Metal analizinde kullanılan spektrometrelerin ara ara doğrulanması ve gerekiyorsa profil ve kalibrasyon ayarlarının yapılması gerekmektedir. Bu da çoğu kullanıcı için can sıkıcı ve zaman kaybı olarak görülmektedir. Eğer cihaz profil ayarını otomatik olarak yapmıyorsa, profil ayar çoğu kullanıcı tarafından yapılmaz, çünkü zahmetli ve uzun bir işlemdir. Çoğu kullanıcı sadece rekalibrasyon işlemini (zorla da olsa) yapar ve rutinine devam eder. Neden mi zorla;
- Tek bazlı (örneğin demir Fe bazı) bir cihazın rekalibrasyonu için yaklaşık 5 adet rekalibrasyon numunesi gerekir.
- Bu numunelerin rekalibrasyon işleminden önce tekrardan zımparalanması, bazı numunelerin taşlanması gerekir.
- Rekalibrasyon işleminde her bir numunenin en az 3 er kere yakılması ve ortalama alınması gerekir.
- Rekalibrasyon sonucunda yapılan işlemin yorumlanması, rekalibrasyon işleminin cihaza tanıtılması veya yapılan işlem yeterince iyi değilse tekrarlanması gerekir.
- Herşeyin yolunda gittiği bir rekalibrasyon işlemi minimum 45 dakika zaman kaybına yol açar. Sadece tek bazlı cihazdan bahsettiğimizi hatırlatırım! Örneğin 3 bazlı bir cihazda bu süre 3 ile çarpılmalıdır.
Halbuki Tek numuneli kalibrasyon (ICAL) kullanan bir cihazda bu süre yaklaşık iki (2) dakikadır. “Cihaz kaç bazlı olursa olsun süre değişmez” Bu iki dakikada cihaz tüm bazları tek seferde kalibre eder.
Tabii burada kaybedilen zaman yanında bir de numune maliyeti vardır, tek bazlı bir cihazda 5 adet demiştik, bu numuneler yapılan rekalibrasyonun sıklığına bağlı olarak yaklaşık birkaç senede bir bittiklerinden dolayı, yenilenmeli ve yeni numuneler cihaza tanıtılmalıdır. Bu işlem genelde kullanıcılar tarafından yapılamaz, bir uzman yardımı gerekir. (5 adet numune + eleman işçilik maliyeti)
Halbuki Akıllı Kalibrasyon ICAL kullanan bir cihazda bu işlem kullanıcı tarafından yapılabilir, (1 adet numune maliyeti+ 0 işçilik) Çünkü satın alınan numune bir data CD si ile birlikte gelir ve kullanıcıya sadece CD yi yüklemek kalır.
Yazan “BES Mühendislik A.Ş.”