FANUC; hafif, kolay kurulabilen ve kolay programlama nitelikleriyle ön plana çıkan yeni kolaboratif robotunu kullanıcılarıyla buluşturdu.
Japonya merkezli lider CNC, Robot ve Makine üreticisi FANUC, Aralık 2019’da Tokyo’da düzenlenen ve dünyanın en büyük robot fuarı olan IREX’te lansmanını yaptığı cobotu CRX-10iA’yı Türkiye pazarına sürdü. İnsan-makine işbirliğini basitleştiren, sezgisel kullanıma olanak veren kullanıcı dostu olan CRX-10iA, yeni ara yüzüyle, çok az programlama deneyimi olan kullanıcılar için ideal bir seçenek olarak sunuluyor.
Üretimde ilk kez robot kullanmak isteyen kullanıcılar için ideal bir seçenek olan yeni CRX-10iA cobotu geçtiğimiz günlerde IREX Fuarı’nda görücüye çıkaran FANUC, fuara katılan sektör profesyonellerinden tam not alan yeni ürününü Avrupa pazarında kullanıcısıyla buluşturdu. Özel bir yeni kullanıcı ara yüzü sayesinde kullanım kolaylığını artıran bir tablet bilgisayar ile değiştirilebilen CRX-10iA’nın el kumandası (teach pendant), ayrıca sezgisel kullanımla çok az programlama deneyimi olan kullanıcılar için büyük kolaylık sağlıyor. Yalnızca 39 kilo ağırlığında olan, pürüzsüz, parlak ve beyaz tasarımlı cobot, fonksiyonel hareket kabiliyetiyle ön plana çıkıyor. Değişen üretim ortamlarına çok çabuk adapte olabilen CRX-10iA, kullanıcılar tarafından taşınabiliyor ve kolayca yeniden programlanabiliyor.
ISO 10218-1 güvenlik standardına tamamen uygun olarak tasarlanan yapısı ile CRX-10iA, otomatik yönlendirmeli araçlar (AGV) gibi çok çeşitli uygulamalara kolayca monte edilebiliyor. Öte yandan CRX-10iA, IP54 Endüstriyel Koruma derecesiyle endüstriyel ortamlarda sıklıkla karşılaşılan toz ve yağ akıntılarına karşı üst düzey bir koruma sağlıyor.
2 farklı versiyonda üretim, yüksek standartlı emniyet sensörü
10 kilograma kadar yük taşıma kapasitesi olan CRX-10iA, uzun ve kısa kollu olmak üzere iki versiyon halinde üretiliyor. Robotun bir versiyonu 1,2 metreye uzanabilen kısa kola sahipken, diğer versiyonun kolu 1,4 metreye uzanabiliyor. CRX-10iA, kendisinden daha önce üretilmiş FANUC CR serisindeki altı öncü modelle aynı emniyet özelliklerini barındırıyor. Ürünün hassas sensörleri, insan vücuduna dokunması anında acil olarak duruyor. FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, robotun güvenlik boyutu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söylüyor: “Robotlar ile iş birliği, çalışanlarımız açısından mümkün olan en yüksek güvenliği sağlamalıdır. Ancak bu şekilde üretim otomasyonunda uzun soluklu bir başarı sağlayabiliriz.”
3D görüş sistemi
Ergonomik tasarımıyla dikkatleri üzerine çeken CRX-10iA, kullanıcısı için oldukça basit parametreleriyle öne çıkıyor. “Yeşil” CR serisindeki diğer robotlar gibi konteynerlerin veya raf sistemlerinin otonom yüklenmesini ve boşaltılmasını sağlayan bir görüş sistemi ile donatılan CRX-10iA, metal blokları bir ROBODRILL tezgahına yükleyebiliyor ve bunu tasarımındaki 3D kamera sensörünü kullanarak yapıyor.