Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği, 2014’Te Başlattığı ve Ekonomi Bakanlığı’nın Desteğiyle Yürüttüğü İş Mükemmelliği Urge Projesi Kapsamında, Japonya’da Yerleşik Otomotiv Ana Ve Tedarik Sanayi Firmalarını Ziyaret Etti.
Projeye dahil olan TAYSAD üyesi 10 üye firmanın temsilcilerinin yer aldığı 22 kişilik heyetin, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Japonya seyahatini değerlendiren TAYSAD Başkanı Alper Kanca, “İş Mükemmelliği URGE Projesi çerçevesinde bugüne kadar birçok çalışma yaptık. En başından beri proje ile hedeflediğimiz maliyet düşürücü ve verimlilik artırıcı faydaların neredeyse tamamına ulaştık. Projeye ışık tutan çalışmaların asıl merkezi olan Japonya ziyaretimizi de geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdik” dedi. Başkan Kanca, Otomotiv Tedarik Zincirinde İş Mükemmelliği URGE Projesi kapsamında hayata geçirilen eğitim ve danışmanlık çalışmalarının nihai adımı olan Japonya ziyaretinde, ülkenin önemli otomotiv üreticileri Mazda ve Toyota fabrikaları ile Toyota Şehri’nde yer alan Toyota’nın önemli tedarikçileri Toyota Boshoku, Aisin, Denso ve Sango firmalarının üretim tesislerinin ziyaret edildiğini belirtti.
TAYSAD Başkanı Kanca, bu ziyarette ayrıca TPS’e (Toyota Producton System) dönük iyi uygulamaları da izleme şansı yakaladıklarını ifade etti. Başkan Kanca, “Japonya seyahatimizde ziyaret ettiğimiz önde gelen otomotiv sanayi firmalarının, iyi uygulama örneklerini inceledik; yaptığımız çalıştaylar ile gördüklerimizi ve öğrendiklerimizi ele alarak, firma yetkililerimizle sonuçları değerlendirdik” diye konuştu. Ziyarette ayrıca Mazda ve Toyota müzelerinin de ziyaret edilerek, Japon otomotiv sanayinin gelişimi ve teknoloji düzeyi hakkında yerinde bilgi sahibi olunmasının sağlandığını söyleyen TAYSAD Başkanı Kanca, “Söz konusu ziyaretler ile katılımcıların, proje süresince eğitimini ve danışmanlığını aldığı yalın üretim teknikleri ve kültürünün, Japonya’da nasıl uygulandığını görmeleri ve öğrendiklerini içselleştirmeleri sağlandı” dedi.
“Projeyle Bu güne Dek Yaklaşık 6 Milyon Liralık Fayda Sağlandı”
TAYSAD Başkanı Alper Kanca, proje katılan firmaların, maliyetlerinde iyileşme sağladığı ve israflarını azaltarak rekabet avantajı elde ettiklerini söyledi. Alper Kanca, karlılıktan taviz vermeden ve maliyetleri artırmadan büyümenin hedeflendiği projenin başarısına dikkat çekerken, “Projeyle bu güne dek yaklaşık 6 milyon liralık fayda sağlandı. Yapılan iyileştirme çalışmalarında, şirketlere maliyet açısından hızlı bir şekilde sonuçlarını görebilecekleri faydalar sağlayacak, üretim verimliliği projelerine öncelik verildi. Aynı çalışan sayısı ile daha fazla sayıda üretim adetlerine ulaşılması, hatlarda proses sürelerinin azaltılması, kalite seviyesinin bir basamak yukarı çıkarılması gibi kazanımlar sağladı. Ayrıca bu iyileştirmeler, bir sonraki öncelikleri belirleme ve yeni gelişim hedefleri oluşturmaya da katkı sağladı” şeklinde konuştu.
TAYSAD Japonya İş Ziyaretleri Devam Edecek
TAYSAD İş Mükemmelliği URGE projesi kapsamında, Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen Japon otomotiv firmalarının ziyaretinin, yalın üretimin özünde yer alan “yerinde görme” felsefesiyle uyuştuğuna dikkat çeken Başkan Alper Kanca, “Yerinde görüp, iyi uygulamaları inceledikten sonra projemizin amacına bir adım daha yaklaştığına inanıyoruz. Projemizde yer alan firmaların bundan sonraki hedefi, iyi örnekleri ülkemize getirip, uyarlayıp, kendi firmalarında hayata geçirmeleri, kurum kültürüne dönüştürmelerini sağlamak olacaktır. Biz de TAYSAD olarak benzer ziyaretlerimizi sürdürerek, daha çok firmamızın bu imkanlardan faydalanmasını sağlayacak; otomotiv tedarik sanayinin küresel rekabet yarışında başarı sağlaması için çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz” dedi.