Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Mayıs Ayında 51,9 Oldu

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen öncü gösterge olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İhracat İklimi Endeksi mayıs ayında 51,9 seviyesinde gerçekleşti. İhracat iklimindeki iyileşme yavaşlayarak devam ederken, bu gelişmede Türkiye’nin imalat sektörü ihracatının yüzde 5’ini yaptığı ABD’deki büyümenin hız kesmesi etkili oldu.

 

Türk imalat sektörünün en büyük ihracat pazarı Almanya’da da üretim son üç ayın en ılımlı düşüşünü kaydederken, İngiltere, Fransa ve İspanya’da talep ılımlı iyileşti, Suudi Arabistan ve BAE gibi Orta Doğu ekonomilerindeki güçlü büyüme de sürdü.

 
Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen öncü gösterge olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İhracat İklimi Endeksi’nin Mayıs 2019 dönemi sonuçları açıklandı. Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

 

Mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak açıklanan verilere göre, nisan ayında 52,2 olan İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi mayısta 51,9 seviyesinde gerçekleşti. Küresel ekonomik koşulların göreli olarak zayıf kaldığı mayısta, Türk imalatçılarının da temel ihracat pazarlarının çoğunda büyüme yavaşladı veya yatay seyretti. Bunun sonucunda ihracat koşullarındaki iyileşme ivme kaybetti.

 

Mayıs ayındaki yavaşlama görünümünün arkasındaki temel faktörlerden biri, Türkiye’nin imalat sektörü ihracatının yüzde 5’ini yaptığı Amerika Birleşik Devletleri’nde büyümenin hız kesmesi oldu. ABD’deki ekonomik aktivite mayıs ayında oldukça hafif artış kaydetti ve bu artış son 3 yılın en düşük düzeyinde gerçekleşti. Hem imalat hem de hizmet sektörlerinde daha düşük oranlı büyüme kaydedildi. Bu yılın başından itibaren birçok Avrupa ekonomisinde de büyüme yavaşlama sergilemişti. Mayıs ayında da büyüme ılımlı düzeyde gerçekleşti.

 

En büyük pazar Almanya’nın üretiminde ılımlı düşüş
Türk imalat sektörü ürünlerinin en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da da özel sektör üretimi son üç ayın en yüksek oranında arttı. Bununla birlikte imalat sektörü daralma eğilimini sürdürdü. İngiltere, Fransa ve İspanya’da talep ılımlı iyileşme kaydetti. İtalya’daki ekonomik aktivite önceki aya göre yatay seyretti. Polonya ve Mısır gibi Türk imalat sektörü ürünleri için önemli diğer ihracat pazarlarında da üretim düşüş gösterdi. Mısır’da ekonomik aktivitenin gerilemesine karşılık Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi diğer Orta Doğu ekonomilerinde güçlü büyüme görünümü devam etti. Çin’de talep koşullarındaki iyileşme, mayısta son üç ayın en düşük oranında gerçekleşti. Diğer önemli Asya ekonomilerinden Hindistan ve Japonya’da büyüme hızı düşük kaldı ve nisan ayına kıyasla çok az değişiklik gösterdi.

 

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker şunları söyledi: Son dönemde Türk imalatçıları ihracat pazarlarına daha fazla odaklanmaya çalışıyor. Ancak global ekonomik koşullar zayıf kalmaya devam ederken bu gelişmeler Türkiye’nin kilit ihracat pazarlarındaki büyümeyi de sınırlıyor. Öte yandan Türk lirasının diğer para birimleri karşısındaki rekabetçi avantajı, küresel ekonomideki yavaşlamanın olumsuz etkilerini bir ölçüde telafi edebilecektir.”

Paylaş Tweet Paylaş
2437 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
Döküm Demir / Çelik Otomotiv Sanayi
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM