ODTÜ Prof. Dr. Mustafa Parlar Vakfı 2018 Yılı Bilim Ödülü Üzerine Duygularım
Yaklaşık 30 yılı ülkemde olmak üzere toplamında 40 yılımı bilime, araştırmaya, öğrenmeye ve öğretmeye adamış birisi olarak çok değerli bilim insanı ve eğitimci Prof. Dr. Mustafa Parlar’ın anısını yaşatan “Bilim Ödülü’ne” layık görülmekten büyük bir onur duymaktayım. 1991 yılından başlayarak Üniversitemiz Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bünyesinde araştırma ekibimle birlikte kurup, 8 adet laboratuvar mekanı olarak geliştirdiğimiz gerek İstanbul Teknik Üniversitesi, gerekse ülkemiz için eşsiz bir büyüme ve gurur kaynağı olan İ. T. Ü. Partikül Malzemeler Laboratuvarlarındaki (PML) bilimsel çalışmalarımızın değerlendirilerek böylesine değerli bir ödülle onurlandırılmasından dolayı çok mutluyum. Bu vesile ile 1990 yılından beri bana huzurlu ve verimli çalışma olanakları sunan kurumum İstanbul Teknik Üniversitesi’ne ve bölümüm Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’ndeki tüm çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.
Prof. Dr. Mustafa Lütfi ÖVEÇOĞLU
Mustafa Lütfi Öveçoğlu 1957 yılında Manisa doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Metalurji Mühendisliği Bölümünden 1979 yılında Lisans ve 1981 yılında Y. Lisans dereceleri ile mezun oldu. TÜBİTAK yurtdışı doktora bursiyeri olarak başladığı A. B. D.’nin Stanford Üniversitesinde Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümünden 1984 yılında Y. Lisans ve 1987 yılında Doktora derecelerini aldı. Doktora tez çalışmaları “Toz metalurjisi” üzerine yoğunlaştı. Ardından bir yıl Xerox şirketinin Palo Alto Araştırma Merkezinde (Xerox PARC) ve 1988 – 1990 arası Hollanda ve Almanya’da çalıştıktan sonra,1990 yılı Mayıs ayında İstanbul Teknik Üniversitesi (İ. T. Ü.) Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümüne öğretim üyesi olarak atandı. İ. T. Ü. bünyesinde ilk kez kurduğu “Toz Metalurjisi” laboratuvarını daha da geliştirerek 8 laboratuvardan oluşan “Partikül Malzemeler Laboratuvarları“ kümesine dönüştürmüştür. Bu laboratuvarlarda araştırma grubu ile birlikte nanokompozitler, bor/borür sentezi ve uç ürünleri üzerine bilimsel araştırmalarını sürdürmektedir. Türk Seramik Derneğinin İstanbul’da düzenlediği 3 adet Uluslararası Seramik Kongresinin Kongre Başkanlığını yapmıştır. 1997 TÜBİTAK Bilimsel Teşvik Ödülü ile 2010 yılında Türk Seramik Federasyonu Seramik Onur Ödülü sahibi olan Prof. Dr. Öveçoğlu’nun uluslararası 180 makalesi, 216 konferans tebliği, 1 Patenti, 3 Kitap bölümü, 3 Uluslararası Konferans kitabı Editörlüğü vardır.
1989 yılında Doçent ve 1996 yılında Profesör olan Öveçoğlu halen bu görevini sürdürmektedir. Evli ve iki kız babasıdır.
ODTÜ PARLAR VAKFI
ODTÜ PROF. DR. MUSTAFA N. PARLAR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA VAKFI bilimsel teknolojik gelişmeye hizmet amacıyla ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin kurucularından bilim adamı çok değerli öğretim üyesi ve büyük insan Prof.Dr. Mustafa N.PARLAR’ın anısını yaşatmak üzere 12 Ocak 1981 tarihinde kurulmuştur.
Vakfın amacı üniversite-endüstri ilişkilerini geliştirmek, bilimsel araştırmalara ve araştırmacılara destek olmak, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne teknik donanım ve gereç sağlamak, öğrencilerine burs vermek, öğretim elemanlarına maddi destek sağlamaktır.
Parlar Vakfı Bilim Ödülleri
ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N. PARLAR Eğitim ve Araştırma Vakfı’nın amacı Üniversite-Endüstri ilişkilerini geliştirmek, bilimsel araştırmalara ve araştırmacılara destek olmak, Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencilerine burs vermek, Üniversitemize araç gereç sağlamaktır. Aynı zamanda, seçkin bilim adamlarının ve uygulamacıların, tüm bilim alanlarındaki araştırma ve uygulama çalışmaları ile hizmetlerini değerlendirmek, yetkin¬liklerini belgeleyerek çalışmalarına güç katmak ve yetişmekte olan kuşakları özendirmek amacıyla her yıl ONUR, BİLİM, HİZMET, ARAŞTIRMA TEŞVİK, TEKNOLOJİ TEŞVİK ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde ODTÜ YILIN EĞİTİMCİSİ, ODTÜ EĞİTİMDE ÜSTÜN BAŞARI ve ODTÜ YILIN TEZİ ÖDÜLLERİ ile Mütevelli Heyeti Kararı ile ÖZEL ÖDÜLLER vermektedir.