7 ayda en fazla artışı yakalayan Mısır’a en çok inşaat çeliği, sıcak yassı ve filmaşin ihraç ettik.
Türk Çelik Sektörü Temmuz Ayını Düşüşle Geride Bıraktı. Çelik İhracatçıları Birliği Verilerine Göre; Temmuz Ayı İhracatı, Geçen Yılın Aynı Ayına Göre Miktarda Yüzde 18,2 Düşüşle 1,1 Milyon Ton, Değerde Yüzde 24 Azalışla 607 Milyon Dolar Olarak Gerçekleşti.
Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2016 yılı Ocak-Temmuz dönemi verilerine göre; Türkiye’nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,2 azalışla 9,4 milyon ton oldu. Sektörün aynı dönemde değer bazındaki ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17,6 düşüşle 5,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2016 yılının yedi aylık dönemindeki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 9,9 milyon ton, değer bazında ise 6,2 milyar dolar oldu.
Ocak-Temmuz dönemindeki çelik ihracatı bölgeler bazında incelendiğinde; liderlik 3,3 milyon tonla Ortadoğu’nun oldu. Bu bölgeyi miktar bazında yüzde 18 artış ile 1,8 milyon tona yükselen Avrupa Birliği ülkeleri ve yüzde 30 artış ile 1,4 milyon tona ulaşan Kuzey Afrika ülkeleri izledi. Aynı dönemde Türk çelik sektörünün miktar bazında en fazla artış yakaladığı ilk üç ülke; Mısır, İsrail ve Hollanda olarak sıralandı. Sene başından beri yükselişte olan Mısır’a yapılan çelik ihracatı yüzde 77 artışla 884 milyon tona ulaştı.Türk çelik sektörü Mısır’a en çok inşaat çeliği, sıcak yassı ve filmaşin ihraç etti.
Yedi ayda en çok ihraç edilen çelik ürünleri sıralamasında ilk sırada 4,3 milyon tonluk ihracat ile inşaat çeliği yer aldı. İnşaat çeliğini; 1 milyon tonla dikişli boru, 982 bin tonla sıcak yassı ve 842 bin tonla profil takip etti. Geçen yılın yedi aylık dönemine göre miktar bazında 102 bin ton artarak 557 bin tona ulaşan filmaşin en çok ihracat artışı yakalayan ürün oldu.
Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2016 yılı Temmuz ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında miktarda yüzde 18,2 düşüşle 1,1 milyon ton oldu. Değer bazındaki çelik ihracatı ise yüzde 24 azalışla 607 milyon dolar olarak gerçekleşti.