

ÇELİK TÜKETİMİ
2019 yılının Ocak ayında, nihai mamul çelik tüketimi, 2018 yılının aynı ayına kıyasla % 43,3 azalışla, 1.7 milyon ton oldu.

 

DIŞ TİCARET
İhracat

Çelik ürünleri ihracatı Ocak ayı verilerine göre, miktarda 18,2 oranında artışla 1.9 milyon ton, değerde ise % 10,1 artışla 1.4 milyar dolar oldu.

 

İthalat
Ocak ayı ithalatı, 2018 yılının aynı ayına göre, miktar yönünden % 30,9 azalışla 963 bin ton, değerde % 29,7 azalışla 807 milyon dolar seviyesinde kaldı.

 

Dış Ticaret Dengesi
2018 yılının Ocak ayında % 112 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde %174 seviyesine yükseldi.

 

DÜNYA ÇELİK ÜRETİMİ
Dünya Çelik Derneği (worldsteel) tarafından açıklanan 2019 yılı Ocak ayı verilerine göre, dünya ham çelik üretimi, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla, % 1 artışla 146.7 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.

 

Çin, Ocak ayında % 4,3 artışla tek başına, dünya ham çelik üretiminin %51’ine tekabül eden 75 milyon ton çelik üretimi gerçekleştirdi. Diğer önemli çelik üreticilerinden Hindistan % 1,9 azalışla 9.2 milyon ton, Japonya ise % 9,8 azalışla 8 milyon ton ham çelik üretti. Geçtiğimiz yılın son aylarından itibaren üretimini en fazla arttıran ülkeler arasında bulunan İran, Ocak ayında %2,6 oranında azalışla 2.2 milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştirdi.

 

2018 yılında, en büyük 10 çelik üreticisi arasında 8. sırada yer alan Türkiye, Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %19,5 oranında azalışla 2.6 milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştirdi. Türkiye bu sonuç ile, en büyük ilk 30 çelik üreticisi arasında üretimi en fazla düşen ülke oldu. Brezilya ise, % 2,3 artışla, 2.9 milyon ton ham çelik üreterek Dünya çelik üretiminde 8. sıraya yükseldi. 

 

DEĞERLENDİRME
2018 yılında yaşanan ve 2019 yılının ilk ayları itibariyle de devam etmekte olan iç piyasa şartları ve dış piyasalarda düşen kar marjları, çelik mamulleri üretimi ve ihracatında, 2018 yılı seviyesine ulaşılmasını büyük ölçüde zorlaştırmaktadır. Ancak, yılın ikinci yarısından itibaren üretim girdilerinde fiyatların üretimi destekleyecek seviyelere dönmesi ve dış piyasalarda korumacı eğilimlerin etkisini kaybetmesi halinde 2018 yılı ihracat rakamlarının yakalanmasının mümkün olacağı değerlendirilmektedir.

 

Ocak ayında ham çelik üretiminin % 19,5 oranında düşmesi, Türk çelik sektörünün önümüzdeki devrede karşılaşabileceği üretim ve ihracat kayıpları bakımından çok ciddi bir sinyal olarak değerlendirilmektedir. Üretimde bu oranda bir düşüş yaşanırken, 2018 yılında 14.5 milyon ton çelik ithal edilmiş olması düşündürücüdür.

 

Yurtiçi üretimin desteklenebilmesini teminen, ABD, Kanada, AB ülkeleri ve diğer pek çok ülkede olduğu gibi, ithalatı kontrol altına almaya yönelik, gümrük vergisi ve ticaret politikası araçlarının etkili bir şekilde kullanılması önem taşımaktadır. 

Paylaş Tweet Paylaş
2891 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM