Ar-Ge projeleriyle alanında TÜBİTAK’tan destek alan ilk marka olan Bomaksan, HVAC sektöründe endüstri 4.0 ile hızla değişen teknolojiyi yerlileştiriyor. Bomaksan TÜBİTAK’tan destek gören projelerinden otomatik dozajlama tasarımıyla olası yangınları önlerken geliştirdiği kart ve mobil uygulama sayesinde de; nesnelerin interneti ile cihazlarının birbirleriyle haberleşmesini sağlayarak çalışma performansını arttırıyor ve enerji tasarrufu sunuyor.
Toz Toplama alanında Türkiye’de daha önce Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’ndan (TÜBİTAK) destek alan Bomaksan bu kez de Otomatik Dozajlama Cihazı ve Mobil Filtrasyon Cihazı isimli projeleriyle TÜBİTAK’tan yeniden destek görmeyi başardı.
Uzaktan izlenebilen, uzun ömürlü sitemler
Hayata geçirdikleri inovatif projelerin sektöre yenilik getirdiğini dile getiren Bomaksan Pazarlama Direktörü Burak Boysan, “Duman Uygulamaları İçin Tasarlanan Mobil Filtrasyon Cihazı isimli projemiz; kirli hava emişini, kaynağa çok yakın bir noktadan, operatörün zararlı partikül ve gazları solumasına fırsat vermeden yapabilecek bir davlumbaz tipidir. Kirli hava filtrelendikten sonra ortama geri veriliyor. Cihazda kullanılacak fan gerekli analizlerden geçirilip özel olarak tasarlanıyor. Ayrıca geliştirilecek elektronik kart ve gömülü sistem yazılımı sayesinde uzaktan izlenebilirlik ve kontrol de sağlanıyor.
Otomatik Dozajlama Cihazının Geliştirilmesi projemiz de çok önemli misyonlar üstleniyor. Endüstriyel hava filtrasyon uygulamalarının en büyük tehdidi yangındır. Özellikle aşırı yanıcı olan yağ buharı ve kıvılcımın teması sonucu yangın ve patlamalar meydana geliyor. Otomatik dozajlama cihazı ise bu tür durumların önüne geçmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda precoating işlemini sürekli periyodik şekilde yaptığı için, filtre ünitesinin en maliyetli kısmı olan filtrelerin çok daha uzun ömürlü olmasına katkı sunuyor” dedi.
“Yılda 5 adet proje çıkartmayı hedefliyoruz”
Projelerle ithal edilen ürünlerin yerli rakip alternatiflerini geliştirerek global arenada Türkiye’nin etkinliğini arttıracaklarını vurgulayan Burak Boysan sözlerine şöyle devam etti: “Elektronik kart ve mobil uygulamalar geliştirerek endüstri 4.0 uyumunu yakalayıp hızla gelişen teknolojiyi yerlileştirme gayemiz bulunuyor. Bu doğrultuda yılda 5 adet proje çıkartmayı hedefliyoruz. Başlangıç adımı olarak 2 adet TÜBİTAK projemiz onaylandı ve çalışmalarımız başarılı bir şekilde devam ediyor. Müşterinin uygun fiyata çok kaliteli ürünlere sahip olması için sürekli olarak ürünlerimiz üzerinde iyileştirme, geliştirme faaliyetlerini sürdüreceğiz.”