Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Ermaksan, Milli Olarak Ürettiği Fiber Sensörler (Fbg) İle Stratejik Bir Teknolojiyi Daha Ülkemize Kazandırdı

‘Yenilikçi teknolojiler’ sloganıyla, Endüstri 4.0’a uygun akıllı ve ileri teknoloji çözümler geliştiren Ermaksan, dünyada sayılı firmanın ürettiği ve enerji, yapı, ulaştırma denizcilik, havacılık, uzay, güvenlik, medikal, sismoloji gibi pek çok alanda sıcaklık, basınç, titreşim, kuvvet gibi çeşitli ölçümlerin yapılmasına olanak sağlayan FBG sensörlerini (Fiber Bragg Grating) sanayicilerin kullanımına sundu. 

Ermaksan tarafından yüksek teknolojiye yatırım çalışmaları kapsamında Türkiye’de ilk ve tek olarak, tamamen milli imkanlarla hayata geçirilen bu teknoloji ile ülkemizin teknoloji odaklı büyüme hedeflerine yönelik çok önemli bir adım atılmış oldu.

 

Ermaksan, dünyada sayılı firmanın ürettiği ve enerji, yapı, ulaştırma denizcilik, havacılık, uzay, güvenlik, medikal, sismoloji gibi pek çok alanda sıcaklık, basınç, titreşim, kuvvet gibi çeşitli ölçümlerin yapılmasına olanak sağlayan FBG sensörlerini (Fiber Bragg Grating) sanayicilerin kullanımına sundu. 

 

Ermaksan tarafından yüksek teknolojiye yatırım çalışmaları kapsamında Türkiye’de ilk ve tek olarak, tamamen milli imkanlarla hayata geçirilen bu teknoloji ile ülkemizin teknoloji odaklı büyüme hedeflerine yönelik çok önemli bir adım atılmış oldu.

 

Teknolojinin öncüsü
Türkiye’nin yüzde yüz yerli ve milli ilk lazer çipi, ilk lazer ışın kaynağı ve ilk 3D eklemeli imalat makinesi gibi devrim niteliğinde pek çok teknolojiyi üretip, dünyanın dört bir yanına ulaştırmaya devam eden Ermaksan, FBG sensör teknolojisiyle birlikte teknoloji hamlelerine yeni bir halka daha ekleyerek, bu alanda ülkemizin öncü markası haline geldi.

 

Tüm dünyada sınırlı sayıda ülkenin üretebildiği Lazer güç kaynağını (rezonatör) ve CNC kontrolörleri, Türkiye’de ilk kez hayata geçiren Ermaksan (Optoelektronik) grubunda üretilen bu teknoloji dünyada sayılı olarak kabul ediliyor.

 

Ülkemize güç katacak
Geçmişte yurt dışından ithal edilen bu ürünün, artık tamamen yerli ve milli olarak ülkemize ciddi güç katacağını ifade eden Ermaksan Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Özkayan, FBG sensörleri hakkında detaylı bilgiler verdi. Özkayan, “Optik fiberler; cam ya da plastik malzemelerden yapılan ve insan saçından biraz daha kalın bir çapta üretilen esnek, hafif ve şeffaf yapılardır. FBG sensör teknolojisi ile çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal parametreleri ölçmek mümkündür. FBG sensörler ile aynı fiber üzerinden birden çok etki aynı anda ölçülebilir. Örneğin sıcaklık, gerinim, basınç, kuvvet, titreşim, ivme, yer değiştirme, sıvı seviyesi, nem, gaz vs. FBG sensörler geniş bir kullanım alanına sahip” dedi.

 

Pek çok alanda kullanılıyor
FBG sensör teknolojisinin kullanım alanlarına değinen Özkayan, “Yapılar (köprüler, barajlar, tüneller, madenler, binalar, tarihi eserler, petrol platformları), enerji (rüzgâr türbinleri, petrol kuyuları, boru hatları, nükleer reaktörler, jeneratörler), ulaştırma (demiryolları, trenler, yollar, özel amaçlı taşıtlar, vinçler), denizcilik (tekne, donanma gemisi, yük konteyneri, denizaltı), havacılık ve uzay (kompozit yapılar, uçak kanatları vb., motor yakıt depoları sıcaklık takibi, rüzgar tünelleri, uzay araçları), laboratuvar testleri ve ölçümleri (uçak kanatları ön yükleme testleri, ekstansometre), emniyet ve güvenlik (sınır güvenliği sistemleri, yangın alarm sistemleri), medikal (tıbbi robotik kol, hasta durumu takip cihazları) sismoloji (yer kabuğundaki kaymaların izlenmesi) gibi alanlarda bu teknoloji kullanılıyor. Bu teknoloji sayesinde, aynı fiber hattı boyunca birden çok FBG yazımı ile farklı noktalardan ölçüm alınabilir. Sıcaklık, basınç, gerinim gibi farklı fiziksel parametreler aynı anda ve sürekli olarak ölçülebilir. Uzun mesafeler boyunca veri kaybı olmadan ölçüm alınabilir. Bilgi güvenliği sağlanıp, yüksek manyetik alanın olduğu ortamlarda rahatlıkla kullanılabilir. Çok hafif, küçük boyutlu, esnek yapısı sayesinde farklı malzemelere gömülü olarak kullanılabilir. Bilinen sensörlere göre büyük ve ağır kablo demetleri bu teknolojide olmadığı için özellikle hafifliğin ön planda olduğu uçak, kanat ve gövde yapılarında mutlak tercih edilen sensörler bunlardır” diye konuştu.

 

Özkayan ayrıca, teknoloji yatırımlarının da devam edeceğini ifade ederek, ülkemiz için üretmeye ve teknoloji geliştirmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Paylaş Tweet Paylaş
2461 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM