Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Otonom mühendislik MAGMASOFT® 5.4

Tüm proses adımlarında doğru zamanda doğru araçlar.

 

MAGMA önümüzdeki günlerde piyasaya sürmeye hazırlandığı MAGMASOFT® 5.4 sürümü ile birlikte parça ve kalıp tasarımları ve proses parametrelerinin optimizasyonu için daha detaylı, daha inovatif kabiliyetlere sahip yeni ara yüzünü müşterilerinin kullanımına sunacak. Yeni versiyonda üstün MAGMA yaklaşımı ve Otonom Mühendislik aracı ile birlikte her bir simülasyonda ölçülebilir hedefler daha net tanımlanabilmekte, kritik parametreler için net aralıklar verilebilmekte ve ilişkili kalite kriterleri otomatik olarak değerlendirilebilmektedir. Bu yeni özellikler sayesinde ürün geliştirme ve üretim süreçleri eş zamanlı olarak optimize edilebilmektedir.

 
Bu versiyonda göze çarpan en önemli yeniliklerden biri ise yüksek basınçlı döküm proseslerinde kullanılan tasarım ve proses geliştirme araçlarındaki güncellemeler olarak belirtiliyor. HPDC dolum prosesi için tamamen yenilenmiş olan algoritmada, sonuç kalitesini yükseltmek için, ergiyik serbest yüzeyi, vizkozite, tahmini hava sıkışmaları gibi prosesin özel ihtiyaçları dikkate alınmıştır.
 
Yeni çözücü ile eş zamanlı olarak piston hareketi ve sıkıştırma gibi hususlarda esnek sınır koşulları korunurken, diğer yandan dolum esnasında soğutma kanallarındaki akış gibi farklı varyasyonlar analiz edilebilmektedir. MAGMASOFT® 5.4 deki bu hesaplamalar, gerçek geometride, esnek ve bölgesel mesh imkanı sunan, yenillikçi, TAG-Meshing (True Adaptive Geometry)’e bağlıdır.
 
Bu özelliklerle MAGMASOFT® 5.4 sürümü, kovan geometrisine paralel olarak (Figür 1) dozajlama prosesi ve dolum profilini detaylı şekilde analiz etme olanağı sunmaktadır. Bu sayede dozaj parametreleri, bekleme süreleri, piston hızları ve switch noktaları en uygun seviyeye getirilebilmektedir.
 
Ayrıca, net kullanılabilir makine kapasitesi de (PQ2-diyagramı) göz önüne alınarak hava çıkışı koşulları ve kalıbın termal dengesi, parça kalitesi için kritik olan birçok ilgili konu önceden belirlenebilecektir.
 
Hedef kriteri sağlamak için gereken detay seviyesine göre MAGMASOFT® 5.4, basınçlı döküm kalıp tasarımı ve proses geliştirme aşamalarında spreyleme prosesi optimize edilirken klasik yaklaşım olan kalıp boşluğundan ısının uniform dağılması prensibi ile birlikte; statik veya hareketli spreyleme, bağımsız devrelerle daha gerçekçi sprey kafası analizleri, nozüllerin yerleştirileceği noktalar ve başlıkların hareketlerinin izlenebildiği daha kapsamlı bir yaklaşım sunulmaktadır.
 
Böylelikle, spreyleme işleminin kalıbın termal dengesine, parça kalitesine, parçadaki ve kalıp bileşenlerindeki olası çarpılmalara ve kalıbın kullanım ömrüne etkisi ile ilgili hassas veriler elde edilebilmektedir (Figür 2).
 
Daha yüksek termal verimlilik için giriş/ çıkış aşamalarındaki soğuma hızları, sıcaklıklar ve akış oranları dikkate alınarak soğutma kanalları ile kalıp çevresindeki noktasal soğuma ve konformal soğuma bölgelerindeki akışlar optimize edilebilmektedir (Figür 3).
 
MAGMASOFT®5.4, tüm döküm prosesleri için kalıp ve parça arasındaki termal dengenin nicel analizi ile genel proses veya her bir proses adımı üzerinde, belirlenen aralıklarla, enerji değişimi analizleri gerçekleştirebilmekte ve görsel olarak sunabilmektedir (Figür 4).
 
Basınçlı döküm prosesinin tüm adımlarının entegre edilmesiyle birlikte parçanın kalıptan sıyrılmasından, su verilmesine ve soğutulmasına, yolluk ve çapakların trimlenmesine, ham dökümün işlenmesine ve işleme sonrası oluşan kalıntı gerilimlerin tespitine kadar tüm proses zinciri sanal olarak incelenebilmektedir. Basınçlı döküm kalıp tasarımında ise kalıp ile parçanın temas noktalarındaki basınç değerlerinin hesaplanması ve gerekli olan itici kuvvetlerinin belirlenmesi büyük fayda sağlamaktadır (Figür 5).
 
Isıl işlem süreçlerinin de yazılıma dahil edilmesiyle birlikte kalıp boşluğu iyileştirmeleri, geliştirme aşamasında dahi ısıl işlem prosesinin tasarlanabilmesi ve diğer tüm üretim parametrelerini optimize edebilme özelliği sayesinde parçada oluşabilecek çarpılma oranı minimuma indirgenmektedir (Figür 6).
 
Porozitesiz alan kalınlığı gibi yeni kalite kriterleri doğrultusunda istenen özelliklere göre proses bileşenleri tasarlanabilmektedir.
 
Otonom Mühendislik aracının sistematik bir şekilde uygulanması ile birlikte MAGMASOFT® 5.4, kullanıcılarına hızlı bir şekilde ürün ve proses tasarlama, ideal kalıp tasarımı ve maksimum parça kalitesini sağlayacak şekilde ideal proses parametrelerini hassas ve doğru birşekilde kolayca tespit etme imkanı sağlamaktadır. 
Paylaş Tweet Paylaş
4799 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
Döküm Demir / Çelik Otomotiv Sanayi
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM