2023 yılında 100 milyon avroluk bir ciroya ulaşan kaynak makinaları sektörü, bu yıl durağan bir dönem geçiriyor. Kaynak makinelerinin çoğunlukla yatırım aracı olarak değerlendirildiğini, bu nedenle sektörün büyümesinin tamamıyla yatırımlara bağlı olduğunu kaydeden Vega Makina Genel Müdürü Serdar Selim Zengin, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali gibi gerek kamu gerekse özel sektör mega yatırımları ile birlikte rüzgarın tersine döneceğini düşünüyoruz” dedi.
Geçen yıl yüzde 4.5 büyüyerek 100 milyon avroluk bir ciroya ulaşan kaynak makinaları sektörünün, 2024 yılını durağan bir seyide geçirdiğini belirten Vega Makina Genel Müdürü Serdar Selim Zengin, “Kaynak makineleri çoğunlukla yatırım aracı olarak değerlendirildiğinden sektörün büyümesi, tamamıyla yatırımlara bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Akkuyu Nükleer Güç Santrali gibi gerek kamu gerekse özel sektör mega yatırımları sayesinde durağan seyreden gidişatın tersine dönebileceğini vurgulayan Serdar Selim Zengin, “Vega Makina olarak satışını yaptığımız ürünlerle ilgili sektörde yüzde 20 pazar payına sahibiz. Bunu önümüzdeki üç yıl içerisinde yüzde 40’a çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun için 100 milyon TL yatırım hedefiyle Sivas’ta kuracağımız yeni tesisimizde üretim için gerekli olan bazı malzeme ve ekipmanların tedariki aşamasındayız” dedi.
120 milyon avroluk ihracat
Sanayinin birçok dalında kullanılan kaynak makine ve ekipmanları ile kaynak sarf malzemeleri, sektör bazında 2023 yılını beklentilerin ötesinde geçirirken 120 milyon Euro ihracata ulaştı. Bunun yüzde 85’lik kısmını sarf malzemeleri oluştururken kaynak makine ve ekipmanları da 100 milyon Euro ciroya ulaştı. Serdar Selim Zengin, her yıl Türkiye ortalamasının en az iki katı büyüyen kaynak makineleri sektörünün 2023 ve 2024 yıllarına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Sektör 2023’te yakaladığı seviyeyi muhafaza etmeyi planlıyor
Yılın ilk çeyreğinin 2023 yılının son çeyreğinde olduğu gibi özellikle kaynak makineleri ve ekipmanları bazında oldukça durgun seyirde başladığına dikkat çeken Serdar Selim Zengin, “Kaynak makineleri çoğunlukla yatırım aracı olarak değerlendirildiğinden sektörün büyümesi, tamamıyla yatırımlara bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Nitekim geride bıraktığımız yıl yüksek enflasyon ve faizlerin yanı sıra finansmana ulaşımda yaşanan sorunlar, gerek kamu gerekse özel sektör yatırımlarının son derece kısıtlı olmasına sebep oldu. Nitekim Akkuyu Nükleer Güç Santrali gibi mega projelerde dahi yavaşlamaya gidilmesi, sektörün büyüme performansını olumsuz etkileyecektir. Mevcut seyrin aynı şekilde yılın geri kalanında da devam edeceğini öngörüyoruz. Bunun yanı sıra yüksek enflasyonla mücadele bağlamında uygulanan sıkı para politikaları da iç pazarda ciddi anlamda talep daralmasına sebep oldu. 2024 yılının sektör için çok hareketli ve büyümeye meyilli olmadığını, 2023 yılında yakaladığımız seviyeleri muhafaza edebilme gayreti içerisinde geçireceğimiz bir yıl olarak görüyoruz” dedi.
Vega Makina, pazar payını üç yıl içinde % 40’a çıkaracak
Sektörde üretilmeyen ya da teknik olarak üretilemeyen kaynak makine-ekipman ve sarf malzemeleri konusunda teknik altyapısı ve bilgi birikimi ile Türk sanayicisine hizmet sunan Vega Makina’nın 2024 yılı hedeflerini de paylaşan Zengin, şunları söyledi: “Temel amacımız, gelişen tüm teknolojileri takip ederek bunları dünyayla aynı anda kaynaklı imalat yapan sanayicilerimiz ile buluşturmak. Bu sayede de üretkenliğini artıran ihracatçılarımızın yurt dışı pazarlarda fiyatlama ve ürün kalitesi ile avantajlı hale gelmesini sağlamak. Vega Makina olarak satışını yaptığımız ürünlerle ilgili sektörde yüzde 20 pazar payına sahibiz. Bunu önümüzdeki üç yıl içerisinde yüzde 40’a çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun için 100 milyon TL yatırım hedefiyle Sivas’ta kuracağımız yeni tesisimizde üretim için gerekli olan bazı malzeme ve ekipmanların tedariki aşamasındayız. Sonrasında yurt dışındaki partnerimizden üretim ile ilgili teknik destek alarak bu yılın üçüncü çeyreğinde ilk makinemizi banttan indirmeyi planlıyoruz. Yeni tesisimizin ilk yılında 5 bin adetlik üretim yapmayı planlarken orta vadede hedefimiz ise yılda 15-20 bin adetlik üretime ulaşmak.”