Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Yeniden Düşünün, Azaltın, Yeniden Kullanın, Geri Dönüştürün

Otomotiv endüstrisi, her yıl tüm Avrupa Birliği’nden daha fazla sera gazı emisyonu üretiyor. Elektromobilitedeki ilerleme bile enerji dengesini nötralize etmeye yetmeyecektir. Bunun yerine, otomotiv ekosisteminin malzemeler ve bileşenler için eksiksiz bir geri dönüşüm sürecine ihtiyacı var. Bu, 2030 yılına kadar CO2 emisyonlarını yüzde 75’e kadar azaltmalı ve aynı zamanda OEM’leri hammaddeler üzerindeki rekabet anlaşmazlıklarından bağımsız hale getirmeli.

 

Ekim ayında, Almanya’da elektrikli tahrikli yeni binek otomobil kayıtlarının oranı zaten yüzde 17 idi. 2030 yılı için Volkswagen yüzde 80 civarında bir hesap yapıyor. Ancak iklim tarafsızlığına giden yolda daha fazlasının olması gerekiyor.

 

Ekonomist ve sosyal bilimci Prof. Dr. NürnbergMesse’nin sürdürülebilirlik stratejisinden müşterek sorumlu Matthias Fifka ve sonuçları 8-10 Haziran 2022 tarihleri arasında düzenlenecek EUROGUSS’ta açıklanacak olan ilgili bir çalışma. “Geleneksel olarak fiyat odaklı hareket eden satın alma departmanları burada büyük rol oynuyor. Bu nedenle, para tedarikçide kalıyor: Kurumsal müşteriler, döküm parçası için önemli ölçüde daha fazla ödemeye istekli değiller, ancak yine de sürdürülebilirlik standartları talep ediyorlar. Bu maliyetleri uygulamak paraya mal olur ve tedarikçinin bu maliyetleri karşılaması gerekir.”

 

Yönetim danışmanlığı şirketi Deloitte bu konudaki araştırmasını yayınladı
Temmuz 2021 tarihli “Sürdürülebilirlik Otomotiv ile Buluşuyor Sürdürülebilirlik Anketi - Alman otomotiv endüstrisi için sonuçlar”. Ankette şu ifadeler yer alıyor  : “Ankete katılanların yalnızca yüzde 51’i sürdürülebilirlik girişimlerini yalnızca kendi şirketlerinde değil, tedarikçilerde de dikkate alıyor. Ve yalnızca yüzde 40’ı hem yukarı hem de aşağı tedarik zincirini, örneğin geri dönüşüm yönünü içeren kapsamlı bir uçtan uca yaklaşım gösterebilir.”

 

Yine de döngüsel ekonomi modeli, tüm küresel CO2 emisyonlarının yaklaşık beşte birinden sorumlu olan - yaklaşık yüzde 20’si yalnızca üretim aşamasına atfedilebilir - ve dörtte biri de dahil olmak üzere muazzam kaynaklar tüketen bir sektör için neredeyse zorunlu bir modeldir. tamamı alüminyum ve küresel çelik pazarının yaklaşık yüzde 15’i.

 

Fraunhofer İmalat Teknolojisi ve Uygulamalı Malzeme Araştırmaları Enstitüsü IFAM’da Döküm Teknolojisi ve Hafif Yapı bölümü başkanı Franz-Josef Wöstmann, bir sürdürülebilirlik endeksini savunuyor. Bir araba önceki bir araçtan ne kadar verimli bir şekilde takılabilirse o kadar iyi olur ve derecelendirmesi önceki CO2 endeksini çok aşar. “Bir sürdürülebilirlik endeksi ayrıca hammadde tüketimindeki azalma, enerji kullanımındaki azalma, iş çıktısındaki azalma ve altyapı tüketimindeki azalma gibi diğer noktaları da içermelidir. Sadece malzeme değil, aynı zamanda sökme ve ayrı bileşenlerin ne ölçüde yeniden kullanılabileceği ile ilgili gelecekteki bileşen tasarımı da dikkate alınır.”

 

Geçen yılki Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF), daha sürdürülebilir çözümlere duyulan ihtiyaç, Dairesel Arabalar Girişimi’nin oluşturulmasına yol açtı. Malzeme tedarikçileri, filo operatörleri, üreticiler, geri dönüşümcüler ve veri platformlarını içeren girişim üç ana alana odaklanıyor: McKinsey tarafından hizmet verilen malzemeler; Accenture Stratejisi tarafından yönetilen

 

iş modelleri; ve siyaset, WEF ve SYSTEMIQ tarafından ortaklaşa yönetilmektedir.

 

Girişimin ilk sonuçları arasında Accenture, WEF ve Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nin Ocak ayında yayınladığı “ Raising Ambitions: Otomotiv döngüsel ekonomisi için yeni bir yol haritası “ raporu yer alıyor. Buna göre döngüsel uygulamaların tanıtılması ile birlikte Otomotiv endüstrisinde elektromobiliteye geçiş, 2030 yılına kadar CO2 emisyonlarını yüzde 75’e kadar azaltma potansiyeline sahiptir.

