Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Isıl Işlem Bölümü Okul Birincisi Derya Deniz Anlatıyor: Yapamayacağınız Hiçbir Şey Yok Kızlar

Ağır sanayi her ne kadar erkek işi olarak tanımlansa da henüz 16 yaşındayken aldığı radikal kararla kariyer planını tümden değiştiren Derya Deniz’in hikayesi birçok genç kıza ilham kaynağı oluyor. Şimdilerde tıpkı Derya gibi birçok kız, onun açtığı yoldan ilerliyor. Derya’nın hikayesi tam da imkânsız denilen şeylerin peşinden koşulması gerektiğini gösterir nitelikte... 10. sınıfta Grafik Tasarım okuyan ancak sınıfta kalan Derya, yeteneklerinin bu meslek için uygun olmadığına karar vererek okulu bırakıyor. Bir süre teknik resim dersleri alıyor ve sonra, liseyi dışarıdan bitirmek yerine örgün eğitime devam etme kararı alarak Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Teknolojisi Isıl İşlem Dalı’na kaydını yaptırıyor.  

 

İşte tam da bu noktada aldığı bu karar Derya için dönüm noktası oluyor. Metal Teknolojisi Isıl İşlem Dalı ya da öğrencilerin kısa tabiriyle “ısıl işlem bölümü” Derya’yı fazlasıyla zorluyor. Sınıfının ve bölümünün tek kız öğrencisi... Öğrendikleri, üzerine çalıştıkları iş ağır sanayinin bir dalı... Zorlanıyor ve bu bölümden ayrılıp kaydını aynı okuldaki Bilişim Dalı’na yaptırmak için Bölüm Başkanı Feridun Yüzügüldü’nün kapısını çalıyor. 

 

Feridun öğretmen, Derya’ya bu bölümde birçok kişiden daha başarılı olacağını ve kendisine inandığını söyleyerek; nakil isteğini biraz daha düşünmesini rica ediyor. Feridun öğretmenin odasından çıkan Derya o günkü duygularını şöyle anlatıyor: “Feridun öğretmenin bana olan inancı o gün benim motivasyonumu güçlendirdi. Kendime olan inancımı, başarma isteğimi artırdı. Sınıftaki tek kız öğrenci olmanın bazı dezavantajları vardı, bölüm de ağır ve zor gelmişti. Ama tüm bunların üstesinden gelip başarılı olacağıma inandım ve bölümümü bitirebilmek üzere büyük bir istekle sınıfıma geri döndüm.” 

 
O bir ilham ve gurur kaynağı
Okuluna yeniden canla başla sarılan Derya, “-Neden başaramayayım, benim ne eksiğim var, diye düşündüm. Sonra baktım ki yapamayacağımı düşündüğüm birçok şeyi yapabiliyorum; hatta çoğu kişiden daha iyi yapıyorum. Bazı zamanlar kendime bile hayret ettiğimi söyleyebilirim. Çünkü yeri geliyor kaynak yapıyorsunuz yeri geliyor kesici aletler kullanıyorsunuz. Çok güzel kaynak çekiyorum mesela” diye konuşuyor. Okuldaki Metal Teknolojisi Isıl İşlem Dalı’nın 10 yıldır açık olduğunu söyleyen Derya, kendi başarısının bölüme yeni kız öğrencilerin gelmesine neden olduğunu da belirtiyor. 

 

9. sınıflara yapılan bölüm tanıtımlarında öğretmenlerinin kendisini çağırdığını ve bölümü seçecek kız öğrencilerle birebir görüştüğünü anlatan Derya, “Bölümü seçmek için çekinen kız arkadaşlarıma -Yapamayacağınız hiçbir şey yok kızlar, diyorum, onlara cesaret veriyorum. Bölümü daha çok kız arkadaşımın seçmesine vesile olmak hoşuma gidiyor. Şu anda benim okulumda Metal Teknolojisi Isıl İşlem Dalı’nı okuyan 10 kız öğrenci var” diyor.

 

Kendi kariyer hikayesini kendi yazan, hem arkasından gelen kız arkadaşlarına hem de evdeki 6 kardeşine ilham kaynağı olan Derya Deniz, bugün 19 yaşında ve Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden okul birinciliği ile mezun olmanın haklı gururunu yaşıyor. Hali hazırda üniversite sonuçlarını bekleyen Derya, metalurji mühendisi olmak istediğini, ileride bir ısıl işlem tesisinde çalışmayı planladığını söyledi.

Paylaş Tweet Paylaş
2961 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
Döküm Demir / Çelik Otomotiv Sanayi
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM