Güçlü bir döküm sektörüne sahip olmadan kalkınmanın ve sanayide sürdürülebilirliğin mümkün olmadığı gerçeğinden hareketle, TÜDÖKSAD 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal ve dönemin önde gelen diğer sanayicileri ile beraber 1976 yılında kurulmuş ve 43 yıldır sektörün gelişimi yönünde faaliyetlerini sürdürmektedir.
T.C. Bakanlar Kurulu kararıyla 1995 yılında Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği ismini alan derneğimiz 1989 yılında (WFO) Dünya Dökümcüleri Birliği ve 2007 yılında da (CAEF) Avrupa Dökümcüler Birliği’nin üyesi olarak sektörü yurt dışında temsil etmekte ve dünyadaki teknolojik çalışmaları ve gelişmeleri üyelerine aktarmaktadır. Ayrıca, sektörümüzün teknik gelişimine katkı sağlayabilmek için uluslararası kongre ve eğitim çalışmalarına ağırlık vererek, üye kuruluşlarımızın arzu edilen uluslararası başarı seviyelerine erişmesine destek olmaktadır.
Ülkemizde metal döküm sektöründe; üretimin %85’i, ihracatın %90’dan fazlası, alanında tek sektörel kuruluş olan TÜDÖKSAD’ın üyesi olan 121 dökümhane tarafından gerçekleştirilmekte, 36 tedarikçi üyemiz tarafından da hammadde, sarf malzemeleri, mühendislik, fuar ve danışmanlık hizmetleri alanlarında desteklenmektedir.
Türkiye Döküm Sanayicileri Derneğinin yönlendirdiği ve geliştirdiği, Döküm Sektörünün Avrupa’daki en önemli ikinci fuarı haline gelen Ankiros, Annofer, TurkCast fuarları iki senede bir İstanbul’da yapılarak yerli ve yabancı yatırımcıların ve üreticilerin ilgi odağı olmaktadır.
Gifa / Metec / Thermprocess / Newcast 2019 Fuarları Gerçekleştirildi
Fuar her zaman olduğu gibi bu yıl da dökümcüler, tedarikçiler, döküm alıcıları, üniversiteler, birlikler gibi tüm iş ortakları için yeni projelerin konuşulduğu ve bir araya gelindiği en büyük platform olma özelliğini devam ettirdi. Ayrıca, endüstrideki en yeni gelişmelere, yeni teknolojilere ve birçok yeni hizmete dair yapılan paylaşımlar ve gösteriler büyük ilgiye sahne oldu.
Dünya döküm üretiminin 100 milyon tonu aştığı ve sektörü derinden etkileyecek yapısal dönüşümlerin kapıda olduğunu her gün daha belirgin şekilde hissettiğimiz bu dönemde döküm sanayiine yönelik ileri teknoloji çözümlerin sergilendiği stantlar büyük ilgi çekti. Dökümhane verimliliğini ve üretimin kalitesini artıracak döküm teknolojileri, dökümhane makinaları, 3D yazıcıların dökümhane proseslerine getirdiği yenilikler, kalıplama hatları, maça makinaları, kimyasallar, refrakter malzemeler, ocaklar, alyajlar gibi metal döküm sektörünün bileşenlerindeki yenilikleri izledik. Sektörümüzün gelecekteki yapısını bugünden tahmin edecek ipuçlarını yakalayabildik. Katılan Türk firmalarımız da katılımdan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdiler. GIFA 2019’u önceki yıllardan çok daha fazla Türk dökümcüsünün ziyaret ettiğini gözledik.
Derneğimiz fuar dörtlemesinin Gifa ve Newcast kısımlarında iki ayrı stand ile katılım gerçekleştirdi. Gifa bölümünde üyemiz HM Ankiros Fuarcılık ile Hol 13 A 15 numaralı ortak bir stand düzenlerken, Newcast fuarına İMMİB'in organize ettiği grup katılım alanında Hol 14 C34/1 numaralı alanı ile katılım gerçekleştirdi ve üyeleri ile birlikte Türk Döküm Sektörünü tanıtıcı faaliyetlerini burada da sürdürdü.
Gifa / Metec / Thermprocess / Newcast fuar dörtlemesi için Derneğimiz tarafından revize edilen, üye dökümhanelerimiz ve tedarikçi üyelerimiz hakkında kısa bilgiler içeren Üye Rehberimiz fuar boyunca ziyaretçilerimize ücretsiz olarak dağıtıldı. Fuar boyunca yoğun ilgi gören ve tükenen üye rehberimize ek olarak dergimiz TürkDöküm de tanıtıldı. Standımız fuar boyunca büyük ilgi gördü.
Derneğimize üye olma isteğinde olan kuruluşlarımıza faaliyetlerimiz ve üyelerimize sunduğumuz imkanlar hakkında bilgi verildi ve gösterdikleri ilgiye teşekkür edildi. Ayrıca, Türkiye pazarına girmek isteyen ekipman ve sarf malzemesi üreticisi kuruluşlara da sektörümüz hakkında genel bilgiler verildi.
Yabancı ülke dernekleri temsilcilerinin yanısıra Dünya Dökümcüler Birliği WFO ve Avrupa Dökümcüler Birliği CAEF temsilcileri ile temaslar ve fikir alışverişleri gerçekleştirildi. Dünya Dökümcüler Birliği WFO Eğitim ve Mesleki Gelişim Çalışma Grubu toplantısı ise 27 Haziran Perşembe günü fuar alanında gerçekleştirildi. Toplantıya derneğimizi temsilen Genel Sekreter Serter Koray Hatipoğlu ve İş Geliştirme Uzmanımız Tunçağ Cihangir Şen katıldı. Toplantıda WFO tarafından gerçekleştirilen ülkeler bazında Mesleki Eğitim Programları Araştırma Anketi'ne dair son durum hakkında bilgi verildi ve yol haritası üzerinde fikir alış verişi gerçekleştirildi. Üye ülkeler mesleki eğitim üzerinde yaptıkları son çalışmalar hakkında tanıtım yaptı. Özellikle internet üzerinde hayata geçirilen çevrimiçi yüksek lisans programları E-Cast, Foundry Master ile Birleşik Krallık'ta faaliyete geçirilen Ulusal Döküm Eğitim Merkezi projeleri büyük dikkat çekti.
27 Haziran Perşembe günü akşamı Newcast 14. Hol'de bulunan grup alanında fuar bitiminde ziyaretçilerimiz için bir kokteyl düzenlendi.
Kokteyl sonrasında, Tüdöksad Yönetim Kurulu üyemiz ve Demisaş Döküm Genel Müdürü Sn. Emre Giray, Demisaş Döküm Teknik Genel Müdür Yardımcısı Sn. Yaşar Uğur Akı, Ay Döküm Planlama Birimi Müdürü Sn. Kumru Yavuz ve Derneğimiz İş Geliştirme Sorumlusu Tunçağ Cihangir Şen ülkemizi temsilen İtalya Ticaret Ofisi ve İtalya Döküm Tedarikçileri Birliği AMAFOND organizasyonunda düzenlenen akşam yemeğine katıldı.