Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) ve Borusan Mannesmann işbirliğinde düzenlenen PROSteel 2015 Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması’nın kolokyum ve ödül töreni, 15 Mayıs Cuma günü Yapı-Endüstri Merkezi’nde (YEM) gerçekleştirildi. On beşinci yılını kutlayan yarışmanın ödül törenine özel bir konser eşlik etti.
PROSteel 2015 Ödül Töreni, jüri başkanı Prof. Dr. Hasan Şener ile jüri üyeleri Yaşar Marulyalı, Prof. Dr. Nesrin Yardımcı, Prof. Dr. Ayhan Usta, Dr. Selçuk İz, Dr. Selim Velioğlu ve Cem Sorguç’un katılımıyla gerçekleşen kolokyum ile başladı.
PROSteel yarışmasının, mimar ve mühendislere birlikte çalışma bilinci kazandırma ve projelerinde çelik malzeme kullanımı içselleştirme amacı ile düzenlendiğini hatırlatan Hasan Şener, 15 yıllık süreçte kurumsallaşma adına önemli adımlar atıldığını belirtti. Bu seneki katılıma ilişkin değerlendirmede bulunan Şener, farklı üniversitelerden katılım sağlanmasının ümit verici olduğunu söyledi. Konuşmasında iptal edilen birincilik ödülüne de değinen jüri başkanı, bu kararı meslek etiği açısından aldıklarının altını çizdi.
Borusan Mannesmann Pazarlama ve Türk Yapısal Çelik Derneği (TYÇD)
Kurumsal İletişim Müdürü Aylin Ganiç Yönetim Kurulu Başkanı Nesrin Yardımcı
Mimarığın ağır bir tahsil olduğunu belirten Yaşar Marulyalı, yarışmaya katılan tüm öğrencileri tebrik etti. Bir inşaat mühendisi ve çelik yapılarla ilgilenen bir öğretim üyesi olarak PROSteel’i çok önemsediğini ifade eden Nesrin Yardımcı, “Birlikte çalışmanın büyük bir getirisi var. Mimarlar ve mühendisler birbirlerini bütünleyici olurlarsa daha başarılı olurlar” dedi.
Yarışmaların mimarların yaşamında önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Ayhan Usta, öğrenci yarışmalarının profesyonel hayata atılmada mimarlara çok yardımcı olduğunu söyledi. İki yıldır PROSteel jürisinde yer alan Usta, “Bu süreçte edindiği izlenim, mimar-mühendis birlikteliğinin daha yoğun olması gerektiği. Böylece ortaya daha iyi projeler çıkacaktır” dedi.
PROSteel jürisindeki altıncı yılını tamamlayan Selçuk İz ise, bu yarışmada çok farklı kurumların emeği olduğunu hatırlatarak, organizasyona ve katılanlara teşekkür etti. İz, “Ne mimarlar mühendissiz, ne mühendisler mimarsız olabiliyor. Bu yarışmada meslek hayatınızda yaşayacaklarınızı size önceden sunuyoruz. Çeliği ileride de yaygın bir şekilde kullanmanızı diliyorum” şeklinde konuştu.
“Çeliğin inşaat maaliyeti yüksek olsa da proje ve inşaat düzleminde alınan olumlu sonuçların bu teknolojinin ilerlemesine ön ayak olacağını düşünüyorum” diyen Selim Velioğlu, çelik yapılar ile daha sağlıklı bir çevre elde edileceğini ekledi. Meslek hayatında yüze yakın yarışmaya katıldığını belirten Velioğlu, “Bu alanda kararlılıkla devam ederseniz başarısız olmanız çok zor” dedi.
PROSteel jürisinde ilk kez görev aldığını söyleyen Cem Sorguç ise, “Mimarlar olarak yapıları çelik, ahşap, betonarme diye ayırmıyoruz. Bir yapının çelik olmasının gerekçesi nedir? PROSteel, strüktürü gerekçelendirmek, bu soruyu sordurmak için önemli bir yarışma” şeklinde konuştu.
Jüri değerlendirmelerinin ardından dereceye giren yarışmacılar sırayla projelerini sunup, kendilerine yöneltilen sorularını yanıtladılar. Daha sonra ise ödül törenine geçildi.
Törenin açılışında konuşan Borusan Mannesmann Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Aylin Ganiç, “Borusan, kurum kültürü gereği vizyoner bir şirket. Böyle güzel bir platformda yer almak sevindirici. Katılımın önümüzdeki yıllarda daha da artmasını bekliyoruz. Bu gibi yarışmalar şirketimize ayrı bir misyon yüklüyor. Organizasyonu üstlenen Yapı-Endüstri Merkezi’ne teşekkür ederiz.” dedi.
Türk Yapısal Çelik Derneği (TYÇD) Yönetim Kurulu Başkanı Nesrin Yardımcı ise, “TYÇD, 1992 yılında kuruldu. Borusan ile birlikte 15 yıldır PROSteel’i büyük bir keyifle devam ettiriyoruz. Derneğin amacı ile yarışmanın amacı birbirine çok yakın; çeliğin doğru kullanımını sağlayarak bu örnekleri artırmak. Ülkelerin gelişmişlik düzeyi, çelik yapı sayısı ile doğrudan orantılı. Bunu henüz istediğimiz seviyeye getiremedik, ümidimiz gençler. Malzemenin tanıtımı, mimarlık öğrecileri ile başlamalı. Onlar bunu en iyi şekilde yaygınlaştıracaktır. Çünkü hayallerine en yakın yapı malzemesi, çelik.” şeklinde konuştu.
Yarışmada finale kalan öğrencilere başarı sertifikalarını, jüri üyeleri Selim Velioğlu ve Cem Sorguç verdi.
Mansiyon kazanan öğrenciler ödüllerini, jüri üyeleri Yaşar Marulyalı ve Ayhan Usta’nın elinden aldı.
Borusan Mannesmann Özel Ödülü’nü kazanan ekibe ödüllerini, Borusan Mannesmann Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Aylin Ganiç sundu.
Üçüncü ödülün sahipleri, ödüllerini Jüri Başkanı Hasan Şener’den aldı.
İkinci ödüle değer görülen ekibe ise ödüllerini TYÇD Yönetim Kuruu Başkanı ve jüri üyesi Nesrin Yardımcı sundu.
Ödül töreni, sergi açılışı ve 15. yıl kutlamasına eşlik eden A Capella Boğaziçi konseri ile son buldu.