TABA-AmCham, Türk iş dünyasına ABD’de yatırım yapmanın inceliklerini, hazırladığı “Türkiye-ABD Dış Ticaret Yatırım Raporu 2019” ile anlattı. Dernek, başarının kilit noktasını “eyalet ve federal bazda verilen güçlü teşviklerin iyi analiz edilmesi” olarak gösterdi.
Türk-Amerikan İş Adamları Derneği-Amerikan Ticaret Odası Türkiye (TABA-AmCham), ekonomik yavaşlamadan kurtulup hızla büyümeye geçmek için ABD’ye ihracatın artırılması gerektiğine dikkat çekti. Şu an ABD’nin yaptığı ithalattan Türkiye’nin sadece yüzde 0,4’lük pay aldığına vurgu yapan dernek, Türk iş dünyasına mevcut durumda bölgede başarılı olmanın tüyolarını hazırladığı “Türkiye-ABD Dış Ticaret Yatırım Raporu 2019” ile verdi.
Doğru iş planı...
ABD’nin halihazırda 2,6 trilyon Dolarlık ithalat, 1,6 trilyon Dolar da ihracat yaptığına dikkat çekilen raporda, ülkede iş kurmanın avantajlarına da yer verildi. Raporda ayrıca ABD’de başarılı olamamanın en büyük nedenleri olarak doğru bir iş planı yapılamaması, kısa sürede sonuca ulaşma arzusu, dış pazarda rekabet edebilecek insan kaynağının olmaması ve geleneksel yöntemlerde (fuar, sergi vb.) ısrarcı olmak gösterildi.
Finansmana erişim
ABD’ye yapılacak ihracatın ya da orada iş kurmanın markalaşma açısından da kritik önem taşıdığına vurgu yapılan raporda “ABD’ye Neden Yatırım Yapılmalı?” konusu da şöyle açıklanıyor: “20 başka ülkeyle yapılan serbest ticaret anlaşmaları, yüz milyonlarca ek tüketiciye daha fazla erişim sağlamakta. ABD ayrıca iş yapma ve finansmana erişim kolaylığı, işgücü yeteneği ile korumacılık önlemleri nedeniyle uluslararası alanda en iyiler arasında yer almaktadır. Öte yandan ülke, başta petrol ve doğalgaz olmaz üzere zengin kaynaklara sahiptir.”
Rapora ABD’de başarılı olmanın başarının püf noktaları da şöyle açıklanıyor:
EYALETE GÖRE TEŞVİK
• Pazara ilişkin kısa vadeli operasyon ve uzun vadeli stratejik planlar oluşturulmalı.
• Müşteri hakları çok iyi korunduğu için lojistik planlama çok detaylı yapılmalı ve kaliteye önem verilmeli.
• Ticari kanunlar federal, eyalet ve şehir bazında çok farklılık gösterdiği için bu servisler kaliteli ve iyi yönetilmeli.
• Pazar/fırsat araştırması, arz-talep yapısı detaylı olarak analiz edilmeli.
• Rakip tedarik zincirleri, marka ve fiyat strateji analizleri ayrıntılı bir şekilde araştırılmalı.
• Eyalet ve federal kanunlar bazında sektöre yönelik özel kurallar öğrenilmeli.
• Eyaletten eyalete değişkenlik gösteren en önemli hususlardan birisi ise teşviklerdir. Bu teşviklerin bir kısmı eyalet bazında verilmekte iken bir kısmı da Federal teşvikler kapsamında bulunmaktadır. Bu ödevlere iyi çalışılmalı.
• Eyalet bazında, ‘vergi indirimi’, ‘gümrük vergisi muafiyeti’, ‘yatırım yeri tahsisi’, ‘eğitim desteği’, ‘finansman desteği’
• ‘Emlak vergisi indirimi’, ‘gelir vergisi indirimi’ ve ‘Ar-Ge desteği’ verilirken federal teşvikler kapsamında ‘gümrük vergisi muafiyeti’, ‘sigorta primi’, ‘işveren hissesi desteği’ ile işsizlik sigortası indirimi yapılıyor. Bunlar iyi analiz edilmeli.