Hannover Messe Bileşim A.Ş.‘nin Endüstri sektörünün liderlerini tek çatı altında buluşturduğu, WIN Automation Fuarı, TÜYAP’ta yoğun bir ilgiyle devam ediyor. Toplam 42 ülkeden, 1950 firmanın katılımıyla, 30 bin 864 metrekarelik bir alanda gerçekleşen fuarda, uluslararası katılımcı ve ziyaretçilerin yanı sıra birçok meslek lisesi öğrencisi de büyük bir ilgiyle takip ediyor. Yerli ve yabancı üreticilerin ürünlerini tanıtmak adına yer aldığı fuarda, öğrenciler teoride öğrendiği birçok sistemi birebir deneyimleme fırsatı yakalayarak firmaları yakından tanıyor. WIN Automation, mezun olduktan sonra iş bulma aşamasında güçlüklerle karşılaşan gençlere, firmaların yöneticileri ile birebir iletişim kurma şansı sunarak yeni staj ve iş fırsatlar için de büyük bir alan sunuyor.
İnsan gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün işletmelerle iş birliği yapılarak yetiştirilmesi, mesleki ve teknik eğitim sistemi bütünlüğü içerisinde desteklenerek geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için WIN Automation Fuarı da ayrıca destek olmaya devam ediyor. Meslek Lisesi öğrencilerinin firmalarla birebir görüşerek staj imkanı elde ettiği fuar sayesinde aynı zamanda öğrenciler iş bulma şansını da yakalıyor.
Ayrıca fuar kapsamında düzenlenen “Endüstriyel Etkinlikler Zirvesi” de sektörün sorun ve fırsatlarını çok sayıda konferans, panel, kurumsal etkinlik ve çözüm gösterisiyle ele alıyor. Zirve bilgi paylaşım ve aktarımında da büyük rol oynuyor. İnovatif paylaşımlar, yeni iş ortakları arayan firmalar ve yeni işbirliklerine imza atmak isteyenler için etkili bir platform oluşturuyor.
Ürünleri “3 Kat Daha Fazla Maliyetle” Üretiyoruz
Zirve kapsamında konuşma yapan Entes Elektronik Proje Grup Yöneticisi Macit Bul: Enerji dendiği zaman zaten ben heyecanlanıyorum. Ülkemizde o kadar potansiyel var ki. Türkiye’de enerji verimliliğine neden ihtiyacımız var. Enerji verimliliğine olan ihtiyacımızı ikiye ayırabiliriz ve bunu mali ve çevresel açıdan olarak gruplandırabiliriz. Mali açıdan baktığımız zaman ülke olarak 2011 yılı verilerine göre 54 milyar cari açığın yüzde 69’unun enerjiden olduğunu düşünürsek enerji verimliliğinin ne kadar önemli olduğunu görebiliriz. Firma olarak düşünecek olursak da enerji verimliliği ile maliyetler düşecek, pazar payı artacak, daha da fazla kazanç sağlanacak ve yurt dışına açılıp rekabet koşulu arttırılmış olacak. Birincil derecede enerji kaynağımız olan kömür ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarını yurtdışından alıyoruz ve bu yüzden de daha da dikkatli kullanmalıyız ve sistemimizdeki açıkları kontrol altına almalıyız. Enerji yoğunluğuna baktığımızda da Japonya’da enerji yoğunluğu 0,10, Avrupa’da 0,18, Türkiye’de ise 0,36. Bu biz bir ürün üretirken 3 kat daha yüksek maliyetle üretim yapıyoruz demek. Bu demek oluyor ki biz rekabette eksiden başlıyoruz ve 3 kat daha fazla enerji harcıyoruz. Rekabet edebilmemiz için de Avrupa’nın enerji yoğunluğuna yaklaşmamız lazım. Yaklaşmak içinde soyut bir kavram olan elektriği somut hale getirmeliyiz. “açıklamasında bulundu.
2021 Yılında “2 Milyar Makinada Sım Kart” Olacak
Turkcell M2M (Makinalar Arası İletişim) Ürün Grup Yöneticisi Dündar Özdemir; GSM sektörünün enerji verimliliği konusunda hayatımızı nasıl değiştirdiğini sizlere vurgulamak istiyorum. Makinalar arası iletişim sistemini; Cep telefonlarımızda kullandığımız kartları enerji, ulaşım, sağlık gibi hayatın birçok alanında kullandığımız makinalardaki sayaçlara takarak uzaktan yönetilmesini sağlayan teknoloji olarak tanımlayabiliriz. Bu sistem dünyada ve ülkemizde hızlı büyüyen bir teknoloji. 2013 verilerine baktığımız zaman dünyada yaklaşık 190 milyon makinanın içinde sim kart var ve bu rakamın 2020’de 1,8 milyar, 2021’de de 2 milyar makinanın içinde sim kart olması bekleniyor. Türkiye’de ise toplamda 2,1 milyon makinanın içinde sim kart var. Şuanda da pos cihazları, yazar kasalar, otomatlarda, hayvancılıkta, seracılıkta, su kuyularında ve tarım sulama sistemleri gibi birçok alanda bu sim kartları kullanabiliyoruz. Fakat iş makine olunca farklı yatırım kollarına ihtiyaç duyuyoruz. Dolayısıyla bu sistemlerde kullanmış olduğumuz sim kartların daha özel yapıda olması gerekiyor. Makinalar arası iletişimde birçok alanda fayda sağlayabilmekte fakat en önemli konu enerji tasarrufu. Dünya nüfusu giderek artıyor ve enerji kaynaklarımız kısıtlı. 2013 yılında Türkiye’nin ithalatının 56 Milyar dolarının enerjiden ve 65 milyar dolarlık cari açığımız mevcut. Bu cari açığın yüzde 85 i enerjiden kaynaklanmaktadır.