Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Kolaboratif Robotlarla Otomotiv Sanayindeki İş Kazaları Minimumda

Kolaboratif robot olarak da tanımlanan cobotlar, programlama kolaylığı ve çevre güvenlik ekipmanlarına ihtiyaç duyulmadan kullanılmaları nedeniyle son beş yıldır dünya fabrika otomasyon çözümleri sahnesinde kendine özel bir yer buluyor. Bu işbirlikçi robotlar,  sahip oldukları kuvvet sensörü teknolojisiyle, aynı çalışma alanında bulundukları operatöre zarar vermeden güvenli bir şekilde üretimin devam etmesini sağlıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği çerçevesinde önemi giderek artan cobotlar,  iş kazalarının en yoğun yaşandığı otomotiv sanayinde ve montaj hatlarında konumlandırılarak olası meslek hastalıklarının ve iş kazalarının önüne geçiyor. 

 

Türkiye’de ve dünyada yaşanan iş kazalarının yoğunluğu, işletmelerin güvenli üretim ortamı yaratma çalışmalarını giderek arttırıyor. Kolaboratif ya da işbirlikçi robot olarak da tanımlanan cobotlar, çevre güvenlik ekipmanlarına ihtiyaç duyulmadan kullanılmaları nedeniyle son beş yıldır dünya fabrika otomasyon çözümleri sahnesinde kendine özel bir yer buluyor. Robotların yoğun olarak kullanıldığı otomotiv ana ve yan sanayinde meydana gelen iş kazalarını önemli ölçüde azaltan cobotlar,  özellikle montaj hatlarında endüstriyel robotların kullanılamadığı senaryolarda konumlandırılarak, ergonomik nedenlerle insanlarda oluşan meslek hastalıklarının ve iş kazaların önüne geçiyor. 

 

Cobotlar temas anında hızlı tepki vererek kazaları önlüyor
FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit FANUC cobotlarının iş sağlığı ve güvenliği çerçecesinde ISO 10218-1:2011 ve ISO 13849-1:2008 standartlarını karşıladığını ifade ederek, cobotların günümüz teknolojisinde güvenlik çitini ortadan kaldırarak insanlarla birlikte güvenli bir şekilde çalışmaları sayesinde büyük bir ihtiyaca hizmet ettiklerini söyledi. Alper Yiğit “Güvenlik nedeniyle robotlarla insanların aynı ortamda çalışması her zaman ve şartta uygun olmadığından belirli süreçlerde insanlara yardımcı olması adına geliştirilen cobotlar, insanlar ile aynı ortamda, güvenli bir şekilde çalışabiliyor. Cobotların hızları, belirlenen ISO standartları doğrultusunda herhangi bir çarpışma anında zarar önleyici şekilde optimize edilebiliyor. Cobotların eksen ve gövdelerinde bulunan “force sensörler” ile sürekli olarak hassas biçimde kuvvet algılama yapıyorlar,  böylece herhangi bir temas anında daha hızlı tepki vererek insanlara zarar vermiyorlar.” dedi.

 

FANUC, cobot pazarında alanı genişletiyor
FANUC, cobot alanındaki ilk robotunun taşıma kapasitesini 35 kg olarak belirleyerek piyasada rakibi olmayan bir seriyle pazara giriş yaptı. Rakiplerinin cevap veremediği bir alanla başlayıp sonrasında 4 kg, 7 kg ve 15 kg’lık cobotlarla cobot piyasasında alan genişletmeye devam eden FANUC, globalde sektör odaklı aksiyonlar alarak yayılma politikasını geliştirdi. FANUC’un son olarak piyasaya sürdüğü CRX serisi özel tasarım robotlar ise otomasyon devinin cobot sektöründe ne kadar iddaalı olduğunu bir kez daha ispatlamış oldu. Kolaboratif robot alanında yeni bir çığır açan CRX serisinde, 10kg taşıma kapasitesi ve 1249 mm erişim imkanına sahip CRX-10iA ile 10 kg taşıma kapasitesi ve 1418 mm erişim imkanına sahip CRX-10iA/L modelleri piyasada yoğun ilgi görüyor.

Paylaş Tweet Paylaş
7857 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM