Aralarında Türkiye Çelik Üreticileri Derneği’nin de bulunduğu, Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika’daki çelik endüstrisi dernekleri, çelik üreten ekonomilerin hükümetlerine Çelik Kapasite Fazlalığı Küresel Forumu’ndaki (GFSEC) çalışmalarını yoğunlaştırma çağrılarını yineledi.
Dünyanın dört bir yanındaki çelik endüstrileri, GFSEC kurulduktan sonraki üç yıl içinde (2016 - 2019) kapasite fazlalığının kademeli düşüş eğilimini tersine çeviren ve çelik talebinin COVID-19 salgını nedeniyle ciddi ölçüde azaldığı bir dönemde çelik kapasite fazlalığındaki son artışla ilgili büyük endişelerini dile getirdi. Dernekler, dünya çapında makroekonomik koşullardaki ve çelik üretimindeki dengesiz toparlanma durumuna dikkat çekti ve özellikle uluslararası çelik pazarlarının potansiyel istikrarsızlaşma riskinden endişe duyduklarını belirtti.
Çelik endüstrileri, çelik forumu üyelerinin bölgesel pazar ve kapasite gelişimlerinde şeffaflık sağlama ve Berlin Bakanlık raporunda belirtilen, kararlaştırılmış politika ilkelerine ve tavsiyelere dayalı olarak, kapasite artışlarını gözden geçirme taahhütlerini takdir ediyor. Bununla birlikte, çelik endüstrisindeki kapasite fazlalığının ölçeği ve devamlılığının, GFSEC’in şeffaflığı ve politikayla ilgili çalışmalarında daha fazla çaba gerektirdiğini ifade ediyor.
Çelik dernekleri, foruma katılan hükümetlere özellikle:
• Kapasite fazlalığına neden olan ve piyasaları bozan endüstriyel sübvansiyonlara ve diğer desteklere yönelik daha sıkı kurallar geliştirme,
• Piyasa koşulları ve adil ticaret ile eşit şartlar sağlamak için etkili ticaret çözümlerini destekleme,
• Sübvansiyonlu veya piyasa güdümlü olmayan yatırımları ortaya çıkarmak için çelik kapasite artışlarının itici güçlerinin analizini derinleştirme,
• Yatırım yapılacak pazarlarda çelik talebi için güvenilir tahmin yapma,
• Kamuya açık iletişim ve bilgi geliştirerek şeffaflık çalışmasına katkıda bulunma,
• Artan çelik kapasite fazlalığı krizini ele almak için daha fazla çabaya ihtiyaç duyulması hakkında G20 Liderleriyle iletişim kurma, çağrısında bulundu.
Çelik dernekleri, katılımcı olmayan hükümetleri de, GFSEC’in çalışmalarına aktif katılımı sürdürmeye çağırdı. Küresel çelik krizini etkili bir şekilde ele almak, dünya çapındaki tüm ekonomilerin, çelik üreticilerinin ve çelik tüketicilerinin çıkarına olduğu ve tüm G20 ekonomilerinin aktif katılımını gerektirdiği belirtildi.
Geçtiğimiz ay OECD, kapasite fazlalığının 2020’de büyümeye devam ederek, geçen yıla göre 40 milyon ton artışla küresel olarak 700 milyon tona ulaşmasının beklendiğini belirtmişti.