Türk Çelik Ürünlerine Anti-Damping Vergisi Uygulanmayacak
ABD Ticaret Bakanlığı aralarında Türkiye’nin de olduğu 7 ülkeden ithal edilen sıcak yassı çelik ürününe yönelik başlattığı soruşturmanın ön sonuçlarını açıkladı. Sıcak Yassı Soruşturmasında, Türk çelik firmalarının teşvik almadıklarına karar verildi ve herhangi bir vergi oranı hesaplanmadı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yerli üreticilerin ABD Ticaret Bakanlığı’na yaptığı şikayet sonucunda 9 Eylül 2015 tarihinde Türkiye’nin yanı sıra Güney Kore, Brezilya menşeli “sıcak yassı” ürününde bir telafi edici vergi ve yine aynı üründe Avustralya, Japonya, Hollanda, Birleşik Krallık, Güney Kore, Brezilya ve Türkiye’den yapılan ithalata yönelik bir anti-damping soruşturması başlatılmıştı. ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu ve ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan incelemeler tamamlandı ve ön sonuçlar açıklandı. Sıcak sac davası sübvansiyon ön sonuçları doğrultusunda Türk çelik firmaları Çolakoğlu ve Erdemir’e vergi uygulanmaması kararlaştırıldı. Böylece Türk çelik firmalarının devletten herhangi bir teşvik almadığı bir kez daha kanıtlanmış oldu.
ABD, Sıcak Yassı Soruşturmasına konu olan diğer ülkelerden Güney Kore’ye de herhangi bir vergi koymazken, Brezilya için yüzde 7,42 oranında vergiye hükmetti.
Soruşturmanın ön sonucunu değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Türk çelik sektörünün teşvik almadığını ve tüm bu davaların haksız yere açıldığını her fırsatta dile getiriyoruz. Bu sonuçlar söylemlerimizin gerçekliğini bir kez daha kanıtladı. Ön sonuçlar doğrultusunda nihai kararın da bu yönde olacağını ve bu davanın diğer boru davalarını da olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz” dedi.
Namık Ekinci sözlerine şu şekilde devam etti: “ABD’li üreticilerin korumacı tutumlarının yanı sıra ABD Ticaret Bakanlığı da son zamanlarda politik baskılar sonucu yanlı bir tutum sergiliyor. Haksız gerekçeler ile ithalatı engellemek amacıyla soruşturmalar başlatıyor. Bizler bu davalarda devletten herhangi bir teşvik almadığımızı ve damping yapmadığımızı kanıtlıyor olsak da dava süreçleri ihracatımızı yavaşlatıyor. Yerli üreticilerin baskıları ile hareket eden ABD makamlarının en kısa zamanda bu baskıdan kurtulması gerektiğine inanıyoruz.”