Çelik Sektörü “Ortak Akıl” İle İhracatını Artıracak
Türk Çelik Sektörü İçinde Bulunduğu Tüm Olumsuzluklara Rağmen Kayıplarının Telafisi İçin Yürüttüğü Çalışmalarının Karşılığını Almaya Başladı. Çelik İhracatçıları Birliği Verilerine Göre, Sektör Yılın İlk İki Ayında Geçen Yılın Aynı Dönemine Göre Miktar Bazında Yüzde 5,7 Artışla 2,8 Milyon Ton İhracata Ulaştı.
Değer bazında ihracat ise yüzde 23,2 azalışla 1,4 milyar dolar oldu. Çelik sektörü Ocak-Şubat aylarında miktar bazında en fazla ihracat artışını Mısır, İtalya ve Şili’de yakaladı. Sektör firmaları, 16 Mart itibariyle ithal ürünlere kayıt zorunluluğu
getiren sistemi yürürlüğe koyacak olan Mısır pazarını yakından izlemeyi ise sürdürüyor. Tarih konusunda bir değişikliğe gidilmemesi durumunda kayıt sürecini tamamlamayan firmalar 16 Mart’tan sonra Mısır’a ihracat yapamayacak.
Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2016 yılı Ocak-Şubat dönemi verilerine göre; Türkiye’nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7 artışla 2,8 milyon tona yükseldi. Sektörün aynı dönemde değer bazındaki ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 23,2 azalış ile 1,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2016 yılının Ocak ve Şubat aylarındaki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 2,9 milyon ton, değer bazında ise 1,7 milyar dolar oldu. 2016’nın ilk iki aylık rakamlarına göre; Ortadoğu 859 bin tonluk ihracatla bölgeler bazında liderliğini sürdürdü. Bu bölgeyi miktar bazında yüzde 194 artış ile 654 bin tona yükselen Kuzey Afrika ülkeleri ve yüzde 48,4 artış ile 457 bin ton olan Avrupa Birliği ülkeleri izledi.
Çelik sektörünün bu dönemde miktar bazında en fazla artış yakaladığı ilk 3 ülke; Mısır, İtalya ve Şili olarak sıralandı. Ocak-Şubat aylarında en çok ihraç edilen çelik ürünleri sıralaması ise 1,4 milyon ton ile inşaat çeliği, 299 bin tonla dikişli boru, 270 bin tonla yassı sıcak ve 250 bin tonla profil şeklinde gerçekleşti. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2016 yılı Şubat ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında miktarda yüzde 6,3 artış ile 1,5 milyon ton, değerde yüzde 20,3 azalış ile 747 milyon dolar oldu.
Sektörün söz konusu dönemdeki ihracat performansını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Yılın başından itibaren çelik sektörü ihracatında miktar bazında artışlar yaşıyoruz. Bu durum memnun edici olsa da dünya genelinde çelik fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan değer bazındaki gerileme sektörümüzü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Ürün çeşitliliğimizi ve katma değeri yüksek ürünlerin ihracatımızdaki payını artırmak yoluyla miktardaki bu artışı ihracat değerine de yansıtmak istiyoruz. İhracatımızın önünde engel teşkil eden sorunların çözümü için sektör olarak hep birlikte yoğun bir çaba içindeyiz. Kayıplarımızı telafi etmek ve sektörümüzü tekrar ayağa kaldırmak için ortak akılla hareket etmek zorundayız” dedi.