OİB, Milli Katılım ile ilk kez ‘Automechanika Cidde’ fuarında
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Suudi Arabistan’ı ihracat radarına aldı. “Automechanika Cidde” fuarında Milli Katılım statüsünde yer alan OİB, Arap Yarımadası’nda “Turkey Discover the
Potential” ile Türkiye markasını tanıttı.
Otomotiv endüstrisi, Arap Yarımadası’nda etkinliğini ve ihracatını artırabilmek için Suudi Arabistan’da ilk kez düzenlenen ‘Automechanika Cidde 2016 Fuarı’nda boy gösterdi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Kabatepe ve Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Yeşilova ile temsil edildiği fuara, OİB organizasyonuyla Milli Katılım statüsünde 10 firma yer aldı. Fuarda özellikle otomotiv yan sanayi ürünleri görücüye çıktı.
Suudi Arabistan’ın 24 milyar dolara dayanan otomotiv ithalatında daha fazla söz sahibi olmak isteyen Türk otomotiv endüstrisi, bu büyük pazardan daha fazla pay alabilmek için atağa geçti. ‘Automechanika Cidde’ fuarında ‘Turkey Discover the Potential’ Türkiye markasını tanıtan otomotiv endüstrisi, özellikle yan sanayi ürünlerinden fren ve debriyaj sistemleri, subap taşlama makineleri, kaliper tamir ve conta takımları, egzoz boruları, yağ pompası, piston, rot gibi birçok ürün sergiledi.
‘Automechanika Cidde’nin ilk kez düzenlenmesine rağmen bölgedeki potansiyel açısından önemli olduğunu dile getiren OİB Başkan Yardımcısı Cengiz Kabatepe, “Türkiye, Suudi Arabistan’a 144 milyon dolarlık yan sanayi, 27 milyon dolarlık da ana sanayi ihracatı gerçekleştiriyor. Bu rakamları çok daha yukarılara çekebilecek potansiyelimiz ve gücümüz var. Şimdi ‘Turkey Discover the Potential’ marka gücümüzle potansiyelimizi artırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Suudi Arabistan avantaj sağlayacak bir ülke
Kabatepe, fuarda gerek Milli Katılım ve gerekse stand anlamında Türkiye’nin en büyük ülke olduğuna değinerek şöyle devam etti: “Yarattığımız marka algısıyla fuarda en göze çarpan ülke olduk. Bu fuarla Suudi Arabistan’da ve bölgede ilerleyeceğimizi düşünüyorum. Çünkü Arabistan pazarı yedek parça anlamında oldukça bakir. Ayrıca farklı markalar ve ikinci el araç girişi nedeniyle eski bir araç parkı var. Yol ve iklim şartlarının zorluğunu da düşünürsek araç yenilenmesi ve komponent ihtiyacı oldukça yüksek. Bize avantajlar sunacak zengin bir ülke.”
Suudi Arabistan’ın otomotiv yan sanayi ithalatının 1,8 milyar, motor ve aksamlarının 1,5 milyar ve oto lastiği ithalatının da 1,8 milyar doları aştığını hatırlatan OİB Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Yeşilova’da “Görülüyor ki, bu ürünler bizim başarılı olduğumuz alanlar. Yalnızca bu alanlara odaklansak ihracatımızın katlanabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle burada temaslarımızı artırıyoruz” dedi.