Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
inteKno, Demir Çelikçilere Büyük Kazanç Sağladı
Günde 3 bin ton hurda eleme kapasiteli seperatör; çeliğin  yanısıra bakır ve alüminyumun ayrıştırılmasına da olanak sağlıyor. 
 
Demir çelik sektörüne teknoloji transfer eden İntekno, İtalyan firmalarıyla ortak geliştirdiği Hurda seperatörü sayesinde, yılda yaklaşık olarak 32,2 milyon ton hurda işleyen demir çelik sektörüne kazandırmaya devam ediyor.
 
Günlük üç bin ton hurda eleme kapasitesine sahip seperatör, fire oranını yüzde 1’lerin altına çekerken özel mıknatısları sayesinde bakır ve alüminyum gibi değerli, metallerin geri kazanımına olanak sağlamakta. Üretim için kaliteli hurda temin eden demir çelik üreticileri seperatörün özelliği sayesinde tonu 2 bin dolar olan alimünyum ve tonu 8 bin dolar olan bakırdan kar sağlamaktalar.
 
Yüzde 1-1.5 olması gereken fire oranı yüzde 10’lara çıkıyor
Uluslararası normlara göre demir çelik hurdasında yüzde 1-1.5 arasında empürite (kirlilik- saflığı bozan malzeme) normal kabul edilmekte. İntekno Genele Müdürü Kıvanç Güngör, hurda tedarikçilerinin zaman su, taş toprak gibi malzemelerin hurdaya karıştırılmasına göz yummaları sebebi ile empürite oranlarının yüzde 10’lara kadar çıkabildiğini belirtti.
 
“Empüritenin fazla olması hurdadan elde edilen çelikte kalitesizliği artırıyor. Kaliteyi artırmak için bu kez kimyasal malzemelr daha fazla kullanılıyor. Ürünü daha saf hale getirmek için kullanılan enerji miktarı artıyor. Bu da demir çelik üreticilerini zarara uğratıyor. İntekno, özellikle demir çelik sektörüne teknoloji transfer eden bir şirket Daha önce İtalya’dan hurda eleme için manyetik tambur getirmiştik. Uygulamada problemleri görünce proje aşamasında İtalyanlarla işbirliği yaparak İnovatif bir ürün ortaya çıkardık”.
 
Geliştirdikleri konsepti piyasaya tanıttıklarını belirten İntekno Teknik Satış Müdürü Erdem Kütük; “ Manyetik tamburu sayesinde seperatör 500 kilogran hurdayı çekip atabiliyor. Daha sonra ayıştırılan empürüte içerisinde manyetik tamburdan kaçan ufak çaplı demir parçacıkları ise Taşıyıcı Bantların üzerine yerleştirilen magnetler sayesinde tekrardan ayıştırılarak hurda içerisindeki demir  kaybı sıfır noktalarına indirgeniyor. Bunun yanı sıra bu tip hurda seperatörü sadece çeliği değil sisteme entegre olabilecek aparatlar sayesinde alüminyum ve bakırında ayırıştıtılmasına olanak sağlıyor” dedi. 
 
İnovatif seperatör anlaşmaları yeniledi
Türkiye Çelik İhracatçıları Birliği’nin 2013 yılında hazırlattığı Global Hurda Pazarı raporuna göre, Türk çelik sektörünün en önemli üretim girdisi “Hurda”. Yerli kaynakların yetersizliği hurdada yurt dışına bağımlılığı beraberinde getiriyor. Raporda 2012 yılı verilerine göre toplam 34,3 milyon tonluk nihai çelik üretimi için 32,2 milyon ton hurda kullanıldığını belirtiyor. Hurdanın 9,6 milyon tonu yurtiçinden sağlanırken ithal edilen hurda miktarı 22.4 milyon tonu buluyor. 22.4 milyon ton hurda için Türk ithalatçılar yurtdışına 9.4 milyar dolar ödüyor.
 
Türkiye’de işlenen toplam 32.2 milyon ton hurdanın yüzde 5’nin empürite olması demek 1.61 milyon ton malzemenin kullanılabilir hurda ya da ekonomiye kazandırılacak bir ürün olmadığı anlamına gelmektedir. 
 
İntekno Genel Müdürü Kıvanç Güngör; “Bizim geliştirdiğimiz seperatör sayesinde alınan hurdalardaki fire oranları net olarak ortaya çıkınca Demir Çelik üreticileri tedarikçilerle bu fire oranları üzerinden anlaşmalrını revize ederek yeni anlaşma imzaladılar. Böylece bundan sonra doğacak zararlarında önüne geçmiş oldular” dedi.
 
Paylaş Tweet Paylaş
4927 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM