Türk Çelik Sektörü, 10 Milyon Tonluk Çelik İthalatı Gerçekleştiren Orta Amerika Ve Karayipler Bölgesinden Aldığı Payı Artırmaya Odaklandı. Bölgenin Çelik İthalatından Yüzde 5 Pay Alan Sektör Temsilcileri, Bu Rakamı Daha Yukarıya Taşımak İçin Harekete Geçti. Çelik İhracatçıları Birliği’nin Düzenlediği Heyet İle Kolombiya, Panama Ve Dominik Cumhuriyeti’ni Ziyaret Eden Sektör Temsilcileri Binin Üzerinde İş Görüşmesi Gerçekleştirdi. Bölgedeki Diğer Ülkelerin De Davet Edildiği Heyet Programı Süresince Türk Çelik Heyeti Resmi Ziyaretlerin Yanı Sıra Çelik İthalatçıları İle Bir Araya Gelerek Verimli Geçen Görüşmeler Yaptı. Toplantılarda Ortak Yatırımlar Ve İşbirlikleri De Gündeme Geldi.
Türk çelik sektörü geleneksel ihracat pazarlarının yanı sıra pazar payının düşük olduğu Orta Amerika ve Karayipler bölgesine odaklandı. Ekonomi Bakanlığı’nın URGE ve sektörel ticaret heyeti destekleri kapsamında Çelik İhracatçıları Birliği, 1-8 Ekim 2017 tarihleri arasında ekonomik ve ticari açıdan dünya çelik sektörünün önemli merkezlerinden Orta Amerika ve Karayipler bölgesine ticaret heyeti düzenledi.
Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kâmil Erciyas’ın başkanlığını üstlendiği heyete ÇİB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Necati Tecdelioğlu ve Türk çelik sektörü yetkilileri katılırken T.C. Ekonomi Bakanlığı temsilcileri de heyet programına eşlik etti. Heyet ilk durağı olan Kolombiya’nın ardından Panama ve Dominik Cumhuriyeti’ni ziyaret etti. Türk çelik sektörü temsilcileri, heyet boyunca ilgili ülkelerin ticaret ve endüstri bakanlıkları, serbest bölgeler ve Panama Kanalı yetkililerinin yanı sıra çok sayıda meslek kuruluşu, kamu ve özel sektör temsilcileri ile önemli temaslarda bulundu.
Söz konusu ülkelerin yanı sıra bölgedeki diğer ülkelerden katılan firmalarla da bir araya gelen Türk çelik heyeti binin üzerinde iş görüşmesi gerçekleştirdi. İkili iş görüşmeleri sonrasında yerel firmalar ve Türk çelik ihracatçıları arasında iş birliğinin yanı sıra ortak yatırım imkânları da değerlendirildi.
Orta Amerika ve Karayipler bölgesinde yer alan 34 ülke toplamda 10 milyon tona yaklaşan çelik ithalatı yapıyor. Bu ülkeler arasında en fazla ithalatı gerçekleştiren Kolombiya, Guatemala, Dominik Cumhuriyeti, Kosta Rika ve Panama’nın ithalatı bölge ithalatının yüzde 70’ini oluşturuyor. En çok ithal edilen ürünler ise inşaat çeliği, yassı sıcak, yassı kaplama, yassı soğuk ile yarı mamul ürünler olarak sıralanıyor. Türkiye’nin Orta Amerika ve Karayipler bölgesinin çelik ithalatından aldığı pay yaklaşık yüzde 5 seviyesindeyken en çok ihraç ettiğimiz ürünleri inşaat çeliği, profil, yassı sıcak, filmaşin ve dikişli boru oluşturuyor.
Sekiz gün süren Orta Amerika ve Karayip heyetini değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Sektör temsilcilerimiz her üç ülkede de oldukça yoğun ilgi gördü. Kolombiya, Panama ve Dominik Cumhuriyeti’nin yanı sıra Kosta Rika, Honduras, El Salvador, Nikaragua, Guatemala, Haiti gibi civardaki birçok bölge ülkelerinin çelik ithalatçıları misafirimiz olarak getirilerek bu üç ülkede gerçekleştirdiğimiz ikili iş görüşmelerine katıldı. Görüşülen tüm firmalarla ortak yatırım fırsatlarını ve işbirliği imkânlarını değerlendirdik. Yapılan bu ticaret heyetlerinin ikili ticari ilişkilerimize ve çelik ihracatımıza olan katkılarını önümüzdeki dönemde daha net görmeye başlayacağımızı ümit ediyorum. Bu gibi ülkelerde pazar payımızın daha da artması için düzenli hat seferlerinin oluşturulması elzemdir” dedi.
Ekinci sözlerine şu şekilde devam etti: “Ticaret heyetlerimizin başarılı olmasında Ekonomi Bakanlığımızın ve ilgili ülkelerdeki Büyükelçilerimizin destekleri yadsınamaz. Çelik İhracatçıları Birliği olarak bu destekleri kullanarak daha birçok başarılı ticari heyet faaliyeti gerçekleştireceğimize inanıyoruz. İlerleyen dönemde düzenleyeceğimiz yeni heyetlerle hedef pazarlarımızdaki payımızı artırmaya odaklanacağız.”