 

Rapora göre, otomotiv ekosisteminde döngüsel bir ekonomiye dört temel yolla ulaşılabiliyor: aracın yaşam döngüsü boyunca sıfır emisyona ulaşmak; Kaynakların geri kazanılması ve kapalı malzeme döngüleri; araçların ve bileşenlerinin ömrünün uzatılması; ve aracın verimli kullanımı.

 

Wöstmann daha fazla düşünüyor: “Birkaç yıl içinde hammaddelerin ve bunları geliştirmek ve işlemek için gereken enerjinin kıt hale geleceğini veya stratejik bir kaynak haline geleceğini hayal edebiliyorum. Daha sonra hammaddeler kısıtlanır. Bu senaryoda, bir araç üreticisi ancak geri aldığı kadar araç üretebilir. Bununla birlikte, zorunlu bir döngü sürecimiz olurdu. Bence konuya zamanında girmek ve erken aşamada bir iş modeline dönüştürmek daha mantıklı.”

 

BMW döngüsü Stromer gösterir
IAA Mobility otomobil fuarında BMW, geçtiğimiz günlerde BMW i Vision Circular konsept çalışmasıyla yüzde 100 geri dönüştürülmüş ve yenilenebilir malzemelerden yapılmış bir otomobilin 2040’ta nasıl görünebileceğini gösterdi. Stromer, ekolojik ayak izini mümkün olduğunca küçük tutmalı ve böylece pozitif bir CO2 dengesi sağlamalı, kaynak tasarrufu sağlayan döngüsel ekonomiyi bünyesinde barındırmalıdır.

 

BMW araçları şu anda ortalama yüzde 30’a yakın geri dönüştürülmüş ve yeniden kullanılmış malzemelerden üretiliyor. Üreticiye göre “Önce İkincil” yaklaşımıyla bu değer kademeli olarak yüzde 50’ye çıkarılacak. Özellikle döngüsel ekonominin ilkelerine ve ikincil malzemelerin kullanımına odaklanmak istiyorlar. Bu, özellikle tedarik zincirinde araçların CO2 dengesini önemli ölçüde iyileştirmelidir.

 

Almanya dijital ürün pasaportlarında öncü olmalı
Wöstmann, “Ancak bu yalnızca büyük üreticiler tedarikçilerle ve birbirleriyle birlikte çalışırsa işe yarar” diye düşünüyor. “Dairesel süreç, zorunlu olarak dolaşımdaki malzemelerin bilindiğini ima eder. Dijitalleşmenin devreye girdiği yer burasıdır. Uygun bileşen etiketlemesi ve takibi ile araç üreticisi, dolaşımda hangi ve ne kadar malzeme olduğunu her zaman bilir, böylece bu malzeme daha sonra üretim sürecine geri dönebilir. Bu, kendi ürününüzü bir hammadde kaynağına dönüştürür ve birincil hammaddelerden ve fiyat dalgalanmalarından daha fazla bağımsızlık sağlar.”

 

Son zamanlarda, işle ilgili İklim Ekonomisi Vakfı, otomobiller ve diğer araçlar için dijital ürün pasaportu şeklinde tek tip bir sistem çağrısında bulundu. Bunun nedeni, ürün ve tedarik zinciri yönetimine ilişkin artan düzenlemelerdir. Geçiş, ulusal ve AB düzeyinde çalışmalı ve geri dönüştürücülerin sökme sırasında kullanılan malzemeleri ayırmasına, işlemesine ve yeni ürünler için üreticilerin kullanımına sunmasına olanak sağlamalıdır. “Yeni federal hükümet, Almanya’yı dijital ürün pasaportunun geliştirilmesinde öncü yapma hedefini belirlemeli. Sonunda bunun için sorumlu bir organ oluşturulmalı” diyor vakfın yöneticisi Sabine Nallinger.

 

Hammaddeler üzerindeki ekonomik savaş önlenebilir
Döngüsel ekonomi, hammadde yönetimi söz konusu olduğunda da büyük bir fırsat sunuyor. Wöstmann, “Diplomatik olarak ifade etmek gerekirse, hammaddeler üzerinde rekabetçi anlaşmazlıklar - gerçekçi olarak ekonomik bir savaş - var” diyor. Eksiksiz bir döngü süreci, OEM’leri bu rekabetten bağımsız hale getirir. Egemen kalabilirler çünkü artık kendi araç filolarını, ürettikleri malzemeleri satmıyorlar, onları kendi döngülerinde tutuyorlar ve yalnızca ürünün gerçek işlevini, kullanımını satıyorlar.”

 

“Verimli geri dönüşüm, uluslararası bağımlılığı azaltabilir” diyor Dr. Alman Ekonomi Enstitüsü’nde (IW) çevre ekonomisti Sarah Fluchs,  yeni bir çalışmada . Lityum, kobalt ve nikel için küresel hammadde yatakları şu anda talebi karşılamak için yeterli olsa da, çoğu durumda riskli ülkelerde yoğunlaşıyorlar. Çalışmaya göre, yüksek getiri ve toplama oranlarıyla endüstri, 2040 yılına kadar geri dönüşüm yoluyla kendi kobalt ve nikel gereksinimlerinin yaklaşık dörtte birini karşılayabilir.

Paylaş Tweet Paylaş
1184 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
Döküm Demir / Çelik Otomotiv Sanayi
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM