• Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 8 kuruluş;
• Türkiye’nin ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 14 kuruluş;
• Türkiye’nin 1000 büyük ihracatçı/sanayici kuruluşu arasında 23 kuruluş DÖKÜM SANAYİİMİZİ temsil ediyorsa;
• DÖKÜM-SANAYİMİZ Avrupa’da 4. sıraya yerleşmişse
• Dünya’da 10/11.sırada yerini bulmuşsa
• Yarattığı istihdam 40.000 kişi
• Ürettiği, 1.500.000 ton/yıl sınırını aşmışsa,
• Direkt ihraç ettiği değer 2 milyar Euro sınırını aşmışsa
• ‘Bütün bu başarılara, aşamalara en büyük katkısı olan, en etkili hizmeti veren 3 kişi kimdir’ diye sorulsaydı bana, bir tek isim verebilirdim:
HÜSEYİN KEÇİCİ
Ömrünü kuma adayan adamdı, Hüseyin Keçici! Bugün kendisini rahmetle anarken döküm sanayimizin yoktan var olduğu bir dönemi hatırlatabilirim; 1965 ve bunu takip eden 50 yıl! 50 yıl (yarım asır) süre ile kendini kuma adayan adam! Dağ taş demeden silisli kumu arayıp bulan; yıkayıp dökümcüye sunan adam: HÜSEYİN KEÇİCİ!
Yıllar önce Şişe Cam Fabrikalarının, televizyonlarda dönen bir reklam filmi vardı: ‘Cam olmasaydı’ ! Bir anda elimizden yok olan kristal sürahi! ‘Cam olmasaydı’ diye düşündüğümüz anda sürahi yok oluyor ve eliniz boşlukta kalıyor.
Bu soruyu kendime soruyorum: ‘Kum olmasaydı’?
Kum, yani yıkanmış, sınıflanmış, kalite ve temizliğine güveneceğiniz kum olmasaydı, bugünkü güçlü ve başarılı döküm sanayimiz olur muydu?
40.000 kişilik istihdam, milyarlarca dolarlık üretim; ihracat ve neticede endirekt olarak dev bir otomotiv sanayii, makina sanayii, motor sanayii ve daha onlarcası.
Evet kum olmasaydı!
50 yıl ve daha fazla kumun ardından koşan, yorulmayan, yılmayan dostum. Yarattığın sadece ‘SİLTAŞ’ değil. Ben inanıyorum ki Türkiye Döküm Sanayii ve kökeni burada olan nice sanayi sektörlerimiz. Sana minnettar, sana müteşekkir, nice çalışanımızla birlikte seni Rahmetle anıyoruz.
Hüseyin Keçici Kimdir?
1920 yılında Bulgaristan Kızanlık’ ta doğdu. 1928 yılında ailesiyle beraber Türkiye’ye geldi. Ailesiyle birlikte Pınarhisar ilçesi Cevizköy’ bölgesine yerleşti. Kırklareli Pınarhisar Ziraat Okulu’ nu bitirdi.1939 yılında iş bulmak arzusuyla dört arkadaşıyla beraber İstanbul’a geldi. Vatani görevini Çankırı’ da yaptı.
Daha sonra (1943) Küçükköy’den kum çıkartıp tek atlı araba ile döküm kumu işine başladı. 1960’lı yıllarda Şile’nin Karakiraz Köyü’nde döküm sanayinin istediği niteliklere uygun kumu buldu. 1973 yılında döküm kumu yıkama eleme ve sınıflandırma tesisini faaliyete geçirdi. 1976 yılında SİLTAŞ adının tescili ile anonim şirketi kurdu. 1983 yılında entegre döküm kumu hazırlama, kurutma ve torbalama tesisinin kuruluş çalışmalarına başladı. Hüseyin KEÇİCİ bugün modern tesislerinde el değmeden hazırlanarak filtre edilip, nemi kontrol edilen silis kumunun, kader arkadaşı olarak gördüğü dökümcülere bir sanayi ürünü niteliğinde ulaştırıldığını görmenin mutluluğunu yaşıyor. Bugünlere gelmenin bedeli 40 yıl boyunca kum düşünmek, çözümler üretmek ve uygulamak, tüm birikim ve enerjisini bu işe yatırmak olmuştur.
20 Şubat 2016 tarihinde İstanbul’da vefat etti.