Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham), Türkiye’den ABD’ye yatırım yapmak isteyen iş insanlarına kapı aralayacak Türk OSB (IZUS) yatırımını bu kez de Gaziantep’te anlattı. Türk Amerikan İş Adamları Derneği Başkanı Ali Osman Akat liderliğindeki heyet, Gaziantep Sanayi Odası’nı ziyaret ederek Gaziantepli sanayicilerden tam destek sözü aldı.
Türkiye’nin güçlenmesi ve marka değeri yüksek markalar oluşturulmasını görev ve misyon edinen TABA-AmCham, sanayicilere yurt dışında yatırım imkanı sunulması için yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde, “ABD’de yapılacak Türk organize sanayi yatırımı”nı anlatmak üzere bu kez Gaziantep’teydi. Türk Amerikan İş Adamları Derneği Başkanı Ali Osman Akat, Yüksek İstişare Kurulu Başkanı B. Ali Bayramoğlu ve beraberindeki heyet, Sanko Holding Onursal Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ve Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu’na bir ziyaret gerçekleştirerek, Amerika’da kurulması planlanan Türk Organize Sanayi Bölgesi (IZUS)’ni anlattı. Ellinin üzerinde Gaziantepli sanayicinin katıldığı, Gaziantep Sanayi Odası Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıda, ilk konuşmayı TABA-Am-Cham Yüksek İstişare Kurulu Başkanı B. Ali Bayramoğlu yaptı. Gaziantep ile ilgili ekonomik ve sosyolojik istatistiki bilgiler veren Bayramoğlu, yöre ile ilgili doğru bilinen yanlışlara açıklık getirdi. İlçenin turizm potansiyelinin yüksekliğine değinen Bayramoğlu, şehrin sanılanın aksine otel açığı olmadığını, hatta otellerinin yüzde 43 doluluk oranına sahip olduğunu ancak ortalamanın çok altında olan 30 Dolar gibi bir fiyat ortalamasıyla hizmet verdiklerini aktardı. Gaziantep’i dışardan tercih edenlerin konaklama süresinin ortalama bir buçuk gün olduğunu açıklayan TABA-Am-Cham Yüksek İstişare Kurulu Başkanı B. Ali Bayramoğlu, tüm bu veriler ışığında ilçenin gastronomi ve kültür turizmi açısından katma değeri yüksek turist çekmesi gerekliliğini ifade etti. Gaziantep’in ihracat rakamlarının 10 yıllık bazda 3 milyar Dolardan 6-7 milyar Dolar seviyelerine çıktığını aktaran Bayramoğlu, bunun büyük bir başarı olduğunu ancak Gaziantep’in ve Türkiye’nin çok daha iyi yerlere gelebilmesi için insanların emeklilik hayallerini unutup, Türkiye’ye olan borcunu ödemesi gerektiğini savundu.
Türklerin ABD’de lobi yapma imkânı Türk OSB’si ile artacak
Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham) Başkanı Ali Osman Akat’ın sunumlarıyla devam eden toplantıda, dernek tarafından ABD’de kurulması planlanan Türk Organize Sanayi Bölgesi (IZUS) projesinin amacı ve detayları aktarıldı. “Dışarıdan bakıldığında proje Amerika’ya yatırım yapmak gibi görünse de buna benzer birkaç projeyle Türkiye’nin yurt dışından döviz bekleme ihtiyacı kalmayacaktır” diyen Ali Osman Akat, dünyanın en büyük pazarına yatırım yapan Türk iş adamlarının, Türkiye’nin döviz ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayacağı yorumunda bulundu. 500 bin dönüm arazi üzerine etap etap hayata geçirilmesi planlanan IZUS projesinde üretim tesisleri, sosyal faaliyet alanları, ikamet yerleri olacağını ve bu şekilde insanların ihtiyaç duyacağı her şeyin bir arada bulunacağını aktaran Akat, böylesi bir proje ile ABD’ye yatırım yapan Türk sanayicileri sayesinde, Türkiye’nin Amerika’da lobi yapma imkânlarının da diğer ülkelerin çok üzerine çıkabileceğini ifade etti.
Ağırlıklı fikir Teksas’tan yana
Projenin konumlandırmasının hava, kara, deniz ve raylı sistemlerin hepsinin olacağı bir yerde olacağını aktaran Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham) Başkanı Ali Osman Akat, derneğin şimdilik Teksas üzerinde yoğunlaştığının altını çizerken, “Projenin Türk sanayicisi için en cazip tarafı arazi, bina ve ekipman tedariklerinin hepsinin Amerika’daki Federal Hükümet, Eyalet Hükümeti ve bankalardan tarafından karşılanacak olması. Türk sanayicisinin yapması gereken tek şeyin buradan alacağı bir banka referans mektubu.” diyerek sanayicilere ABD yatırımları için umut verdi. ABD’de Türk OSB’si projesinde yer almak isteyen her sanayici için ön şartın uzmanlaştığı alanda yatırım yapmak olduğunu, yeni alanlara yatırım yapmak isteyenlerin projede yer alamayacağını da belirten Ali Osman Akat, buna sebep olarak da projenin Amerika açısından en önemli teşvik edicisinin Türk sanayicisinin kendi alanındaki know-how ve deneyimi olduğuna işaret etti.
Sanayicilerin yatırımlarındaki en büyük sorunu fizibilite eksikliği
TABA-AmCham Başkanı Ali Osman Akat, sunumunun ardından Gaziantepli sanayicilerin sorularını yanıtlarken gelen bir soru üzerine, yerli yatırımcıların en büyük probleminin yatırım öncesi fizibilite yapmaması, proje geliştirmemesi olduğunu; ayrıca iş adamlarının etrafından gördüğü bir işi yapıp, kâr eden insanlardan etkilenerek benzer alanlara yönelmeye meyilli davrandıklarını belirtti. İş hayatında dikkat edilmesi gereken sıralamanın “fizibilite, analiz, takip ve denetim” olduğunu aktaran Akat, konuşmasının sonunda Türkiye için çok önemli olan IZUS projesine, Gaziantepli sanayicilerden tam destek sözü aldı.