Yerli savunma sanayi, 2021 yılındaki çalışmalarıyla başarılı bir ivme elde etti. Türk savunma sanayinde ilklere imza atan ve Türkiye’nin öncü simülatör üreticileri arasında yer alan SANLAB, ASELSAN Konya ile birlikte geliştirdiği Türkiye’de bir ilk olan gerçek zamanlı test sistemleri teknolojisi ile milyonlarca dolarlık ihracatın önüne geçti.
Türk savunma sanayi, 2021 yılında yürüttüğü faaliyetlerle güvenlik güçlerine yeni araç ve ekipmanlar kazandırmaya devam etti. 2021 yılında savunma ve havacılık sanayi yeni ihracat rekoru kırarken, ihracat yapılan ülke sayısı 170’e, satılan ürün çeşidi 228’e çıktı. Yerli savunma sanayinin gelişmesine büyük katkı sunan SANLAB, Türk savunma sanayinin lider kuruluşu ASELSAN ile yerli savunmanın gelişmesinde mihenk taşı görevini yürütüyor. Türkiye’nin yerli ve milli otomobili TOGG’a da simülasyon geliştiren SANLAB, ASELSAN’ın desteğiyle geliştirdiği yurt dışından alımı yapılan ve ihracat lisansına tabi 6 Eksenli Hareket Platformu’nu millileştirerek Türkiye’nin bu konudaki dışa bağımlılığını ortadan kaldırıyor.
Yerli ürün ile savunma sanayi esneklik kazanıyor
Yıllarca dış kaynaklı ekipman alımı sürecinde dışa bağımlılığımızın teknik riskler taşıması ile beraber ülke ekonomisi için de kayıp olabildiğini belirten ASELSAN Konya Genel Müdürü Bülent Işık, “Ülkemizin millileşme ve yerlileşme hamlesinin hayata geçirilmesinde sektörümüzde yer alan her kurum, kuruluş ve yöneticinin üzerine düşeni yapmaya çalışması ile birlikte bunun güncel kalması ve kültür haline gelmesine yönelik çaba göstermesi de elzemdir. Bugün geldiğimiz noktada SANLAB mühendisleri tarafından geliştirilen simülatör, bu bağımlılığı bitirmek ile birlikte müşteri isteklerine göre konfigürasyon belirleme, revizyon yapma ve geliştirme esnekliği de kazandırmıştır” dedi.
Üretim süreci içerisinde zaman ile yarışılırken çıkan herhangi bir problemin giderilmesinde günlerce bekleme devrinin ortadan kalktığının altını çizen Işık, “Yerli firmaların mücadelesi ile servis desteği aynı gün içerisinde alınabilir hale geldi. Bu kapsamda SANLAB’a milli ve yerli duruşu ile göstermiş olduğu bu çabadan ve ASELSAN Konya yapılanması sürecinde bizlere verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.
Yabancı menşeili ürün yerine yüzde 100 yerli ürün kullanılacak
Proje geliştirme sürecinde ASELSAN Konya’nın desteğini şirket olarak her zaman hissettiklerini kaydeden SANLAB Kurucu Ortağı Salih Kükrek, “ASELSAN Konya bize inandı ve bizi ciddi manada destekledi. Geliştirdiğimiz platform ile artık savunma sanayinde yabancı menşeili teknolojilerin yerine yüzde yüz yerli ve milli kaynaklarla geliştirdiğimiz teknolojimiz kullanılacak. Yüksek teknoloji alanında milletimize hizmet etmeye devam ediyoruz. ASELSAN Konya’nın paydaşı olmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz. Yerli savunma sanayinin gelişmesinde 6 Eksenli Hareket Platformu kilometre taşlarından biri olacaktır” dedi.
Savunma sanayi için dönüm noktalarından biri olacak
Savunma sanayinin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda geliştirilen 6 Eksenli Hareket Platformu, hava, deniz ya da kara araçlarında yaşanan titreşim ve ivmelerin yüksek hassasiyet ve gerçeklikte simüle edilmesini sağlıyor. Platformun, askeri test alanlarında yüksek dayanımıyla prototip maliyetlerini büyük ölçüde düşüreceği belirtilirken, Ar-Ge sürelerinin kısaltılmasında da etkin bir rol alacağı öğrenildi. 6 Eksenli Hareket Platformu savunma alanı haricinde havacılık, otomotiv gibi birçok farklı alanda kullanılabiliyor.
SANLAB’a başarısından dolayı büyük ödül
Öte yandan, Türkiye’nin lider simülasyon ve robotik şirketi SANLAB, 6 Eksenli Hareket Platformu projesi kapsamında ASELSAN Konya ve ASELSAN Ankara fabrikalarındaki çalışmalarından dolayı IDEF’21’de ASELSAN tarafından ‘Millileştirme Teşekkür Belgesi’ne layık görülmüştü.