Otomotiv endüstrisi temmuz ayında bayram tatili nedeniyle 3 günlük eksik çalışmaya rağmen, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artışla bir milyar 994 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, 16 aydır ihracatta artış trendinin altını çizerek, “Dış satışlarımızda önümüzdeki aylarda da ortalama yüzde 10 seviyesinde büyürsek yılsonunda 23 milyar dolarlık ihracata ulaşabileceğiz” dedi.
Türkiye genel ihracatında temmuz ayında binde bir gerileme olmasına rağmen, otomotiv endüstrisi dış satışlarda artış trendine devam ediyor. Son 16 aydır sürekli yükselişte olan otomotiv ihracatı, temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 büyümeyle bir milyar 994 milyon dolarlık dış satış gerçekleştirdi.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) temmuz ayı ihracat verilerine göre otomotiv endüstrisinin Türkiye genel ihracatındaki payı yüzde 16 oldu. Son aylarda Türkiye genel ihracat artışının iki katından fazla büyüme gösteren otomotiv endüstrisi temmuz ayında da benzer bir seyir izledi.
İhracatın yüzde 73’ü AB ülkelerine
OİB Başkanı Orhan Sabuncu, temmuz ayı ihracat verilerini değerlendirirken, artış trendinin sürdürülebilir hale gelmesini başta AB ülkelerindeki istikrara bağladı. AB ülkelerinin otomotiv ihracatımız içerisindeki payının temmuz ayı itibariyle yüzde 73 seviyesinde olduğunu hatırlatan Sabuncu, “AB ülkelerine yönelik ihracatımız ortalama yüzde 14 artarken, bölgede en fazla dış satış yaptığımız Almanya ve Birleşik Krallığa yönelik büyümemiz yüzde 20’nin üzerinde olması dikkat çekicidir. Önümüzdeki aylarda artış trendine devam ederek ve büyümeyi yüzde 10 seviyesi üzerinde sürdürebilir kılarak 23 milyar dolar ihracata ulaşabileceğiz” diye konuştu.
Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yükselişte
Otomotiv endüstrisinde ürün grupları incelendiğinde ise eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtların artış trendinin mart ayından bu yana çift haneli büyüme göstermesi dikkat çekti. Buna göre temmuz ayında eşya taşımaya mahsus ticari araçlarda yüzde 11 yükseliş ve 376 milyon dolarlık dış satış gerçekleşti. Otomotiv yan sanayi yüzde 2 gerileme ve 777 milyon, binek otomobiller yüzde 2 büyüme ve 714 milyon, otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda ise yüzde 3 daralmayla 97 milyon dolarlık dış satışa imza atıldı.
Yılın 7 aylık döneminde ise yan sanayi yüzde 8 büyüme ve 5 milyar 714 milyon, binek otomobiller yüzde 10 yükseliş ve 4 milyar 608 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 17 artış ve 2 milyar 558 milyon, otobüs-minibüs-midibüs ürün grubu ise yüzde 6 gelişmeyle 629 milyon dolarlık dış satış gerçekleştirdi.
Almanya yine lider
Ülke bazlı aylık ihracat verilerinde ise Almanya’ya yüzde 23 artış ve 319 milyon, Birleşik Krallığa yüzde 21 büyümeyle 262 milyon ve Fransa’ya yüzde 5 azalışla 183 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Yılın 7 aylık döneminde ise veriler şöyle; Almanya’ya yüzde 29 büyümeyle 2 milyar 248 milyon, Birleşik Krallığa yüzde 32 artışla bir milyar 516 milyon, Fransa’ya ise yüzde 2 yükselişle bir milyar 465 milyon dolarlık ihracat yapıldı.