Ülkemizin ilk ve tek Demir Çelik Enstitüsü olan Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü’nün organizasyonluğunda gerçekleştirilen, II. Uluslararası Demir Çelik Sempozyumu (IISS’15), 1-3 Nisan 2015 tarihleri arasında Karabük’te yapıldı.
Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsünün organizasyonluğunda düzenlenen II. Uluslararası Demir Çelik Sempozyumu (IISS’15) 1-3 Nisan 2015 tarihlerinde Karabük Üniversitesinde yapıldı. Sempozyum kapsamında uluslararası ve ulusal akademisyenler, demir çelik üreticileri, tedarikçileri, teknoloji sağlayıcıları ve alanda faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri, davetli bildiriler, paneller ve stantları ile katılımları gerçekleştirilmiştir.
Karabük İl Valisi Orhan Alimoğlu, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürü Prof. Dr. Necip Camuşcu, KARDEMİR A.Ş. Genel Müdürü, M. Uğur Yılmaz ve Genel Müdür Yardımcıları Metin Altan, Fatih Korhan, Ercüment Ünal, Nüvit Gürkan Gürpınar, Hakan Onur, ERDEMİR Grubundan Dr. Oğuz Gündüz (Ar-Ge Direktörü, Ereğli Demir Çelik A.Ş.), Doç. Dr. Oktay Elkoca (Ereğli Demir Çelik A.Ş.), Karabük Üniversitesi Eski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kadı, KARDEMİR Yönetim Kurulu Üyeleri, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yaşar (IISS’15 Eş Başkanı), Üniversite ve İl protokolü, sponsor firma temsilcileri, akademik ve endüstriden katılımcılar, üniversite öğrencileri açılış törenine katılmışlardır.
Açılış konuşmasını yapan Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü Müdürü ve Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Cevdet Göloğlu: “Türkiye’nin ilk Demir ve Çelik Enstitüsü Müdürü olarak, Karabük Üniversitesi Demir ve Çelik Enstitüsü tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Demir ve Çelik Sempozyumu’nda (IISS’15) sizleri ağırlamaktan çok memnunuz. Türkiye’deki ilk Demir ve Çelik Enstitünün amaçları; sertifika ve lisans programlarının desteğiyle demir ve çelik endüstrisi için nitelikli insan gücü yetiştirmek.
Demir çelik sektöründe kalite güvence sisteminin desteği ile test ve analiz gerçekleştirmek için akredite laboratuar hizmetleri sunmak. Demir ve çelik endüstrisinde ürün kalitesi geliştirme ve geliştirme faaliyetleri ve metalik alaşımlar, yüksek kaliteli ürünler ve demir-çelik sektöründe yeni ürünlerin Ar-Ge faaliyetleri için bir mükemmeliyet merkezi olmaktır. Bu sempozyum demir çelik alanında yeni bilgileri paylaşmak, ürün kalitesini iyileştirmek ve bu alanda yapılan son çalışmaları, yeni yöntemleri görüşmek üzere farklı ülkelerden akademisyenler, araştırmacılar ve mühendisler, demir ve çelik üreticileri, ihracatçılar ve ithalatçılar, tedarikçiler, teknoloji üreticileri ve sivil toplum örgütlerini bir araya getirmiştir. Rektörümüz Prof. Dr. Refik Polat’a, KARDEMİR A.Ş. Genel Müdürü M. Uğur Yılmaz’a ve tabii ki eski Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal ve Prof. Dr. İbrahim Kadı’ya, KARDEMİR A.Ş. eski Genel Müdürü Fadıl Demirel’e Demir ve Çelik Enstitüsünün kurulmasındaki gayretlerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Sempozyuma katılım gösteren akademisyenlerin çok değerli bilgileri bizimle paylaşacaklarını ümit ediyorum” demiştir.
KARDEMİR A.Ş adına hepinizi saygıyla selamlıyorum diyerek konuşmasına başlayan Kardemir A.Ş. Genel Müdür Mesut Uğur Yılmaz: “1932 yılında devlet demir yolları haritasında bir tren istasyonu olarak resmi kayıtlara geçen Karabük ismini üzerinde bulunduğu coğrafyadan alıyor. Bu coğrafya yazısız dönemden Cumhuriyet dönemine uzanan ünlü bir tarihe, kültürel birikime ve doğal sahip alanla çevrilidir. Demir çelik fabrikalarıyla uyumlu olarak gelişen kentimiz tarihi, sosyal ve kültürel ekonomik oluşum değişim süreçlerini birlikte yaşamış kurulduğu günden bu güne kadar zaman zaman yaşadığı zorluklara rağmen fabrikalarının bacalarını hiç sönmemiştir. Günümüzde ise güçlü bir özel şirket olarak, her geçen gün ilerleyişini sürdürmektedir. Karabük ve KARDEMİR A.Ş.nin 78.yıl dönümünü kutluyorum” diyerek KARDEMİR A.Ş hakkında bilgi verdi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürü Prof. Dr. Necip Camuşcu: “Ülkemizin dünya demir çelik pazarındaki yeri ve bakanlığımızın demir çelik sektörüne yönelik olarak yaptığı çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Bu yıl 2.sini düzenlediğimiz Uluslararası Demir Çelik Sempozyumu’na hoş geldiniz diyerek konuşmasına başlayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Refik Polat: “Karabük ülkemiz açısından demir çeliğin doğduğu şehir, demir çeliğin kalbi ve nabzı burada atıyor. Bizde Karabük Üniversitesi ailesi olarak demir çeliğin nabzının attığı bu şehirde bulunmaktan onur duyuyoruz. Bilimsel ve akademik açıdan demir çelik konusunda ne yapılması gerekiyorsa her zaman hazırız ve destek veriyoruz. Bu sempozyumu 2. kez düzenleyerek 3 gün sürecek bilimsel etkinliklere ev sahipliği yapıyoruz. Safranbolu’nun tarihi mirasında ve Karabük ilinde ve Üniversitemizde sizleri 3 gün boyunca misafir etmekten onur duyacağız.” dedi.
Sempozyum kapsamında kabul edilen 175 bildirinin akademik bildirinin beş adedi Davetli Bildiri, 84 tanesi Sözlü Bildiri ve 86’sı ise Poster Bildiri olarak sunulmuştur. Bu bildiriler Austenite ve Martensite adlı iki bildiri salonunda üç gün boyunca düzenlenen 16 farklı oturumda dinleyicilere aktarılmıştır. İlgili bildiriler 38 ayrı üniversiteden akademisyenler ve 26 firma mühendis ve çalışanları tarafından sunulmuştur.
Sempozyuma sponsor olarak destek veren ülkemizin demir çelik üreticilerinden öncü kuruluşlar KARDEMİR A.Ş. (ana sponsor); ERDEMİR Grubu (davetli konuşmacı sponsoru); ve diğer sektör paydaşlarından HERAEUS Electro-Nite A.Ş.; SAĞLAM METAL; MAK ELEKTRONİK; MEGA Danışmanlık, Temsilcilik Dış Ticaret Ltd. Şti.; GÜNEY ÇELİK Hasır Ve Demir Mamulleri A.Ş.; ANTON PAAR Ölçüm Aletleri Ticaret Ltd. Şti.; Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneği (MİSAD); TETRA Teknolojik Sistemler Ltd. Şti.; KARFO Endüstriyel ve Laboratuvar Cihazları Ltd. Şti. dir.
IISS’15 davetli konuşmacıları ve bildiri başlıkları şunlardır:
• Prof. Dr. Ronaldo BARBOSA, CBMM, Sao Paulo, Brazil, Marcelo Arantes Rebellato, Federal University of Minas Gerais, Belo Horizonte, Brazil, Thermomechanical treatment of plates, strips and wire rods: fundamentals physical and numerical modelling
• Prof. Dr. Virgil GEAMAN, Transilvania University of Brasov, Romania Improving of properties for duralumin alloys by applying hot isostatic processing
• Prof. Dr. M. Baki KARAMIŞ, Erciyes Üniversitesi, Türkiye Wear performance of metallic materials at elevated temperatures
• Prof. Dr. Mehmet TURKER, Gazi Üniversitesi, Türkiye Ferritic oxide dispersion strengthened superalloys
• Assoc. Prof. Dr. Havva KAZDAL ZEYTİN, TUBİTAK MAM, Türkiye Light weight material: Steel
IISS’15 Davetli Konuşmacılar (1 Nisan 2015)
IISS’15 Firma Sunumları (1-2 Nisan 2015)
IISS’15 sponsor firmaları sempozyum fuaye alanlarında açmış oldukları stantlarda firmalarına ait tanıtımlarını, teşhir ettikleri teknoloji ürünlerini akademik ve endüstriden ziyaretçilere anlatma imkanı buluşlardır. Bunun yanı sıra kendileri için ayrılan süre zarfında firmalarının faaliyet alanları hakkında sunularını, 450 kişilik sempozyum büyük salonunda katılımcılara aktarmışlardır. Gerek firmalar gerekse de dinleyiciler bilgi paylaşımları ve sorular ve verilen yanıtlardan katkı sağlamışlardır.
IISS’15 Fuaye Salonu Stantları ve Bildiri Sunumları
IISS’15 Panel Programları (2 Nisan 2015)
Sempozyumun ikinci günü gerçekleştirilen sponsor firmalar tarafından panelistlerin yer aldığı endüstriyel içerikli paneller düzenlenmiştir. MİSAD tarafından organize edilen “Demir Çelik Endüstrisinde Isıl İşlem” ve Doç. Dr. Ramazan Kayıkçı tarafından organize edilen “Malzeme ve Metalürjide Benzeşim Çözümleri” panellerin konuları ve katılımcıları şunlardır:
Heat Treatments in Iron Steel Industry
• Introduction, Hasan ÇEP, Metal Isıl İşlem Sanayiciler Derneği (MİSAD)
• Effects of Gear Oils to Energy Efficiency, Sema EYÜPOĞLU, Murat ŞARERLER, Hanife Gülen TOM, Belgin Madeni Yağlar A.Ş.
• Operational Efficiency Improvements Resulting from Monitoring and Trim of Industrial Combustion Systems, Mathew CROSS, Super Systems Europe SSI UK / Sarvion Endüstriyel Ticaret A.Ş.
• Furnace Firing Systems and EN 746 Standards, Levent SİNDEL, Sistem Teknik Sanayi Fırınları A.Ş.
• New Technology Fire Resistant Hydraulic Fluids, Didem CANDAN, Petrofer End. Yağ. San. ve Tic. A.Ş.
Metal Isıl İşlem Sanayiciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Koray Yavuz’un da katıldığı IISS’15 de, MİSAD Üyesi Hasan Çep, kurumun hedefleri, üye profili, yurtiçi ve yurtdışı faaliyetlerinden bahsetti. İlk oturumun sonunda tekrar söz alan Sayın Çep nükleer enerji santrali inşaatında yerli sanayinin malzeme mühendisliği açısından durumumun önemini ve yerli sanayi kabiliyetinin özetini yaptı. Mersin Akkuyu’ya yapılacak nükleer santralin detaylarından bahsederek sunumunu sonlandırdı. Belgin Madeni Yağlar A.Ş. adına ikinci sunumu yapan Oben Aydemir firmanın tanıtım filmini izleterek firmanın sahip olduğu kalite sistem belgelerinden bahsetti. Aynı firmadan Sayın Murat Şarerler dişli yağlarının enerji verimliliğine katkısını anlattı. Berdan Civata Sanayii A.Ş adına Metalürji ve Malzeme Yüksek Mühendisi Sayın Özge Alkılınç firmanın özellikleri ve üretilen ürünler hakkında detaylı bilgiler verdi. Sistem Teknik Sanayii A.Ş adına sunum yapan Levent Sindel Ocak Ateşleme Sistemleri ve EN 746 Standartları konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Petrofer Endüstri Yağ. San. ve Tic. A.Ş. adına Didem Candan firması ve hizmet verdiği sektörleri katılımcılara aktardı.
Simulation Solutions in Materials and Metallurgy
• Use of Solidcast casting simulation software in iron and steel castings, Assoc. Prof. Dr. Ramazan KAYIKÇI, Sakarya University,
• Computer aided materials information technologies- applications for the iron and steel industry, Onur ÖZTÜRK, ONATUS Öngörü Teknolojileri
• Determination of Steel Material Properties with Computational methods-An example of JmatPro practice, Dr. Caner ŞİMŞİR – Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezi, Atılım University.
• Digitization of behaviors of iron and steel during welding by numerical methods, Dr. Caner BATIGÜN – ODTÜ Kaynak Teknolojileri ve Tahribatsız Muayene Araştırma Merkezi
• Computer Aided Heat Treatment Design and Improvement of Steel Components, Dr. Caner ŞİMŞİR – Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezi, Atılım University.
ONATUS Öngörü Teknolojileri İş Geliştirme Yöneticisi Onur Öztürk ‘Bilgisayar Destekli Malzeme Bilgi Teknolojileri - Demir Çelik Endüstri Uygulamaları ile ilgili bilgiler verirken, Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı ve Atılım Üniversitesi İmalat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Caner Şimşir; ‘Çelik Malzeme Özelliklerinin Ölçüm Yöntemleri ile Karşılaştırılması- JmatPro çalışması örneği ve Bilgisayar Destekli Isıl İşlem Tasarımı ve Çelik Araçların Geliştirilmesi hakkında katılımcılara bilgiler verdi. ODTÜ Kaynak Teknolojileri ve Tahribatsız Muayene Araştırma Merkezi Dr. Caner Batıgün; ‘Demir Çeliğin Eritme Esnasındaki Davranışlarını Nümerik Metotlarla Sayısallaştırma’ konusunda katılımcılara bilgilendirirken, Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Kayıkçı; ‘Demir ve çelik dökümünde katı döküm kullanımı’ ile ilgili bilgiler verdi.
IISS’15 Demir Çelik Endüstrisi CEO ve STK Temsilcileri Panelleri (3 Nisan 2015)
Sempozyumun üçüncü gününde yer alan iki panel ise demir çelik endüstrisindeki firma CEO’ları ve STK’ların yöneticileri tarafından katılımcılara aktarılmıştır. KARDEMİR A.Ş. bünyesinde bulunan Eğitim ve Kültür Merkezindeki panel programı dinleyicilerine iki ana başlık olan “Demir Çelik Endüstrisinde Ar-Ge, Akreditasyon, Belgelendirme ve Yetişmiş İşgücü Eğitimi Stratejileri” ve “Demir Çelik Sektöründe Uluslar arası Pazarlama ve Rekabeti Artırma Stratejileri” konularında sektöre ve ilgili paydaşlara önemli katkılar sağlamıştır. İlgili panellerin katılımcıları aşağıda verilmiştir:
Strategies on R&D, Accreditation,
Certification, and Skilled Workforce Training inIron & Steel Industry
Kolaylaştırıcı: Prof. Dr. Sedat ÇELİKDOĞAN,
Karabük Üniversitesi
• Ercüment ÜNAL, Ticari Genel Müdür Yardımcısı, KARDEMİR A.Ş.
• Dr. Oğuz GÜNDÜZ, Ar-Ge Direktörü, ERDEMİR A.Ş.
• Doç. Dr. Hüseyin SOYKAN, Genel Müdür, MATİL A.Ş.
• Şahin SERİM, Eğitim Koordinatörü, HAK-İŞ
KARDEMİR A.Ş. Eğitim ve Kültür Merkezi konferans salonundaki 3 Nisan 2013 günü yapılan panel, aynı zamanda KARDEMİR A.Ş.’nin 78. yılını kutladığı güne denk düşürülmüştür. Panelde KARDEMİR A.Ş. Ticari Genel Müdür Yardımcısı Ercüment Ünal, ERDEMİR A.Ş. Ar-Ge Direktörü Dr. Oğuz Gündüz, MATİL A.Ş. Genel Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Soykan ve HAK-İŞ’ten Şahin Serim, yaptıkları değerlendirmelerde, ülkemizdeki çelik üretim rakamlarının dünya sıralamasındaki yerine eleştirisel bakış, katma değeri yüksek ürünlerin Ar-Ge faaliyetleri ve yatırımları, demir çelik sektörü meslek standartları konularında değerlendirmelerde bulunmuşlardır. Kolaylaştırıcılığını Prof. Dr. Sedat ÇELİKDOĞAN’ın yaptığı panel soru ve cevap bölümü ile sona ermiştir.
Strategies on Increasing International
Marketing and Competitiveness in
Iron & Steel Industry
Kolaylaştırıcı: Halil KULLUK, İNTEKNO Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı
• Mesut Uğur YILMAZ, Genel Müdür, KARDEMİR A.Ş.
• Uğur DALBELER, CEO, Çolakoğlu Metalurji
• Namık EKİNCİ, ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı, Çelik İhracatçıları Birliği
KARDEMİR A.Ş. Eğitim ve Kültür Merkezi konferans salonundaki kapanış paneline katılan Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, KARDEMİR A.Ş. Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz, Çolakoğlu Metalürji CEO’su Uğur Dalbeler ülkemiz ve dünya çelik üretimi, üretimde Ar-Ge yapılanmaları, rekabet artırıcı önlemler, vasıflı çelik üretimi konularında görüşlerini aktarmışlardır. Kolaylaştırıcılığını Halil KULLUK’un yaptığı panel soru ve cevap bölümü ile sona ermiştir.
IISS’15 Gezi Programı (1-3 Nisan 2015)
Ülkemizin demir çelik merkezi olarak bilinen Karabük ilimizde 1-3 Nisan 2015 tarihlerinde Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü organizasyonluğunda düzenlenmiş olan “International Iron & Steel Symposium” (II. Uluslararası Demir Çelik Sempozyumu, IISS’15) etkinliği boyunca katılımcılar için gezi organizasyonlarının oluşturulmasından da geri kalınmamıştır.
1 Nisan 2015, Çarşamba
Çarşamba günü UNESCO dünya miras listesine 1994 yılına girip “Dünya Kenti” unvanını alan, ayrıca ülkemizin önemli turistik merkezlerinden biri olan şehir müze olarak bilinen vadilerin üstüne kurulu tarihi Safranbolu Eski Çarşı gezilmiştir.
2 Nisan 2015, Perşembe
Perşembe günü Safranbolu ilçesinde bulunan, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından 18. yüzyılda yaptırılan İncekaya Su Kemeri, bu ilçede bulunan pek çok kanyon arasından en ilgi çekenlerinden olup tam anlamıyla bir doğa harikası olan Tokatlı Kanyonu ve bu kanyon üstüne kanyon manzarasını yukarıdan seyredebilmek için kurulmuş Cam Teras olarak bilinen seyirlik mekan ziyaret edilmiştir.
3 Nisan 2015, Cuma
Cuma günü ise 3 Nisan 1937 tarihinde Atatürk’ün talimatı ile Başbakan İsmet İnönü tarafından temeli atılan ve aynı zamanda ileride fabrikalar yapan fabrika olarak tanınacak olan Türkiye’nin ilk ağır sanayi fabrikası Kardemir A.Ş.’ye gidilmiştir. Ayrıca 3 Nisan 2015 tarihinde günün anlam ve önemine dair Kardemir tarafından ayrıca bir etkinlik düzenlenmiş ve sempozyum konukları Kardemir A.Ş. gezisi esnasında bu etkinlikten de istifade etmişlerdir.
İrtibat:
Doç. Dr. Cevdet GÖLOĞLU / Müdür
Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü
T: 0370 433 88 33 F: 0379 433 88 32