Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği ve Çin Otomotiv Parça & Aksesuarları Kurumu işbirliği anlaşmasına imza attı. 9 Aralık 2014 tarihinde Şangay’da gerçekleştirilen anlaşma TAYSAD ile CAPAC arasında yatırım ve ticaret konularında işbirliği çalışmalarını kapsıyor.
TAYSAD 2014 Nisan ayında gerçekleştirdiği Uluslararası Yatırım Konferansına katılımı ve üyeleri için yaptığı yatırım araştırması çalışması ile başlayan temaslar sonucunda 2014 Nisan ve Temmuz ayında CAPAC Genel Merkezi ziyaretleri ile detaylanarak yapılan görüşmeler işbirliği anlaşmasının imzalanması ile sonuçlandı.
Automechanika Şangay kapsamında gerçekleşen imza törenine TAYSAD Başkanı Dr. Memet Dudaroğlu, Genel Koordinatör Süheyl Baybalı, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Gözde Ağırbaş, CAPAC Başkanı Chen Kangren, Başkan Yardımcıları Yin Xiaoping katıldı.
TAYSAD ve CAPAC arasında yapılan anlaşma ile 2014 yılı içerisinde Çin’de BMW, GM Brilliance Jinbei ve Brilliance Zhonghua markalarının otomotiv üretimi yaptığı Shenyang Eyaleti ve Endüstri Bölgesi ve Qoros ve Jaugar Land Rover firmalarının üretimleri bulunan CEDZ Endüstri Bölgesi ile imzalanan işbirliği anlaşmalarına ek olarak üçüncü stratejik anlaşmaya imza atıldı.
TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu; “ İki ülke arasındaki stratejik ilişkileri işbirliği seviyesine yükseltmeyi arzuluyoruz, bütün ilişkilerin kazan kazan perspektifiyle yürütülmesi konusunda da mutabakata vardık. Türk otomotiv tedarik sanayi olarak, Çin’ deki Pazar payını artırmak istiyoruz. CAPAC bu konuda önemli bir destek, Türk tedarik sanayi için önemli bir kazanç olacaktır. Çin konusunda TAYSAD olarak önemli adımlar atmaktayız. Bu ülkede, TAYSAD ve dolayısıyla Türk yatırımcıların, üyelerimizin etkinliğinin daha çok artması dileğimizdir” dedi.
CAPAC Başkanı Chen Kangren; “Karşılıklı olarak stratejik işbirliği kurulmasına karar verdik. Stratejik bağlamda görüşmeler yapmak üzere TAYSAD’ı Pekin’ e davet ettik, yapılacak proje bazlı çalışmalarla Türkiye ile ticari ilişkileri daha ileri seviyeye götürmek istiyoruz. Çin’in otomotiv sanayinde her yıl ek olarak %5 oranında büyümeyi öngördüğünü ve bu miktarda yaklaşık olarak Türkiye’nin toplam üretimine denk geliyor, ilişkilerin güçlendirilmesi ile iki ülke arasındaki ticaret hacmi önemli oranda yükselecektir” dedi.
TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Balbalı, “ CAPAC ile görüşmelerimiz tam bir başarıdır. İkili stratejik işbirliğinin arttırılması yönünde birçok konuda uzlaşma oluştu. Çin’de otomotiv alanında özellikle devlet kurumları ile güçlü ilişkilerin olması önemli, CAPAC ile anlaşma düzeyinde kurulan bu ilişkinin Türk otomotiv tedarik sanayinin Çin pazarındaki mevcudiyetine önemli bir katkı sağlayacaktır. Karşılıklı yatırımı artırarak, işbirliğini çok daha güçlendireceğiz. CAPAC ile adım olacak, pazara girişte önemli bir basamak oluşturacak. Ayrıca Çin’de yatırım yapmak isteyecek firmalarımız için CAPAC’ın 20’den fazla OSB’yi temsil ediyor oluşu çalışma ortamının hazırlanmasına da katkı sağlayacaktır” dedi.
Anlaşma ile 20’den fazla OSB bilgi kaynaklarına erişim, Çin’e yatırım yapmak isteyen Türk tedarik firmalarının yer bulma, bina yapma veya kiralama gibi hizmetler için desteklenmesi, Çin Otomotiv Sanayi istatistiklerine periyodik olarak erişim konuları yer almaktadır.
Anlaşma ile Avrupa’dan, yapılan parça ithalatının Türkiye’den sağlanması yönünde çalışmalar, Türk firmalarının Çin pazarına girişinde destek gibi konularda projeler yürütülecek. Çin çalışmalarını ağırlıklı olarak otomotiv firmalarının yerleşik bulunduğu Sanayi Bölgeleri ile gerçekleştirmeyi hedefleyen TAYSAD, bölgede gelişmekte olan potansiyeli değerlendirmek isteyen üyeleri için OSB’lerdeki olanakları direk olarak artırmayı hedefliyor. Yatırım ile ilgili olarak güçlü sanayi bölgelerini belirli program çerçevesinde ziyaret eden TAYSAD, çalışmalarını eş zamanlı olarak ilgili OSB’lerde yerleşik ana sanayilerle üst seviyede temas içerisinde olan üyelerini temsil ederek gerçekleştirmektedir.