Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Otomotiv Endüstrisi İhracattaki Payını Yüzde 17’ye Yükseltti
Türkiye genel ihracatındaki payını 2011 Mart ayından bu yana ilk kez yüzde 17 seviyesine yükselten otomotiv endüstrisi, ağırlık ve miktar bazındaki artışlarını parite kaynaklı olarak gelirlerine yansıtamıyor. 
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) raporuna göre otomotiv endüstrisinin haziran ayı ihracatı yüzde 3 azalışla bir milyar 976 milyon dolar olurken, bu dönemde parite kaynaklı 294 milyon dolar kayıp gerçekleşti.
 
Otomotiv endüstrisi, Türkiye’nin genel ihracatındaki payını 2011 Mart ayından bu yana ilk kez yüzde 17 seviyesine yükseltti. Haziran ayında yüzde 3 kayıpla bir milyar 976 milyon dolar ihracata imza atan otomotiv endüstrisi, Türkiye genel ihracatındaki ağırlığını da artırdı. Yılın ilk yarısı dikkate alındığında otomotiv endüstrisi yüzde 10 gerilemeyle 10 milyar 496 milyon dolark ihracat gerçekleştirirken, bu dönemdeki genel ihracattan yüzde 14 pay aldı.  
 
Yeni bir ihracat şampiyonluğu hedefiyle 2015 yılında dış pazarlarda adım adım ilerleyen otomotiv endüstrisi, haziran ayında dış satışta 2 milyar dolar seviyesinin kapısından döndü.  En fazla ihracat yapılan ülkelerden Almanya’ya yüzde 9, Birleşik Krallık’a yüzde 2 ve Fransa’ya yüzde 31’lik düşüşler yaşansa da Birleşik Devletler’e yüzde 132, İspanya’ya yüzde 26, İtalya’ya da yüzde 16 seviyesindeki artışlar dikkat çekti. 
 
Yüksek pay şampiyonluğu müjdeliyor
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından hazırlanan haziran ayı otomotiv endüstrisi ihracatı raporuna göre, sektör dış satışlarda önceki aylara göre kayıplarını azalttı. Otomotiv endüstrisinin haziran ayı ihracat performansını değerlendiren OİB Başkanı Orhan Sabuncu, genel ihracat payının en son 2010 Mart ayında yüzde 18 seviyesinde bulunduğunu, bu dönemden sonraki en yüksek paya Haziran ayında ulaşmalarının sektörün Türkiye ekonomisi içindeki önemini bir kez daha öne çıkardığına değindi. Sabuncu, “Endüstrimizin ihracat içindeki payını yükseltmesi hedeflediğimiz yeni sektörel şampiyonluğumuzun müjdesini veriyor” dedi. 
 
Ağırlık ve miktar artışı gelire yansımıyor 
Sabuncu, otomotiv endüstrisi ihracatının gelecek aylarda gelir anlamında da bir toparlanma sürecine gireceğine inandıklarının altını çizerek şöyle devam etti: “Kayıplarımız Euro/Dolar paritesinden kaynaklı. Haziran ayında da söz konusu pariteden 294 milyon dolarlık bir eksiğimiz var. Bu kayıp olmasa geçen ayı 2 milyar 270 milyon ihracatla kapatacaktık. Yılın ilk yarısındaki parite kaybımız ise toplamda bir milyar 650 milyon doları buldu. Aslında otomotiv endüstrisi ihracatında reel anlamda kayıp yaşanmıyor. Haziranda ağırlık bazında sektör ihracatı yüzde 11, miktar bazında ise yüzde 18 artış gösterdi. Bu artışları parite kaybından dolayı gelire maalesef yansıtamıyoruz.” 
 
Binek otomobilde artış
OİB raporuna göre haziran ayında binek otomobiller ürün grubunda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artışla 698 milyon dolarlık dış satışa imza atıldı. Otomotiv yan sanayi ürün grubunda aynı dönemde yüzde 5 kayıpla 767 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda yüzde 2 azalışla 386 milyon, otobüs-minibüs-midibüs  ürün grubunda da yüzde 14 gerilemeyle 101 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Diğer başlığı aklında da yüzde 15 kayıpla 23 milyon dolarlık dış satış yapıldı. 
 
Yılın ilk yarısında da 2014’ün 6 aylık dönemine göre otomotiv yan sanayi yüzde 13 gerilemeyle 4 milyar 286 milyon, binek otomobiller yüzde 8 kayıpla 3 milyar 560 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda  yüzde 11 azalışla bir milyar 934 milyon, otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda ise yüzde 7 artışla 571 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Aynı dönemde diğer başlığı altında da yüzde 16 kayıpla 146 milyon dolarlık dış satışa imza atıldı.
 
Almanya değişmez lider
Ülke bazlı veriler incelendiğinde de Almanya’ya yüzde 9 kayıp ve 288 milyon dolarla ihracat liderliğini korudu. Bunu Birleşik Krallık yüzde 2 azalış ve 237 milyon, Fransa ise yüzde 31 kayıp ve 225 milyon dolarlık ihracatla izledi. Birleşik Devletler’e yüzde 132 artışla 79 milyon, İspanya’ya da yüzde 26 büyümeyle 92 milyon dolarlık dış satışlar dikkat çekti. 6 aylık dönemde de Almanya’ya yüzde 13 kayıpla bir milyar 677 milyon, Birleşik Krallığa yüzde 10 büyümeyle bir milyar 373 milyon, Fransa’ya da yüzde 19 azalışla bir milyar 42 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. 
 
Paylaş Tweet Paylaş
3484 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM