Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Üçgen Yazılım’dan İzmir ve Ankara’da Vericut CNC Simülasyon Yazılımı Seminerleri

Ülkemizde havacılık ve savunma sanayinin gelişimini takiben çok eksenli CNC tezgâhlarının önemi ve kullanımı da artmaya başladı. Gerek yurt içi gerekse de yurtdışındaki önemli projelerin de onaylanmasıyla beraber üretim sektöründe otomotivden sonra en büyük itici güçlerden biri olmaya aday olan bu sektör, orta ölçekli birçok sanayicinin de çok eksenli CNC’lere olan ilgisini arttırdı. Ancak neredeyse her atölyenin vazgeçilmezi olan üç eksenli CNC tezgâhlarından çok daha karmaşık olan yapısı itibariyle çok eksenli bir CNC’yi satın almak işin kolay tarafı olur hale geldi. 

 

Bundan hareketle Üçgen Yazılım, 2008 yılında CNC tezgâhlarının güvenli ve verimli kullanımı konusunda Dünya’da kendisini lider olarak kabul ettirmiş olan Vericut yazılımının Türkiye temsilciliğini almıştı. Bu konuda yurtdışında kullanıcıları arasında AIRBUS, BOEING, Lockheed Martin, Dassault Aviation, Sikorsky, Bell Helicopter, Northrop Grumman, Volvo Aero, Rolls Royce, Israel Aircraft Industries gibi önde gelen firmalar ve Türkiye’de TAI, TEI, KALE Havacılık, Aselsan ve ALP Havacılık, Küçükpazarlı Havacılık, Ford Otosan, HexagonOrtho, Başar Kalıp, Samsun Yurt Savunma, Yepsan, Iscar Türkiye, Pi Makina gibi yüksek üretim teknolojisine sahip firmaları bulunduran ve yaklaşık 30 firmada kullanılan Vericut, her geçen gün daha da önem kazanmaya başladı.

 
Bu çerçevede Üçgen Yazılım, hem var olan müşterilerini hem de potansiyel firmaları buluşturarak 13 ve 15 Mayıs tarihlerinde sırasıyla İzmir ve Ankara’da 2 seminer gerçekleştirdi. Yoğun olarak savunma sanayiinden ana sanayi firmaların ve onların yan sanayisinin katılım gerçekleştirdiği seminerlerde Vericut, imalatta hem günümüz talaşlı imalat teknolojilerinden hem de Türkiye’de şu anda sadece TAI’de bulunan kompozit malzemeden uçak parçası imalatı, uçak panellerinin CNC tezgâhlarla otomatik montajı, robotlarla imalat gibi gelecekte endüstriyi şekillendirecek uygulamalarla kullanıcıları bilgilendirdi.
 
İzmir’de yapılan seminerde DMG Mori Türkiye’den Eren DÖNMEZ katılımcıları Türkiye pazarında lider konumda olan CNC tezgâhları ile ilgili bilgilendirirken, Ankara’daki seminerde de kendi sektöründe lider konumda olan ISCAR Türkiye’den Serkan EKİNCİ katılımcıları Gebze’de bulunan ve her gün genişleyen ve gelişen fabrikalarında tasarım ve imalat ekipleriyle yaptıkları projeye özel takım imalatları konusunda bilgilendirdi. 
 
Vericut konusunda Üçgen Yazılım’den Cem ALPAY ve yazılımın üreticisi CGtech firmasından Lee Fowkes’un yaptıkları sunumların sonrasında, Ankara’da TAI ve TEI’den kullanıcılar, Vericut’ın firmalarında sağladığı faydaları gerçek örnekler üzerinde sunarak katılımcıları bilgilendirdi. TAI’den Osman Emre ÇELEK ve Kadir AKKUŞ yaptıkları sunumlarda yurtdışına doğrudan ihraç edilen AIRBUS ve F35 projelerinde Vericut’ı nasıl kullandıklarını örnekleriyle anlattılar. Dünya’da ilk kez TAI’de uygulanan, uçakların yapısal parçaları ile panellerinin CNC Riveter tezgâhlarıyla montajı öncesi bu kontrolleri Vericut ile nasıl yaptıklarını, montaj yapılacak deliklerin prob ile tezgâh üstündeyken delik merkezlerinin doğru olup olmadığını tezgahtan önce Vericut’ta nasıl doğruladıklarını anlattılar.
 
Tezgâh üzerinde herhangi bir hata yapma şanslarının olmadığını çünkü bozulması durumunda uçak panelinin tamamen çöpe gideceğinden bahseden kullanıcılar, Vericut’ın proseslerinde son derece önemli olduğunu anlattılar. Farklı simülasyon yazılımı ile Vericut’ı karşılaştırdıklarında diğer yazılımda 3 hafta süren simülasyonun Vericut içinde 2 saat gibi kısa bir sürede tamamlandığını hatırlatan kullanıcılar  yaptıkları sunum ile Türkiye’de havacılığın geldiği noktayı gözler önüne serdi.
 
Daha sonra TEI’den Eren KAYA ve Mehmet KAHYAOĞLU ise havacılık sektörün motor parçalarındaki uygulamalardan bahsettiler. Zorlu torna ve freze uygulamalarında gerçek G-kodu ile simülasyon yapabilmenin avantajını yaşadıklarını söyleyen kullanıcılar, dar ve sıkıntılı bölgelerde işleme yaparken kullandıkları özel takımları Vericut’ın birebir simüle edebilmesi dolayısıyla eskiye oranla çok daha rahat çalıştıklarını dile getirdiler. Aynı zamanda çok pahalı malzemelerle çalıştıklarını söyleyen kullanıcılar, herhangi bir parçanın bozulmasının telafisi zor sonuçlar doğuracağı ve işleme için geçen zamanın da boşa gideceği için Vericut’ın kendileri için vazgeçilmez bir araç olduğunu vurguladılar.
 
Operatörlerin parça sıfırlamalarını yaparken hata yapıp yapmadığını, işlenecek parçada sıfırın doğru yerden alınıp alınmadığını kendi mühendislerince yazılmış olan alt programlarla tezgah üzerinde prob ile işleme öncesinde kontrol ettiklerini belirten kullanıcılar, ölçüm yapılacak değerleri el ile yazdıklarını ve hata ile farklı yerden sıfır alınırsa ne olacağını aynı tezgahta olduğu gibi Vericut’ta da doğrulayabildiklerini canlı sunum yaparak Vericut üzerinde kullanıcılara gösterdiler.
 
Yapılan bu sunumların sonrasında Cem ALPAY, Vericut’ın lisans gerektirmeyen Reviewer adı verilen yeni uygulamasını tanıttı. Cem ALPAY, bu uygulama sayesinde CAM yapan ve simülasyonu izleyen kullanıcının, tezgah başındaki operatör, kısım müdürleri, imalat müdürleri hatta işi aldığı müşterisinin yapılacak işlemeyi Reviewer üzerinde düzenleme yetkisi olmadan, aynı simülasyonu izleyip, istediği yerde durdurup, ölçümler dahi alabileceğini belirtti. 2014 Mart ayı sonunda CGtech bu işi bir ileri noktaya taşıyıp bu ücretsiz uygulamayı iPAD ortamına taşıdı ve Itunes Store’dan indirilebilen Reviewer APP tanıtıldı. Bu bağlamda Üçgen Yazılım İzmir ve Ankara’da yapılan bu sunumların sonunda yapılan çekilişte 1’er adet iPad Mini hediye ederek sunumlarını tamamladı.
 
Paylaş Tweet Paylaş
7977 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM