Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
İklim Açısından Nötr Bir Metal Endüstrisine Dönüşüm Yolları

Metal dünyasının önümüzdeki yıl için özel bir etkinliği var. The Bright World of Metals olarak bilinen GIFA, METEC, THERMPROCESS ve NEWCAST 2023 ticaret fuarı dörtlüsü , uluslararası çelik ve alüminyum endüstrisi, dökümhaneleri ve metal işleme şirketlerinin firmalarını ve ekipman sağlayıcılarını 12 yıldan beri Messe Düsseldorf çatısı altında bir araya getirecek. 16 Haziran 2023’e kadar. Önde gelen dört uluslararası ticaret fuarında, alüminyumdan bakıra ve çeliğe kadar metallerin iklim tasarrufu sağlayan üretimi ve işlenmesine yönelik gelişmeler ön planda olacak.Yeniliklerin bolluğu, yapay zeka yardımıyla enerji tasarrufundan hidrojen teknolojilerine ve karbon ikamesine kadar uzanıyor. Bu yılın sonundan önce, yeni ticaret fuarı decarbXpo (Dekarbonize Endüstriler Fuarı > ENERJİ DEPOLAMA), 20-22 Eylül tarihleri arasında Düsseldorf’ta karbonsuzlaştırmanın yollarını belirleyecek. Dekarbonizasyon ve yeşil çeliğin trend temasına ilişkin ilk uzman makalesi, dekarbonizasyonla ilgili zorluklara odaklanacak. İkinci uzman makalesi, iklim nötrlüğüne giden mevcut dönüşüm yollarını işaretlemek için çelik endüstrisini örnek olarak kullanıyor. 

 

En geç 2050 yılına kadar iklim nötrlüğüne ulaşmakla görevlendirilen sektör, muhtemelen tarihinin en büyük dönüşümüyle karşı karşıya. Metal sektöründe tek başına metallerin ergitilmesi, tavlanması, temperlenmesi ve tutulması için kullanılan endüstriyel fırınlar, Almanya’da endüstriyel olarak kullanılan enerjinin yaklaşık %40’ını tüketmektedir. Tüm iklim (sera) gazlarının neredeyse %20’si, her yıl 200 milyon ton CO2 eşdeğeri düzeyinde imalat sektörü tarafından salınmaktadır . Sonuç olarak, enerji ve kaynak verimliliği gibi klasik sürdürülebilirlik temalarının yanı sıra, sektörler arası CO2 azaltımı ve CO2- kaçınma , sanayi şirketlerinin gündeminde üst sıralarda yer alıyor.

 

Karbonsuzlaştırmaya giden yollar çeşitlidir ve endüstriden endüstriye farklılık gösterir. Örneğin dijital teknolojilerin kullanımı, üretimde en yüksek potansiyele sahiptir. Accenture tarafından yürütülen mevcut İlk 500 Araştırmasına göre, hızlandırılmış dijitalleşme ile endüstriyel üretimde 2030 yılına kadar 61 megaton CO2 tasarrufu sağlanabilecek. Bu tek başına metal üretimi gibi sektörlere yardımcı olmuyor. Çelik endüstrisi, teknolojiyi hidrojen ve yenilenebilir enerjilere dayalı yeni CO2 içermeyen üretim süreçlerine  kaydırma gibi devasa bir görevle karşı karşıya .

 

Yeni ticaret fuarı decarbXpo
20-22 Eylül 2022 tarihleri arasında Düsseldorf’ta düzenlenen decarbXpo’daki katılımcılar, iklim nötrlüğüne giden dönüşüm yollarının gerçekçi ve hangi teknolojilerin pazar için hazır olduğunu belirtmek istiyor. İklim koruması için bu yeni buluşma noktasıyla, enerji geçişi ve karbonsuzlaştırma Messe Düsseldorf, süreçlerini ve enerji tedarikini geleceğe hazır hale getirmek isteyen tüm endüstriyel ve ticari operasyonları, özellikle enerji yoğun endüstrileri hedef alıyor. Enerji depolama sistemleri bu fuarın ayrılmaz bir parçasını oluşturmaya devam edecek. Bunlar, azami yük sınırlaması veya arz güvenliği söz konusu olduğunda, şirketlerde enerji maliyetlerini düşürmede özellikle önemli bir rol oynamaktadır.

 

Metal endüstrilerinin buluşma noktası: The Bright World of Metals 2023
Metal şirketleri, sanayi sektöründe en büyük yayıcılardır. Çelik ve alüminyum üreticileri tek başına küresel CO 2 emisyonlarının yaklaşık %8’ini oluşturuyor . Almanya’da çelik endüstrisi, endüstriyel emisyonların yaklaşık %30’unu ve toplam emisyonların %6’sını oluşturuyor. Bu üretim ağındaki en büyük CO2 salıcıları , çelik üretimi için girdi ürünü olarak pik demir üretmek için kokla çalışan yüksek fırınlardır. 

 

Çelik fabrikaları ve alüminyum üreticileri, dökümhaneler ve metal işleme firmaları üretimde nispeten büyük bir karbon ayak izine sahiptir. Yüksek elektrik fiyatları, gaz ve petrol için artan enerji maliyetleri, enerji geçişi ve iklim değişikliği ile ilgili zorluklar ve ayrıca Ukrayna’daki savaşın sonuçları işletmelere ek bir yük getirmektedir.

 

12-16 Haziran 2023 tarihleri arasında Düsseldorf’ta düzenlenen GIFA, METEC, THERMPROCESS ve NEWCAST ticaret fuarı dörtlüsü, bu nedenle metal sektörlerini meşgul eden gelişmeleri ve metalurji makine ve ekipman üreticilerinin sunması gereken yenilikleri vurgulayacak. Bright World of Metals, demir ve çelik, alüminyum ve magnezyum, bakır, çinko ve diğer NF-metaller için tüm üretim yollarını ve işleme yöntemlerini kapsar. Bir katılımcı odak noktası geleneksel olarak GIFA ile döküm endüstrisidir.

 

İklim değişikliğinin zorlukları metal endüstrileri için 22’nci bir durum anlamına geliyor: bunlar çözümün olduğu kadar sorunun da bir parçası. Yel değirmenleri ve güneş enerjisi sistemleri, hafif otomotiv yapımı ve e-mobilite, mikro çiplerden süper bilgisayarlara ve robotlara kadar elektronik ürünler gibi yenilikler metaller olmadan mümkün olmazdı. Demir ve çelik, alüminyum ve bakır, manganez, magnezyum, nikel ve hatta lityum ve nadir topraklar, hammaddeden ön ürüne kadar yeri doldurulamaz. Döküm, frezeleme, dövme ve damgalama gibi ilkel ve biçimlendirme işlemleri ile kaynak, delme, frezeleme gibi üretim teknolojileri, 

 

Metaller, doğaları gereği, hammaddelerden başlayarak ve geri dönüşümle “tam döngüye girmek” için döngüsel ekonomi için vazgeçilmez kolaylaştırıcılardır. Aslında, çok çeşitli ürünlerin temiz dereceli, sınıflandırılmış metalleri, neredeyse sınırsız sayıda ikincil hammadde olarak yeniden kullanılabilir - orijinal olarak cevherden yapılan birincil metallerden önemli ölçüde daha az enerji ve CO2 emisyonu ile ucuza. Bununla birlikte, 2050 yılına kadar iklim açısından nötr cevherden metal üretimi de yapmak için endüstriyel ölçekte yeni proses rotaları geliştirilmelidir.

 

Çelik üreticileri iklim tartışmasının odağında
Çelik endüstrisi burada “baş suçlu”. Yüksek fırın kullanan çelik üretimi, CO2 azaltımı açısından da optimum proses parametrelerinde zaten çalışmaktadır . İklim nötrlüğü ve/veya sera gazı emisyonlarında ciddi bir azalma, ancak maliyetli bir teknoloji değişikliği ile sağlanabilir: kok kömüründen hidrojene ve yenilenebilir enerjilerden elektriğe geçişin yanı sıra döngüsel ekonomiyi daha da genişleterek. 

 

Her şeyden önce, yüksek fırınlar hidrojen bazlı doğrudan indirgeme (DRI yolu) ile değiştirilmelidir. Kok kömürü ile çalışan yüksek fırınlardan farklı olarak, hidrojen bazlı doğrudan indirgemede oksijen bileşeni, çoğunlukla şaft fırınları olmak üzere doğrudan indirgeme tesislerinde hidrojen yardımıyla demir cevherinden indirgenir. Çelik üretimi için bir girdi malzemesi olarak, bir yüksek fırından gelen erimiş pik demir yerine DRI (Doğrudan İndirgenmiş Demir) olarak adlandırılan katı bir sünger demir üretirler. Hidrojen kömürün yerini alıyor, yenilenebilir enerjiler fosil yakıtların yerini alıyor. Burada yayılan yan ürün CO2’den ziyade sudur .

 

En büyük CO2 yayıcılarından biri olan çelik endüstrisi, karbondan arındırma açısından en büyük kaldıraca sahiptir. Çelikte bir ton yeşil hidrojen kullanımı

 

üretim, klasik kömür bazlı yüksek fırın rotasına kıyasla 26 ton karbondioksit tasarrufu sağlıyor. Wuppertal Enstitüsü’nün endüstrinin karbondan arındırılmasına ilişkin güncel bir çalışmada altını çizdiği gibi, bu çelik endüstrisinin aynı zamanda bir hidrojen ekonomisi kurmanın garantörü olduğu anlamına geliyor. 

 

“Wirtschaftsvereinigung Stahl” (Alman Çelik Federasyonu) hesaplarına göre, Almanya’daki ham çeliğin yaklaşık %30’u elektrikli çelik prosesi kullanılarak üretiliyor; Çelik üretiminin %70’i yüksek fırın yolunu kullanıyor. Ark ocağı için elektriğin yalnızca yenilenebilir enerjilerden elde edildiğini varsayarsak, elektrikli çelik teorik olarak iklim açısından nötr bir çözüm olacaktır. Ancak burada “işlere bir anahtar koyan” yalnızca hurda kıtlığı ve yeşil güç eksikliği değildi. Demir cevherinden çelik üretimi de metalürjik açıdan yeri doldurulamaz çünkü her çelik kalitesi yalnızca hurdadan eritilemez.  

 

Günümüz çelik üretiminin sorunu yüksek fırında bulunan kömürdür. Geleneksel yüksek fırın yolu sırasında oksijen, indirgeyici madde olarak kok (koklaştırma tesisinde hazırlanan kömür) kullanılarak demir cevherinden çıkarılır ve katkı maddeleriyle indirgenmiş cevher eritilerek pik demire dönüştürülür. Eşlik eden kimyasal işlemde, sıcak hava enjekte edilerek karbon dioksite gazlaştırılan kok, demir cevherindeki oksijenle reaksiyona girerek CO2 oluşturur . Sıvı domuzlar daha sonra oksijen çelik dönüştürücüsünde oksijen enjeksiyonu ile karbon, silikon, kükürt ve fosfor gibi istenmeyen yan elementlerden arındırılır ve çeliğe dönüştürülür. Her bir ton ham çelik , %90’dan fazlası yüksek fırında oluşan yaklaşık 1,7 ton CO2 yayar .

 

Çelik üretiminin karbondan arındırılması, bu nedenle, bir indirgeyici madde olarak kömürün değiştirilmesi anlamına gelir. Teorik olarak bu, yenilenebilir kaynaklardan ve/veya organik atıklardan elde edilen biyo-kok ile de sağlanabilir. Ancak gerekli hacimler nedeniyle, döküm endüstrisindeki çok daha düşük hacimli dökme demir üretimi için bu daha uygun bir seçenektir. 

 

İklime zarar vermeyen çelik üretimine geçiş yolları
Atmosferdeki CO 2 konsantrasyonunu azaltmak için, CO 2’nin yakalanması ve ardından depolanması , şu anda 2045’e kadar bir köprü çözümü olarak tartışılmaktadır – (Carbon Capture and Storage, CCS). Ancak Almanya gibi ülkelerde bu çözüm şu ana kadar çok fazla onaylanmadı. CO 2’nin (Karbon Yakalama ve Kullanım, CCU) yakalanması ve kullanılması için durum daha iyidir . Burada CO 2 sadece bir sera gazı olarak değil, aynı zamanda kimya endüstrisi için bir hammadde olarak görülmektedir. Örneğin Thyssenkrupp, bugün Carbon2Chem Projesinin bir parçası olarak kimyasal üretimi için metalurjik gazları zaten kullanıyor. Bu, hem çelik hem de kimyasal üretiminde CO 2 emisyonlarını azaltır.

 

Sınırlı bir süre için bir köprü teknolojisi olarak da tartışılan, doğrudan indirgeme için doğal gazdır, ancak doğrudan indirgeme tesislerinin bunun için hidrojene hazır olması gerekir. Doğal gazdan üretilen hidrojen olan gri hidrojenin kullanımı da geçici olarak buna uygun olacaktır. Ayrıca, mevcut yüksek fırınlara iklime zarar vermeyen hidrojen enjeksiyonu, mevcut tesislerdeki ani CO2 azaltımları için de geçici bir çözüm olabilir .

 

Ancak amaç, CO2- düşük çelik üretimi değil, kalan CO2 hacimleri için bir telafi ile birlikte mümkün olduğu kadar CO2 içermeyen bir üretimdir . Bu, yalnızca demir cevherinin yenilenebilir enerjilerden hidrojenle doğrudan indirgenmesiyle sağlanabilir.  

 

Metal işleme endüstrilerinden ve çelik sektöründen yenilikçi süreçler, 12-16 Haziran 2023 tarihleri arasında Düsseldorf’taki önde gelen küresel ticaret fuarları GIFA, METEC, THERMPROCESS ve NEWCAST’ta sergilenecek. Messe Düsseldorf’un ecoMetals kampanyası, ekolojik çevreye atıfta bulunacak Bu endüstrilerin yolu ve yenilikçi, çevre tasarrufu sağlayan ve sürdürülebilir teknolojilere yatırım yapan şirketleri teşvik etmek. 

 

Ticaret fuarları hakkında daha fazla bilgi ve sektör ve şirket haberleri için www.tbwom.com adresini ziyaret edin.

Yazar: Gerd Krause, Mediakonzept (Düsseldorf)

Paylaş Tweet Paylaş
3025 kez okundu
HABERLER
Rıccardo Rosa, Ucımu-Sıstemı Per Produrre’nin Yeni Başkanı Oldu
UCIMU-SISTEMI PER PRODURRE’nin 10 Temmuz Çarşamba günü Dernek merkezinde düzenlenen Üye Toplantısı, Riccardo Rosa’yı (ROSA ERMANDO SPA, Rescaldina, Milano başkan DEVAMI...
Başarılı Kapanış: 5. TOS+H Expo, Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliği Alanındaki Lider Konumunu Pekiştiriyor
Düsseldorf, 27 Mayıs 2024 – 2 - 4 Mayıs 2024 tarihleri arasında İstanbul’da beşinci kez düzenlenen TOS+H Expo tam anlamıyla bir başarıydı. Üç gün süren etki DEVAMI...
Yeditepe Yeni Fikir Demo Day 2024 Gerçekleştirildi
Girişimcilik ruhunu keşfetmek ve dinamik toplulukları oluşturmak için Yeditepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (YUTTO) olarak bu yıl sekizincisini düzenlediği Yeditepe Yeni Fi DEVAMI...
Focus Academy Eğitimleri Büyük İlgi Görmeye Devam Ediyor
Focus Endüstri firmasının sektörde öncü olarak oluşturmuş olduğu Focus Academy markasına olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi DEVAMI...
Unimog Efsanesi, Seri Üretime Geçişinin 75. Yılını Kutluyor!
Bundan 75 yıl önce üretilen ve 70200 model serisine ait Unimog, seri üretim hattından indirilen ilk araç olarak müşterisine teslim edildi. O günden bu yana sadece g&o DEVAMI...
%100 Hidrojen Yakıt Uyumlu Self Reküperatif Yakıcılar ile Yüksek Verim ve %50’ye Varan Enerji Tasarrufu Sağlayın
Fosil yakıt tüketimi ve sera gazı karbondioksit salınımı artarak devam ederken, sanayide enerjiyi verimli kullanmak, ekonomik işletmecilik ve kaliteli üretim kavramları her zamankinden daha DEVAMI...
TOS+H Expo 2024 – 5. Türk İş Güvenliği ve Sağlığı İhtisas Fuarı – „İstanbul Sanayi Odası“ ile Başarılı İşbirliği Devam Ediyor
Başarılı geçen TOS+H Expo 2022’nin ardından Messe Düsseldorf ile yerel ortakları Tezulaş Fuar ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) başarıya giden yolda ilerlemeye devam ediyor.   & DEVAMI...
Maden Türkiye Fuarı’nın Büyük Buluşmasına Hazır Mısınız?
Konusunda Avrasya’nın en büyük fuarı olan Maden Türkiye Fuarı için geri sayım başladı. Maden sektöründe hizmet veren yerli ve yabancı firmalardan gelen yoğun ta DEVAMI...
Avrasya’nın Tek Kalite Kontrol Fuarı Kalite’24 Fuarı Geliyor!
09-12 Ekim 2024 tarihlerinde, İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek olan "13. Kontrol, Otomotiv, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Test Ekipmanları, Metroloji ve Endüstriyel Y DEVAMI...
TOS+H Expo 2024 – 5. Türk İş Güvenliği ve Sağlığı İhtisas Fuarı – „İstanbul Sanayi Odası“ ile Başarılı İşbirliği Devam Ediyor
Başarılı geçen TOS+H Expo 2022’nin ardından Messe Düsseldorf ile yerel ortakları Tezulaş Fuar ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) başarıya giden yolda ilerlemeye devam ediyor.   & DEVAMI...
Eti Bakır’ın Yeni Ar-Ge Merkezi Samsun’u Küresel Üs Haline Getirecek
Eti Bakır, 2018’den beri faaliyet gösteren Ar-Ge Merkezi’ni yeni yerine taşıdı. 3.600 metrekarelik kapalı alana sahip yeni Ar-Ge Merkezi, inovasyon ve verimlilik alanında gerç DEVAMI...
BUMATECH Fuarı Sektöre Damgasını Vurdu
Tüyap, makine imalat sektörünün Bursa’daki kıtalararası dev buluşmasında 58 ülkeden 41.112 ziyaretçiyi bir araya getirdi. 394 firma ve firma temsilciliğinin kat DEVAMI...
Mercedes-Benz Türk’ün öğrencilerinden Dolmabahçe Sarayı’na Anlamlı Ziyaret
Mercedes-Benz Türk’ün sosyal fayda programları ‘Her Kızımız Bir Yıldız’, ‘Mühendisliğin Yıldızları’ ve ‘EML’miz Geleceğin Yıldızı’ prog DEVAMI...
EUROGUSS 2024 Fuarı için Ücretsiz Bilet
Prestij Yayıncılık (Metal Dünyası Degisi & Kalıp Dünyası Dergisi) aracılığı ile aşağıdaki kodu kullanarak ücretsiz olarak EUROGUSS 2024 için fuar biletini alabilirsiniz.&nb DEVAMI...
ISRS – Uluslararası Hadde Sempozyumu ve Sergisi İskenderun’da Gerçekleştirildi
İskenderun’un muhteşem ev sahipliğinde gerçekleşen ilk ISRS – Uluslararası Hadde Sempozyumu ve Sergisine gösterilen yoğun ilginin aynı şekilde devam etti. Yaşanılan deprem fe DEVAMI...
Pendik Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Delphi Technologies Yedek Parça Laboratuvarı Açıldı!
Gelecek nesillerin eğitimine yatırım yapmanın bilinciyle çalışmalarını aralıksız şekilde sürdüren Delphi Technologies, eğitim ve öğretime verdiği desteklere devam ediyor. Bu ka DEVAMI...
Borsa İstanbul 2022 Yılında Dünyada En Fazla Kazandıran Borsa Oldu
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından hazırlanan “Türkiye Sermaye Piyasası 2022” raporuna göre, Borsa İstanbul, dünyadaki organize borsalar arasında 2022 yılınd DEVAMI...
Focus Endüstriden Verimlilik Alanında Yeni Bir Adım Daha
Endüstriyel tesislerin enerji tüketimine odaklanan projeleri ile dikkat çeken Focus Endüstri firması, bu alanda yaptığı yeniliklerden birini daha gerçekleştirdi.   DEVAMI...
İnci Holding, Bu Yıl da Üç Şirketiyle Türkiye’nin İhracat Devleri Arasında Yer Aldı
İnci Holding, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından gerçekleştirilen ‘Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2022’ araştırmasında üç işti DEVAMI...
GEBKİM MTAL’de Mezuniyet Heyecanı
GEBKİM Vakfı’nın kimya sektörünün geleceği olan gençlerin yetişmesine katkı sağlamak amacıyla eğitim hayatına kazandırdığı GEBKİM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ilk me DEVAMI...
Mottosu “Desingned İn Türkiye” Olan Tiad’ın Yürüttüğü Open Design İstanbul Projesi; Markalaşma, Sürdürülebilirlik ve Katma Değere Adandı
TİAD’ın, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın destekleri ile sektöre kazandırdığı Açık Kaynak Tasarım Merkezi ve İşbirliği Platformu Projesi’nin kapanış toplantısı, 25 Mayıs 20 DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
Döküm Demir / Çelik Otomotiv Sanayi
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM