İnovasyon haftasına katılım 40 bini aştı. İnovasyon haftasına katılım 40 bini aştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ekonomi Bakanlığı desteğinde Arçelik, Sabancı Holding, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Türk Hava Yolları (THY) stratejik ortaklığında düzenlenen 3. Türkiye İnovasyon Haftası bugün sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı etkinlikte, TİM’in düzenlediği ve yılın en inovatif şirketlerinin seçildiği İnovaLİG Ödülleri sahiplerini buldu.
Yoğun katılımın sağlandığı etkinlikte 460 firmadan 330’u değerlendirmeye alındı. Yılın İnovaLİG şampiyonları; İnovasyon Stratejisi dalında Arçelik, İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü dalında İnci Akü, İnovasyon Döngüsü dalında Vestel Elektronik, İnovasyon Kaynakları dalında TEB ve İnovasyon sonuçları dalında Labris Networks oldu.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi; İnovasyon Haftası’nda 40 bini aşkın katılımcı ile rekor sayıya ulaştık, bu yıl TİM olarak bir ilki daha gerçekleştirdik. Türkiye’nin ilk inovasyon geliştirme programı İnovaLİG’le, AB’de 17 ülkede uygulanan IMP3rove programına Türkiye’yi dahil ettik. İnovasyon’da artık AB’ye ortak olduk ve Türk firmalarının IMP3rove’da Avrupalı rakiplerle yarışmasının önünü açtık” dedi.
“İmkansızı sözlüklerinizden çıkarın”
Büyükekşi; “Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 2023 İhracat Stratejisi’nin bir devlet stratejisi haline geldi, bu yıl Türkiye’nin 2023 Ulusal İnovasyon Stratejisi’ni geliştirdik. Bu proje ile Türkiye’nin 26 ihracatçı sektörünün değer zincirlerinde, inovasyon haritalarını çıkarıyoruz. 76 İnovaLİG yarı- finalistliğini yaptığımız ziyaretlerde gözlemlerimiz şunu söylüyor; Ar-Ge ve inovasyonda dipten çok kuvvetli bir dalga geliyor, umuyoruz ki bu dalga bizi 500 milyar dolar hedefine ulaştıracak. Newton’un cümleleriyle konuşmasına devam eden Büyükekşi; Benim diğerlerine göre denizden daha renkli taşlar çıkarmış olmamın tek sebebi, dizlerime kadar suya girmeye cesaret etmiş olmamdır. İmkansız kelimesini sözlüklerinizden çıkarın. Yaparak Öğrenin ! Tecrübe Edinin! Kararlılıkla engelleri aşarak hedeflerinize ulaşın! Çünkü yenilik getirebilmek için bağımsız düşünebilme ve cesurca davranma yeteneğine sahip olmak gerekir” dedi.
“Zihni Sinir Projeleri inovasyo’nun ilk adımı”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuşmasında, yüksek teknolojili üretimin önemine değindi. “İşin kendisini yaparken sergilediğimiz beceriyi, işi sisteme dökerken de gerçekleştirmeliyiz”. Erdoğan, format ve sistemlere uygun çalışma becerilerinin firmalara kazandırılması gerektiğini ifade etti. Bu bağlamda, TİM tarafından düzenlenen İnovaLİG’in önemine vurgu yapan Erdoğan, “İnovasyon ve inovasyona dayalı üretim bizim olmazsa olmazımız olmalı. Mal ve hizmetlerin tasarlanması ve ticarileşmesi konusunda bir alan açmalıyız. Bizim Zihni Sinir Projeleri olarak kategorize ettiğimiz şey, gelişmiş ülkelerde inovasyo’nun ilk adımı olarak görülüyor” diye konuştu.
Dünya benzeri iki gezegen keşfedildi
Manchester Üniversitesi Fizik Profesörü, CERN Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ve ATLAS Deneyi Bilim Adamı Brian Cox, fizik alanında inovasyon kavramı sayesinde yeni gelişmeler yaşandığının altını çizdi. 1970’lerden bu yana evrende kaç tane gezegende daha hayat kurabileceklerini araştırdıklarını ve dünya gibi olabilecek, yüzeyinde likid su bulunan iki gezegen keşfettiklerini söyleyen Cox, “ Artık elimizdeki cihazlarla uzaklardaki yıldızlar ve gezegenlere bakarak atmosferlerinde fotosentez var mı, yaşam var mı anlıyoruz” dedi. Günümüzde güneş sistemi araştırmalarının çok önemli hale geldiğini vurgulayan Cox, Avrupa Uzay Ajansı’nın oluşturduğu robotların 2018’de Mars’a gideceğini ve biyolojik çalışmalar yapacağını hatırlatarak “Belki de gelecek 20-30 yıl içinde zamanında Mars’ta hayat varmış diye konuşacağız” dedi. Modern fiziğin “kozmoloji”ye odaklandığının da altını çizen Cox, şunları söyledi: “Gezegenimiz saniyenin milyarda birinden daha kısa bir sürede inanılmaz büyüdü. Yani inanılmaz bir büyüme, durma, enerji birikmesi ve evrenin oluşması. Kozmolojinin ta kendisi. Ancak hikayede bir dönüm noktası var. Büyümenin yaşı ne? İlginç olan şu; büyüme birden durmadı. Büyüme parça parça durmaya başladı. Süreç belki de halen devam ediyor. Belki de çoklu evrende küçücük bir taneyiz. Temel fizik bunun üzerine çalışıyor. Samanyolu’nda artık birçok dünya olduğunu biliyoruz. Jüpiter ve Neptün’ün uydularında hayat vardır diyebiliyoruz.”
Tekme atmadan basınç kontrolü sağlayan lastikler gelecek
Brisa Bridgestone Genel Müdürü Hakan Bayman, günümüzde yaşanan iletişim devriminden örnekler vererek, “Radyolar, ilk 50 milyonuncu kullanıcısına 35 yılda, TV’ler 23 yılda, Facebook 3 yılda, Instagram 6 ayda, Angrybirds 35 günde ulaşmış. İlk radyo 35 yıl, Angrybirds 35 gün. İşte iletişimin geldiği nokta. Önüne geçemediğimiz değişime liderlik yapmak lazım. Biz de en basit örnekle lastiklerimizde basınç kontrolünü, sabahları tekme atmaya gerek kalmadan aracın kendisinin bildirebileceği bir noktaya getirmek istiyoruz” dedi.
Solar Impulse Projesi Başkanı Bertrand Piccard da konuşmasında hayatı her yönden esen rüzgarların olduğu bir atmosfere benzetti. Sağlıktan aşka, ekonomik kurallardan küreselleşmeye her rüzgarın bireylerin üzerine geldiğini belirten Piccard, “İşte burada sorun başlıyor. Dünyada bu bilinmezle savaşmaya ne kadar alışkınız. Değişime direnmeye çalışıyoruz. Çünkü bilinmeyenden korkuyoruz. Daha fazla kontrol sahibi olmaya çalışıyoruz. Ancak bunun inovasyonla ilgisi yok. Hayatta umutlarınız var. Bazen hayatın rüzgarları bizi engelliyor. Dünyaya bakış açımızda inanç olarak irtifayı değiştirerek farklı rüzgarların içine girmeliyiz. Bize yük olan atık şeyleri bırakmak lazım. Güvenlik, kökleşmiş alışkanlıklar, paradigmalar. Herkes hemfikir diye hemfikir oluyorsak bunları da atmamız lazım” dedi.