Ocak-Temmuz dönemi Çelik ihracatında en fazla artış Suriye ve Umman’da gerçekleşti
Ocak ayından itibaren gerek miktar gerekse değer bazında düşüşlerin yaşandığı ve özellikle Mayıs ayında dip seviyeyi gören çelik ihracatı, son iki ayda miktar bazında yakaladığı yüzde 11’lik artış ile moral buldu. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; Türk çelik sektörü yılın yedi aylık dönemini değerde 6,1 milyar dolar, miktarda ise 9,5 milyon ton ihracat ile tamamladı.
Ocak-Temmuz döneminde en fazla dikkat çeken ülkeler, miktar bazında yüzde 173 yükselişin gerçekleştiği Suriye ile artış oranının yüzde 147’yi bulduğu Umman oldu.
Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2015 yılı Ocak-Temmuz dönemi ihracat verilerine göre; Türkiye’nin çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla değer bazında yüzde 23,6 düşüş ile 6,1 milyar dolar olurken, miktar bazında ise yüzde 10,3 azalış ile 9,5 milyon ton olarak gerçekleşti. Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2015 yılı yedi aydaki toplam çelik ihracatı değer bazında 7,3 milyar dolara, miktar bazında ise 10 milyon tona ulaştı.
Yedi aylık dönemde bölgeler bazında; miktarda 3,6 milyon ton ile Ortadoğu liderliği üstlenirken, bu bölgeyi 1,6 milyon tonla AB ülkeleri ve 1,1 milyon tonla Kuzey Afrika ülkeleri izledi. Ocak-Temmuz dönemi çelik ihracatında en yüksek artışın gözlendiği ülkeler ise Suriye ve Umman oldu. Söz konusu dönemde Suriye’ye miktar bazında yüzde 173 artış ile 139 bin ton; Umman’a miktar bazında yüzde 147 artış ile 121 bin ton ihracat yapıldı. Çelik İhracatçıları Birliği’nin verilerine göre; 2015 yılı Temmuz ayında çelik ihracatı geçen yılın aynı ayına göre değer bazında yüzde 22,8’lik düşüş ile 805 milyon dolar, miktar bazında ise yüzde 4,1 düşüş ile 1,3 milyon tona ulaştı.
Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, çelik sektörünün yedi aylık ihracat verileri ile ilgili yaptığı değerlendirmede; “Sektör olarak yedi aylık dönemi değerde 6,1 milyar dolar, miktarda ise 9,5 milyon ton ihracat ile geride bıraktık. Önemli pazarlarımız arasında yer alan Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler, Kuzey Afrika pazarındaki kayıpların halen telafi edilememiş olması gibi birçok olumsuzluk çelik ihracatını olumsuz etkiliyor. Son iki ayda miktar bazında yakaladığımız toplam yüzde 11’lik artışla moral bulmamıza rağmen yılsonunda belirlediğimiz hedefe ulaşmak şuan için mümkün görünmüyor. Türk çelik sektörü olarak 2015 yılı hedefimizi 16,5 milyon ton olarak revize ettik. Bu sadece Türk çelik sektörüne özel bir durum değil. Dünya genelinde belirsizliklerin artması, çelik üretimi ve ihracatında düşüşlere neden oluyor” dedi.
Namık Ekinci, sözlerine şu şekilde devam etti: “Çelik sektörünü hedef pazarlardaki kırılganlıklara karşı daha güçlü kılmak adına Birlik olarak çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bu kapsamda atılacak en önemli adım, üretim sürecinde yapısal değişikliğe gitmek olacaktır. Bu amaçla, sektörümüzün mevcut elektrikli ark ocaklarında hurda kullanımının yanında cevher kullanarak maliyetlerini düşürmesini ve ürün yelpazesini genişletmesi için gerekli dönüşümlerin sağlanması adına çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu sayede ithal ikamesi yaratacağımız gibi ihracatımızı da artırmış olacağız.
Özellikle son dönemde katma değerli üretim ve yeni teknolojik gelişmelere odaklandık. Bu doğrultuda geçtiğimiz hafta Çinli firmaların tesislerini ve üretim tekniklerini yerinde inceledik. Oldukça olumlu geçen bu ziyaret, global ölçekte pazarı etkileyen ve hedef pazarlarımızdaki en büyük rakibimiz olan Çin’i daha yakından tanımak adına verimli sonuçlar almamızı sağladı. İlerleyen aylarda da dünyadaki yeni gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz.”