Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Kaynakta Optik Netlik Neden Önemli?

Kaynak sektörünün lider kuruluşlarından Lincoln Electric Türkiye, otomatik kararan kaynak maskesi seçiminde sadece standart iş güvenliği hususlarının değil kullanıcının görüş rahatlığının da hesaba katılması gerektiğine dikkat çekiyor. Kaynak ustalarının uygulama için doğru maskeyi kullanması, yüzlerini ve gözlerini kıvılcımlardan korumakla kalmıyor, aynı zamanda genel üretkenliğe ve iş kalitesine de katkıda bulunuyor. Maskenin optik netliği ve kullanıcıya sunduğu görüş netliği de bu bakımdan önem taşıyor. Kaynak maskelerinin optik netliğinin önemi başta olmak üzere Lincoln Electric Türkiye’nin kaynak teknolojilerine dair tüm makaleleri ve tüm ürünleri www.askaynak.com.tr adresinden incelenebiliyor.

 

Sunduğu çözümler ve yayımladığı makalelerle sektör profesyonellerinin tüm ihtiyaçlarına cevap veren Lincoln Electric Türkiye, kaynak maskelerinin optik netliğinin önemi konusunda sektörü bilgilendiren çalışmalara imza atıyor. Yapılan açıklamada, kaynak yapmanın zor bir iş olduğunu ve özellikle 8 -10 saatlik mesainin büyük bölümünde maske kullanan kaynakçılar için bu konunun önemine dikkat çekiyor. Özellikle; zaman zaman ince, sıra dışı ve/veya pahalı malzemeler üzerinde çalışılırken bu durum geçerli oluyor. Sürekli değişen arkta ve kaynak banyosundaki zor algılanan değişikliklerin daha net bir şekilde görülebilmesi ile daha kesin sonuçlar ve daha yüksek kaliteli kaynaklar elde edilebiliyor.

 

Yanlış maske seçimi görüş ve kalite kaybı yaratabilir
Çok karanlık olan veya filtresinden sunduğu görüş kalitesi çok fazla değişkenlik gösteren bir maske rahatsızlığa, görüş sorunlarına ve hatta düzensiz kaynaklara yol açabiliyor. Yüksek kaliteli bir otomatik kararan maskeyi ve kartuşunu televizyonunuz gibi düşünebilirsiniz. Spor programlarını ve filmleri eski ve karıncalı bir analog ekranda değil, net ve yüksek çözünürlükte görüntü sunan bir ekranda izlemek isteriz. Aynı görüntü kalitesini kaynak maskenizden de beklemeniz gerekmez mi? Optik netlik tam olarak bu noktada devreye giriyor. Lincoln Electric’in de aralarında bulunduğu üreticiler kaynak sektöründe göz ve yüz koruması hususlarını düzenleyen üçüncü taraf Avrupa Standartlarını yol gösterici olarak kabul ediyor. Otomatik kararan kaynak maskesi kartuşlarına yönelik ilgili standart EN379’dur (EN harfleri “Avrupa Standardı”nın kısaltmasıdır) ve bu standart önemli optik netlik derecelerini içeriyor. Bu dereceler kaynak kartuşunun ışık geçirimini ve ayrıca kartuş katmanlarının ışığı dağıtma durumunu ölçen testlerle belirleniyor. 

 

Testlerde dört optik netlik sınıfında değerlendirme yapılıyor 
Optik durum (görüntü doğruluğu/düzgünlüğü) - Kaynak maskesi lensinin sağladığı görüntünün bozukluk seviyesini değerlendirir. Lens bulanık mı gösteriyor yoksa net ve düzgün bir görüş mü sağlıyor?

 

Işık difüzyonu - Kartuş camındaki üretim kusurlarını değerlendirir. Net ve kusursuz mu? Muntazam (her noktada aynı) mı? 

 

Işık geçirgenliğindeki değişkenlikler (lensteki aydınlık veya karanlık bölgeler) - Lensin ayarlanabilir gölge işlevini ve lens yüzeyindeki farklı noktalarda bu gölgenin homojenlik durumunu değerlendirir. Lens yüzeyinde birbirine göre çok aydınlık veya çok karanlık bölgeler olmamalıdır.

 

Işık geçirgenliğinde açıya bağlılık -Bir cisme belirli bir açıyla bakıldığında, gölgenin homojen olmaması nedeniyle görüntüde herhangi bir bulanıklık, uzama, karanlık bölgeler veya sorunlar olup olmadığını değerlendirir.

 

Kartuşlar, bu değerlendirme sınıflarının her birinde 1’den 3’e kadar bir puan verilerek derecelendirilir. En iyi puan 1, en kötü puan ise 3’tür. En iyi derece 1/1/1/1’dir. 

Lincoln Electric’in standardı EN379-1/1/1/1 derecesi
Optik netlik bakımından EN379-1/1/1/1 derecesine sahip otomatik kararan kaynak maskeleri, görüş alanının tüm yüksekliği ve genişliği boyunca eşit gölge seviyeleri sunuyor ve düzgün bir görüntü sağlıyor (görüntü bozukluğu varsa da çok azdır). EN379-1/1/1/1 derecesi Lincoln Electric olarak bu standardı maskelerimizin tasarım ve üretim sürecine dahil ederek bu konuda sektöre öncülük ediyoruz. Halihazırda 1840, 2450 ve 3350 serisi Yeni VIKING™ otomatik kararan maskelerimiz EN379-1/1/1/1 derecesine sahip olmaları itibariyle mükemmel optik netlik sunuyor. 

 

Günümüz şartlarında, otomatik kararan maske seçiminde beğendiğiniz maskeyi doğrudan satın almak yerine, maskeyi takmanız ve ark önünde denemeniz gerekiyor. Şimdiye dek denemeden belirlemenin zor olduğu fakat artık ölçülebilir kıstaslar ve değerlendirmelerle belirlenebilen bir faktör haline gelen optik netlik, karar sürecinde önemli rol oynuyor. 

Paylaş Tweet Paylaş
14960 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM