Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Doğal Taş İhracatı Mobil Uygulama İle Yeni Yılda 2,2 Milyarı Geçecek

 

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İmib) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, Dünya Doğal Taş İhracatından Türkiye’nin Aldığı Payın Çok Düşük Olduğuna Dikkat Çekerek “2017 Yılında Dünyanın Her Yerine Ayak Basacağımız Yeni Projelerle, Üç Yıl Önce 2,2 Milyar Dolar İle Tavan Yaptığımız İhracat Rakamını Geçmek İstiyoruz. Hedef Dünyadaki Doğal Taşın Yüzde 25’İni Satmak” Diye Konuştu. 

 

 

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), 2017 yılında 40 milyon TL bütçe ile Türk doğal taşını dünyaya tanıtacak. İMİB dünyada “Türk doğal taşı tanıtım yılı” ilan ettikleri 2017’de her pazara ayak basarak ihracatı 2,2 milyar doların üzerine çıkarmayı planlıyor. 
 
İMİB, doğal taş sektöründe bu yıla ilişkin değerlendirmeler ve 2017 yılı hedefler kapsamında bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, Türkiye Maden-Mermer Vakfı Başkanı Ersoy Erol, İMİB Yönetim Kurulu’ndan Akın Gölcük, Mustafa Selçuk Çevik, Beyazıt Özcan, Yakup Kadri Sürmen, İMİB Genel Sekreteri Armağan Vurdu ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. 
İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, 2013 yılında dünya doğal taş ihracatının 20 milyar dolar iken bugün 22 milyar dolar seviyesine geldiğini, Türkiye’nin bu rakamın yüzde 10’unu bile karşılamadığına dikkat çekti. Kahyaoğlu “Dünyada satılan doğal taşın yüzde 25’ini satmamız gerek. 2023 yılında 6 milyar dolar ihracatı yakalamayı hedefliyoruz” dedi. 
Doğal taş sektörü ihracatının 2013 yılında 2,2 milyar dolar ile tavan yaptığını hatırlatan Kahyaoğlu, “2017’de 2,2 milyar doların da üzerine çıkmak istiyoruz. Yeni projelerimizi hayata geçirerek 2,2 milyar doları geçeceğiz. Dünyada çok fazla pazar var. Projelerimizde  dünyanın her yerine ayak basmayı hedefliyoruz. Çoğunluğumuzun gitmediği yerleri tespit edip orada olacağız” diye konuştu. 
 
2017 Dünya Türk doğal taşları yılı ilan edildi
Ali Kahyaoğlu, 2017 yılında 40 milyon TL bütçe ile Türk doğal taşını dünyaya tanıtacaklarını, bu kapsamda 2017 yılını dünyada “Türk doğal taşı tanıtım yılı” ilan ettiklerini söyledi. Tanıtıma yönelik hem yurt içi hem de yurtdışında bir dizi projeleri hayata geçireceklerini vurgulayan Kahyaoğlu, şöyle konuştu:  “Dünya doğal taş ithalatından en büyük alan Çin ve Hindistan ile üç kez Türkiye İşbirliği Zirveleri gerçekleştireceğiz. Çin, ABD, Avustralya, Katar, Brezilya, Dubai, Suudi Arabistan, İtalya, Kanada ve Fransa gibi ülkelerde fuarlara katılacağız. Bu ülkelere aynı şekilde ticari heyet ziyaretleri yapılacak. Yine Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde Türkiye Ticaret Merkezleri kurulması projemiz var Milano Tasarım Haftası’nda ürünlerimiz sergilenecek. Ağustos ayında 400 yabancı alım heyetini Türkiye’de ağırlayacağız. Bu yıl 6 Ur-GE projesi yürütüyoruz, 2017 yılında bu sayıyı 10’a çıkaracağız. 
 
Veri tabanındaki tüm veriler kullanılarak anlık olarak Türk Doğal Taşları Kitabı ve yine tüm doğal taşların ilgili 3D modelleme yazılımlarında kolaylıkla kullanılabilmesi amacıyla Türk Doğal Taşları Kütüphaneleri hazırlanacak. Kamuoyu oluşturma çalışmaları kapsamında hali hazırda Bakanlıklardan Valilere Çevre ve Orman Müdürlüklerinden üniversite ve kaymakamlıklara gönderdiğimiz Natura dergisinden bu kez 7 bin tane bastırıp madencilik yapılan ya da potansiyel olan köylerin muhtarlarına göndereceğiz.”
 
 
 
Mimarlar Türk doğal taşına cep telefonu kadar yakın olacak
Kahyaoğlu, bir ay içinde uygulamaya alacakları mobil uygulaması için de “Dünyadaki herhangi bir mimar elindeki taş numunesini telefonuna okutarak, Türkiye’de taşın benzerini ya da kendisini bulabilecek. O taşı hangi firmanın ürettiğini görüp temasa geçebilecek” dedi. Uygulamanın Türk doğal taşlarının içinde bulunduğu renk, cins, firma ve bulunduğu şehre göre tasnif yaptığını söyleyen Kahyaoğlu, “İçinde arama seçeneğinin de olduğu uygulama Çince, Arapça, İtalyanca, İngilizce ve Türkçe olmak üzere farklı dillerde menüye sahip olacak” dedi. 
 
İMİB 1 milyon metrekare ağaçlandırma çalışması başlattı 
Kahyaoğlu ayrıca ağaçlandırma projesi de başlattıklarını ifade ederek “Çevreci madencilik adına hatalarımız ve eksikliğimiz olabilir. Gidermeye çalışıyoruz. Bu kapsamda İMİB olarak mermer ocakları ve çevresinde 1 milyon metrekare ağaçlandırma çalışmasına başladık. Örneğin bir firmaya 20 bin metrekare için fidan vereceğiz. Firmalar bakmak, sulamak ve foto göndermek zorunda. İMİB olarak fidanları verip gitmeyeceğiz. Takibini yapacağız” dedi. 
 
Paylaş Tweet Paylaş
3732 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
Döküm Demir / Çelik Otomotiv Sanayi
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM