Türkiye’nin en eski ticaret odalarından biri olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 125’inci yılını görkemli bir törenle kutladı.
Türkiye’nin en eski odalarından biri olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), 125’inci yılını görkemli bir törenle kutladı. BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın evsahipliğinde düzenlenen organizasyona, Kalkanıma Bakanı Cevdet Yılmaz ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra çok sayıda sanayici katıldı.
BTSO’yu 1889 yılında kuran Osman Fevzi Efendi’nin hologram görüntüleriyle başlayan törende konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, seçimler öncesi açıkladıkları 16 makro projeden 7’sini 1 yıl gibi kısa bir zaman içinde gerçekleştirdiklerini açıkladı. “Atalarımızın başardıklarıyla övündüğümüz gibi, torunlarımızın paylaşacağı başarı hikayeleri için buradayız. 75 milyar dolar ihracat, 3 bin 500 ihracatçı sayısını 7 bin 500 olarak hayal ediyoruz. Milli geliri 30 bin doları aşmış bir Bursa hayal ediyoruz” diye konuşan Burkay, “Bursa büyürse Türkiye büyür” şiarından hareketle çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Burkay, “İşte bu anlayışla, Bursa’yı ulusal kalkınma hedeflerimizin liderliğini yapacak bir kent konumuna yükseltecek yeni vizyonu ve makro projelerimizi ortaya koyduk. Bursa iş dünyası olarak artık oyunun kurallarını biz oluşturmak istiyoruz. Kurala uyan değil, kural koyan bir Bursa olalım diyoruz. Tanımlanan Bursa ile geldiğimiz yer bize yetmiyor. Zira imparatorluk başkenti kumaşını taşıyan bu kent daha üstün bir yarını haketmektedir. Atalarımızın başardıklarından ve 125 yıllık maziden aldığımız ilham ve güçle ‘Bursa büyürse Türkiye büyür’ dedik” dedi.
“Bursa’nın ayrıcalıklı bir konumu var”
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise konuşmasında, Türkiye’nin önemli bir atılımı gerçekleştirdiğini söyleyerek, “ Küresel krizin etkisine rağmen yüzde 5 civarında ortalamada reel olarak büyüme sağladı. Bu önemli bir başarı. Bir taraftan da yoksulluğu azalttık. Günlük harcaması 4,5 doların altında olan nüfusumuz yüzde 30’lardan yüzde 2,3’lere kadar geriledi” dedi. Bursa’nın 125 yıllık odasıyla önemli derecede altyapı kültürünü barındırdığını ifade eden Yılmaz, Türkiye’de cumhuriyetin kuruluşundan bu güne önemli sanayileşme devrimlerinin gerçekleştiğini, Bursa’nın bu serüvende ayrıcalıklı bir konuma sahip olduğunu bildirdi. Yılmaz, “Resmi rakamlara baktığımızda ciddi ihracat potansiyeli görüyoruz. İnşallah 2023 yılında çok daha yüksek ihracatı gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
“Reform ateşini yakalım”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, dünyada ekonomik gelişim için konuşulan “7 trend” olduğunu vurguladı. Yeni dünyada artık ekonomide ülkelerin değil şehirlerin yarışacağını bildiren Hisarcıklıoğlu, ekonomik anlamda gelişmiş 60 şehirde 1,5 milyar insanın yaşadığını ve 30 trilyon dolarlık bir üretimin gerçekleştiğine işaret etti. Hisarcıklığolu, “Millet girişimci ithal ediyor, mal ithal edeceğine. Artık herkes şehrine girişimci zengin çekmek yarışı içinde” dedi. Bursa’nın ticaret ve sanayi kültürüne vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, “ Bursa’ya geldiğim zaman motive şekilde dönüyorum. Buradan aldığım morali Van, Hakkari gibi illere götürüyorum. Bursa, Türk ekonomisin dinamosu. Reform ateşini yakalım. Yakamazsak, rekabet gücümüzü kaybederiz. Huzur olmalı. Huzur olmazsa ticaret olmaz, ticaret olmazsa zengin olamayız. Tek istediğimiz enerjimizi zenginleşmeye harcamak. Bunu yapabilirsek yılda 81 vilayeti ziyaret eden biri olarak iddia ediyorum, zengin bir ülke oluruz” dedi