İTÜ Çekirdek, dünyadaki girişimcilik kuluçka merkezlerini karşılaştıran ve sıralayan uluslararası UBI Global endeksine göre bir kez daha En İyi Üniversite Kuluçka Merkezlerinin dünya sıralamasında ilk 5’te yer aldı.
Türkiye’nin girişimcilik ve inovasyon üssü İTÜ ARI Teknokent’in Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek, dünyadaki girişimcilik kuluçka merkezlerini karşılaştıran ve sıralayan uluslararası UBI Global endeksine göre bu yıl da üniversite kuluçka merkezleri sıralamasında dünyada ilk 5’te yer aldı.
90 ülkedeki 600’den fazla kuluçka ve hızlandırma merkezi verilerinden oluşan endeks ile otorite kabul edilen UBI Global’in açıkladığı değerlendirmede, merkezlerin aldığı başvuru sayıları, mentor, destekçi ve eğitmen havuzları, girişimcilere verilen eğitimler, başarılı girişimci sayıları, yaratılan istihdam, yatırım ve ciro gibi kriterler ele alındı.
Belçika’da düzenlenen törende dünyanın en iyi ilk 5 Üniversite Kuluçka Merkezi arasında yer alan İTÜ Çekirdek, söz konusu endekste hem “hizmetlerinin kapsamı” hem de “çıktılarının başarısı” ile değerlendirildi. Diğer bir deyişle İTÜ Çekirdek bu başarıya; teknoloji girişimlerine sunduğu eğitim, danışmanlık, mentorluk, network, laboratuvar, patent ve endüstriyel tasarım hizmeti, kurumsal iş ortakları, PR desteği ve çekirdek sermaye gibi hizmetlerin yanı sıra İTÜ Çekirdek’ten destek alan girişimlerin büyüme, yatırım alma, istihdam yaratma gibi başarı kriteri de incelenerek ulaştı.
Bu başarı Türkiye girişimcilik ekosistemine karma değer yaratıyor
UBI Global endeks sonuçlarını değerlendiren İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, “İTÜ Çekirdek dünyanın lider üniversitelerinin kuluçka merkezleri ile yarışarak, ülkemiz adına bir kez daha çok önemli bir başarı elde etti. Elde ettiğimiz başarı ile ülkemizi global girişimcilik arenasında temsil etmekten çok gururluyuz. Kurulduğu günden bu yana teknoloji tabanlı girişimlerin gelişmesine destek sağlayarak ülkemizin ekonomisine değer katmayı misyonu haline getiren İTÜ ARI Teknokent, varlığını ve gücünü uluslararası arenada ispatlayarak önemli bir küresel güç olmuştur. Bu bağlamda, İTÜ Çekirdek’in dünya sıralamasında elde ettiği bu büyük başarıda emeği geçen girişimcilerimize, mentorlarımıza, yatırımcılarımıza ve tüm paydaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.”
UBI Global’da Türkiye’den 3 farklı kuluçka merkezinin yer almasından gurur duyduklarını belirten İTÜ ARI Teknokent Girişimcilik Programlarından sorumlu Direktör Arzu Eryılmaz: “Farklı kategorilerde yapılan sıralamalarda Türkiye’den 3 farklı kuluçka merkezimiz yer alıyor. Üniversite Kuluçka Merkezleri kategorisinde (World Top University Business Incubators) ilk 5’te İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezimiz yer alırken; aynı listede ilk 10 sıralamasında YTU Yıldız Teknopark’ın Yıldız Kuluçka Merkezi bulunuyor. Kamu/Özel Kuluçka Merkezleri kategorisinde ise (World Top Public/Private Business Incubators) ilk 5’te İstanbul Ticaret Odası’nın Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) yer alıyor. Ülkemizi adına büyük bir gurur!” dedi.
Geleceğin Teknolojilerinin Adresi: İTÜ Çekirdek
Sayısal çıktılara göre İTÜ Çekirdek’in kuruluşundan bu yana destek verilen 4.040 girişim bulunuyor ve bu girişimlerden 1.200’ü şirketleşti. Desteklenen girişimler 131 milyon Dolar yatırım aldı, değerlemeleri 1.35 milyar Dolara ve ciroları ise 500 milyon TL’ye ulaştı.
İTÜ Çekirdek, farklı sektörlerin ihtiyaçlarına çözüm sunmak amacıyla paydaşlarıyla beraber farklı dikey alanlarda ülkemiz için önemli ‘kümelenme’ faaliyetlerine değer katmakta; sektörlerin teknolojik ihtiyacı olan çözümler için girişimcileri doğrudan sektörün önde gelen kurumlarıyla bir araya getirmektedir. Otomotiv İhracatçıları Birliği ile 9 yıldır devam eden Otomotiv ve Mobilite Programı, sigorta sektörünün öncü kurumlarıyla da InsurTech Programı, İstanbul Havalimanı (İGA) ile Sivil Havacılık ve Havalimanı İşletmeciliği Programı, EPDK-ELDER ile Enerjim Sensin Programı ve bu yıl hayata geçecek Petrol Ofisi ile Kadın Girişimcilik Programı aracılığıyla girişimler desteklenmeye devam ediyor. Ayrıca İTÜ Çekirdek’in kapıları sadece ilgili sektör dikeylerine değil, teknolojinin her alanındaki girişimlere açık.