Okan Üniversitesi’nin düzenlediği Kampüs Gelişim Zirvesi’nde konuşan Enerjisa CEO’su Yetik Kadri Mert “Vizyoner bir şirket olarak ileri vadeli planlar yapıyoruz. Bu da enerji sektörü kötü gitse de bundan etkilenmememizi sağlıyor. Şirkette her şey yolunda. Zaten CEO olmanın en güzel yanı her şeyi sizin yerinize başkasının yapması. Üniversitelerde öğrencilerle sohbet etmek, deneyim aktarmak, ders vermek bana iştekinden daha çok işe yaradığımı hissettiriyor” diye konuştu.
Okan Üniversitesi Yönetim ve Araştırma Topluluğu’nun düzenlediği Kampüs Gelişim Zirvesi hafta boyunca sektöründe önde gelen şirketlerin yöneticilerini ağırladı. 6 Ekim Salı günü Zirve’ye, Enerjisa’nın 2011’den beri CEO’luğunu üstlenen Yetik Kadri Mert konuk oldu. 33 yıldır çalışma hayatında bulunan Mert’in öğrencilere ilk tavsiyesi her şeyi sorgulamak gerektiğiydi. Mert bu konuda “Her şeyi otomatikman kabul etmeyin. Riske girmek de gerekse sonunda rezil olacağınızı da bilseniz sorgulamaktan vazgeçmeyin. Toplumun peşinden gidince başarılı olma şansını kaçırıyorsunuz. Bazen duvara toslasanız da cesur olun ve sorgulayın” diye konuştu.
Gençlere başarısızlıktan korkmamaları gerektiğini söyleyen Mert “Başarısızlıktan ders alıp onu tekrar etmemeye odaklanmanız, sonraki aşamada başarılı olmanızı sağlar” hatırlatmasında bulundu.
Dünyada enerji sektörünün zor durumda olduğunu söyleyen Mert, Enerjisa’nın vizyoner bir şirket olarak ileri vadeli planlar yapmasının şirketi bu dönemden koruduğunu belirtti. “Şirkette işler gayet iyi gidiyor, otomatiğe bağladık” diyen Mert, sözlerine CEO olmanın güzel yanlarından esprili bir şekilde bahsederek devam etti: “CEO isen hiçbir şey yapmana gerek yok. Her şeyi yerine başkası yapıyor. En zor görev genel müdür yardımcısının” diye devam etti.
Üniversitelerde öğrencilerle sohbet etmenin, deneyimlerini aktarmanın, ders vermenin son yıllardaki motivasyon kaynağı olduğunu anlatan Mert “İştekinden daha çok işe yaradığımı hissettiriyor” diyerek gençlerle buluşmanın hayatındaki öneminin altını çizdi.
“Ablama iş için referans olmayınca benimle 2 yıl konuşmadı”
Konuşmasının ardından öğrencilerden gelen soruları yanıtlayan Mert, bir öğrencinin “İş hayatında bana referans olur musunuz?” sorusunu kendi hayatından verdiği bir anıyla cevapladı: “İş hayatında çok az sayıda insana referans oldum ve olurum. Ablama bile referans olmadım. Ben özel sektörde çalışıyordum, ablam da devlette çalışıyordu. Bir iş için ona referans olmamı istedi. Olmadım çünkü ODTÜ’de okurken ben sabah 08:05’te derste olurken o ancak okula öğleden sonra geliyordu. Ona referans olmayınca benimle küstü ve 2 yıl boyunca konuşmadı!”