Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Sağlık Sektöründe Temassız Kovid-19 Testi Dönemi

Merkezi Almanya Bavyera’da bulunan BoKa Automatisierung şirketi tarafından tasarlanan temassız korona testi uygulamasında FANUC robotları kullanılacak. Bu yenilikçi sistemin sağlık sektöründe kabul edilmesi durumunda, test istasyonlarında bulaşma riskinin azalacağı ve sağlık çalışanlarının hastanelerde, bakım evlerinde ve sağlık kuruluşlarında daha efektif bir çalışma modeline geçebileceği öngörülüyor. Temassız olarak sistem başına 24 saat aralıksız çalışma ile günde 500 civarında numune toplanabiliyor. 

 

Tüm toplumları etkisi altına alan Kovid-19, özellikle sağlık sektörü çalışanlarının gündemini oldukça değiştirdi. Kovid-19 virüsünün kendisi kadar test işlemleri de sağlık sektörünü aylardır hummalı bir çalışmanın içine itti. Birçok ülkede test konusunda ciddi bir darboğaz yaşanırken ikinci dalga beklentisi de endişeli bir süreci beraberinde getirdi.  Bu bağlamda test süreçlerine ilişkin alternatif çözümler arayan üreticilerden ilk adım Almanya Bavyera’da bulunan BoKa Automatisierung şirketinden geldi. BoKa Automatisierung,  temassız bir prototip geliştirerek, testleri gerçekleştirmek ve numune toplamak üzere tıbbi personel yerine bir video sistemi ile birlikte çalışan FANUC robotunu devreye soktu. 

 

FANUC robotu LR Mate 200iD/7L test istasyonunu yönetiyor
Tamamen otomatik çalışan test, otomobil içinde veya yürüyerek test istasyonuna gelen kişilere uygulanan bir prosedür ile çalışıyor. Başlangıçta istasyona gelen her bir kişi ellerini dezenfekte ediyor ve kimlik kartını okutuyor. Önceden bir kod alınarak kayıt yaptırmanın mümkün olduğu sistemde kişisel veri, barkodlu bir test tüpüne atanıyor.  Bir FANUC robotu, barkodu okuyor, test çubuğunu test yapılacak kişiye veriyor ve bu kişi testi video talimatlarının yardımıyla kendi başına gerçekleştiriyor. Son olarak robot, kullanılmış test tüpünü alarak laboratuvara götürülene kadar muhafaza ediyor. İstasyon içerisinde, 911 mm erişime sahip uzun kollu bir robot olan altı eksenli FANUC LR Mate 200iD/7L kullanılıyor. Kontrol sistemi, yerden tasarruf etmek amacıyla çalışma tezgahının altında yer alırken çalışma alanını kullanılabilir kılmak amacıyla robot asılmış durumda bulunuyor. Bu yerleşim, LR Mate’in çalışma tezgahının her iki tarafında da çalışmasına olanak sağlıyor. 

 

1 günde 500 numune
Her bir testin kullanılabilir olmasından emin olmak için swab toplama tıbbi eğitim sahibi bir kişi tarafından kamera ile izleniyor.  Video sistemi ve robotlar birçok önemli adımı gerçekleştirdiğinden, bir doktor birden fazla test istasyonunu eş zamanlı olarak kontrol edebiliyor ve bu sayede toplu test yapan diğer doktorlar ve tesislerin üzerindeki iş yükü azalıyor. Öte yandan, otomatik sistem, hızlı test gerçekleştirmek için de kullanılabiliyor. Açıklayıcı videonun uzunluğuna bağlı olarak bir test dört ila altı dakika sürüyor. Sistem aynı anda iki kişi için tasarlandığından, temassız olarak sistem başına 24 saat aralıksız çalışma ile günde 500 civarında numune toplanabiliyor.

 

FANUC Deutschland GmbH Genel Müdürü Ralf Winkelmann, “FANUC robotları, insanlar için tehlikeli olabilecek veya tekrar eden süreçler barındıran pek çok alanda başarı ile kullanılabiliyor. Robotlarımız, koronavirüs test sürecinin gelecekte daha güvenli ve etkin şekilde gerçekleştirmesini sağlayacak ve böylece içinde bulunduğumuz zor dönemi atlatma noktasında önemli katkılar sunacak.” dedi. 

Paylaş Tweet Paylaş
13432 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
Döküm Demir / Çelik Otomotiv Sanayi
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM