ASAŞ, enerji yoğun sektörlerde kaynak kullanımında tasarruf ve enerji verimliliği sağlamak hedefiyle, Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 araştırma ve yenilik programı çerçevesinde fonlanan ve Avrupa Komisyonu’nun desteğiyle hayata geçirilen RETROFEED Projesi ortakları arasında yerini aldı. 10 ülkeden 18 şirketin katıldığı ve 2023’te tamamlanması planlanan projenin ilk toplantısı Kasım 2019’da Brüksel’de gerçekleştirildi.
Türkiye’nin lider sanayi kuruluşlarından ASAŞ, Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 araştırma ve yenilik programı çerçevesinde fonlanan ve Avrupa Komisyonu’nun desteğiyle hayata geçirilen RETROFEED Projesi’nin 10 ülkedeki 18 ortaklarından biri oldu. İspanya Zaragoza’da bulunan Enerji Kaynakları ve Tüketim Araştırma Merkezi CIRCE Vakfı tarafından koordine edilen proje, seramik, çimento, alüminyum, çelik ve zirai kimyasal gibi enerji yoğun sektörlerde üretim proseslerinin yeniden şekillendirilerek değişken, biyo-bazlı ve döngüsel hammaddelerin kullanılmasını sağlayıp kaynak maliyetinde % 22, enerji verimliliğinde % 19 artış, bunun sonucunda ise maliyetlerde ve karbon emisyonlarında azalma sağlamayı hedefliyor.
Projenin ilk toplantısı, 26-27 Kasım 2019 tarihleri arasında Brüksel’de gerçekleştirildi. Yapılan toplantıya ASAŞ’ı temsilen Enerji Müdürü Hasan Basri Taşkın, Ar-Ge Müdürü Görkem Özçelik ve Fon Destekli Projelerden sorumlu Ar-Ge Mühendisi Zeynep Tutku Özen katıldı. Alüminyum endüstrisinde RETROFEED çözümlerinin validasyonu yapılması görevine liderlik eden ASAŞ, toplantıda Ar-Ge faaliyetleri ve kapasite sunumunun ardından, proje sonrasında hedeflenen enerji karlılığı ve hurda alüminyum kullanımında artışı aktardı.
Nisan 2023’te tamamlanması hedeflenen projeyle seramik, çimento, alüminyum, çelik ve zirai kimyasal gibi sektörlerde mevcut proseslere alternatif yaratılarak, tesiste elde edilen atık ve / veya yan ürünlerin hammadde karışımlarının entegrasyonu, mevcut fırın / reaktör besleme stoku tedarikini tamamlamak için atık maddelerin tesis dışından verilmesi, biyo-bazlı kaynakların hammadde olarak kullanılması, mevcut fosil yakıt talebini azaltmak için biyo bazlı yakıtların yanması ile çelik sanayi artıklarının ve diğer sanayi sektörlerinden benzer diğer artıkların alternatif hammadde olarak kullanılması amaçlanıyor.