Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Kalite, Güven, Global Şirket ve Düşük Ergitme Maliyeti

Mayıs 2020 yılında ÖZGÜMÜŞ DÖKÜM SANAYİ VE TİC. A.Ş. firması tarafından devreye alınan İndemak 6 tonluk 3500Kw DUET POWER indüksiyon ocağı enerji tüketim ölçümü bağımsız bir firma tarafından İndemak ve Özgümüş firma yetkilileri gözetimde gerçekleştirildi. 

 

Yapılan ölçüm sonucu, İndemak Firması tarafından garanti edilen kwh/ton enerji tüketiminin garanti edilen değerin altında gerçekleşmiştir. İndemak yaptığı Ar-Ge çalışmaları sonucunda sisteme ilave edilen PLC ve altında çalışan özel ergitme programları, ocak tasarımda yapmış olduğu diğer değişikler ile kwh/ton ergitme verimliliğini oldukça iyi değerlere çekmiş ve ürettiği tüm indüksiyon ocaklarında böylece enerji tasarrufu sağladığını kanıtlamıştır.

 

Bağımsız firma tarafından yapılan ölçüm raporuna göre;

Ölçüm cihazının makine şebeke girişine bağlantısının tamamlanmasının ardından Özgümüş A.Ş. kantarlarında tartılan toplam 6.100kg malzeme ocağa beslenmeye başlanmıştır. 

 

Malzeme ocağa beslenerek sisteme 13:47’de start verilmiştir. Daha sonra belirli zamanlarda ocağın kapağı açılarak malzemenin tamamının ocağa beslenmesine devam edilmiştir. Ocak sıcaklığı belirli dönemlerde ölçülmüştür. 1480 derece sıcaklık ölçüldüğünde makine durdurulmuş ve toplam tüketim makine ekranından ve Fluke enerji analizörü üzerinden ölçülerek not edilmiştir. 1 adet trafonun sekonderinden ölçüm alındığı için toplam tüketim ölçülen değerin 2 katı alınarak ve toplam malzeme ağırlığı 6100 kg olarak hesaplanmıştır.

 

Toplam Enerji Tüketimi: 2.846 kWh
Beslenen Malzeme Miktarı: 6100 kg (Gerçek karışım miktarı 6100 kg)
Özgül Enerji Tüketimi (kWh/ton): 474,33kWh/ton

 

Burdan çıkan sonuçla, indüksiyon ocak alıcılarının yatırım yapmadan önce, alacaklarını ürünün kalitesine ve kwh/ton enerji tüketimine çok dikkat etmeleri gerekir. Sadece ucuz olarak buldukları ürünü almamaları gerekir, mutlaka satıcıdan alacakları ürün ile alakalı olarak bağımsız bir kuruluş tarafından yapılmış kwh/ton ergitme performans test raporu istemelerinde fayda vardır. Aksi taktirde aldıkları ürünü kullandıkları sürece enerjiye çok daha fazla ve sürekli para ödemiş olurlar. Bunun anlamı aldıkları ürün ucuz değil zaman içerisinde onlara çok daha pahalıya gelmiş olacaktır.

 

Aşağıdaki   6 tonluk bir ocak örnek hesaplamalarda %10 luk bir enerji tüketimi fazla olması durumunda aylık ve yıllık olarak elektrik için fazla ödenen miktarlar hesaplanmıştır. Bu sonuçlar, enerji tasarrufunun Ne kadar önemli olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. 

Ocak kapasitesi  3Mw 6ton  günlük döküm sayısı 15, günlük tonaj 90 ve aylık tonaj 2160 enerji verimlilik 474kwh/ton ve enerji maliyeti 0,66 düşünülerek hesap yapılır ise: Aylık elektrik tüketimi 675.734Tl dir.Yıllık tüketim ise 8.108.812Tl dir.Şayet ocak %10 fazla enerji harcar ise;aylık 67.573 Yıllık ise yıllık ise 810.881 Tl fazladan elektrik tüketmiş olur. Sonuç olarak; İnduksiyon ocağı almdan önce elektrik tüketimi sorgulanmalıdır. Buna göre alınan ocağın ucuz veya pahalı olduğu net olarak anlaşılabilecektir.

Paylaş Tweet Paylaş
11477 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
Döküm Demir / Çelik Otomotiv Sanayi
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM