Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Cobot’lar Hızlı Kurulum ve Kullanım Kolaylığıyla Otomasyonda Fark Yaratıyor

Sağladığı sayısız avantaj sayesinde hızlı yatırım geri dönüşü sağlayan kolaboratif robotlar (cobot) işletmelere değer katarak, otomasyonda fark yaratıyor. Kolaboratif robotların mucidi Universal Robots’un hızlı ve esnek kurulumu sayesinde, üretim hatları yeni ürünler için hızlı bir şekilde yeniden programlanabiliyor. Kurulum kolaylığı ile Universal Robots, üretimlerini optimize etmek isteyen küçük işletmelere geleceği yakalama imkânı sunuyor. İş akışı değiştiği takdirde cobot, küçük boyutu,  hafif ve kompakt tasarımı sayesinde yeni hatlara kolayca ve hızlı bir şekilde entegre edilebiliyor. Tüm iş süreçlerinde cobot’ların bir insan ile etkileşimli çalışması durumunda, patentli UR teknolojisi, azaltılmış modda çalışacak şekilde ve/veya duracak şekilde programlanabiliyor ve etkileşim sona erdiğinde daha yüksek hızda çalışmaya devam edebiliyor. UR cobot’ları, CNC makine besleme, malzeme taşıma, alama bırakma, taşıma ve enjeksiyon kalıplama uygulamaları da dahil olmak üzere üretiminin tüm alanlarında kullanılabiliyor. 

 

Cobot’lar makine besleme uygulamalarında üretkenliğini artırıyor
Makine besleme, üretim hattındaki kolaboratif robot (cobot) destekli otomasyon için en ideal uygulamalardan biri. Monoton, sürekli tekrar eden, genellikle kirli ve bazen tehlikeli olabilen makine besleme uygulamaları, son yıllarda işletmelerin üretim hattında çalışanlarla güvenle yan yana çalışabilen cobot’ların (risk değerlendirmesine bağlı olarak) en sık kullanıldığı uygulamalar arasında yer alıyor. Universal Robots, cobot’ları dünya genelindeki her ölçekten işletmelerin makine besleme uygulamalarını otomatikleştirmek için kullanılıyor. Cobot, hızlı ve esnek biçimde konumlandırılarak üretim hatları yeni ürünlere hızlıca uyarlanabiliyor. Kendini sektördeki diğer robotlara göre çok daha hızlı bir şekilde amorti eden kolaboratif robotlar, markalara değer katıyor. Ek bağlantı seçenekleri ve kurulum kolaylığı sağalayan cobot’lar hızlıca istenilen haberleşme protokolleri ile makinelere adapte ediliyor. Enjeksiyon Kalıplama Makine Arayüzü (IMMI) kiti hem robot kontrol kabinine bağlantı konnektörü hem de enjeksiyon kalıplama makinesine bağlantı kablosunu içeriyor.

 

KOBİ’ler için yüksek verimlilik ve yüksek üretim anlamına gelen otomasyon önemli bir geçiş sağlıyor. Doğru çalışma modellerine ve uç elemanlarına sahip bir cobot üretim genel giderlerini kolaylıkla azaltabiliyor. Kesintisiz ve yüksek derecede tekrarlanabilirlik sayesinde, cobot’lar dayanıklı tasarımlarıyla da dikkat çekiyor.

 

Çalışanlar daha verimli iş süreçlerine yönlendiriliyor
Sanayi üretim ortamında, bir ekipmanın görevi tamamlamak için çalışanın müdahalesini gerektirdiği makine besleme kategorisine giren birçok görev bulunuyor. Çalışanların boşa geçen zamanlarını azaltarak ve olabilecek hataları en aza indirerek, üretimdeki hızı ve üretkenliğini artırmak konusunda kolaboratif otomasyon makine besleme uygulamaları oldukça ideal. Örneğin, CNC makinelerin yüksek sermaye maliyeti, makinelerin mümkün olduğunca yüklü ve çalışır durumda tutulmasını zorunlu kılıyor. Universal Robots cobot’ları, makineye malzeme yerleştirme, kapıyı kapatma, makineyi çalıştırma, işlem tamamlandığında kapıyı açma ve bitmiş işlenmiş parçayı çıkarma gibi tipik CNC işlemlerini kolayca gerçekleştirebiliyor, çalışanları daha verimli işlere yönlendirebiliyor.

 

Cobot ile iş kazalarına karşı daha güvenli çalışma ortamı 
Makine besleme uygulamalarını endüstriyel robot kollarıyla otomatikleştirmek, çalışanlar için de büyük faydalar sağlıyor. Cobot’un entegre güvenlik sistemleri, risk analizine bağlı olarak hiçbir güvenlik bariyerine ya da çitine ihtiyaç duymadan çalışanlarla yan yana olması ek güvenlik maliyetini de ortadan kaldırıyor. Dahası, cobot’lar insanları hareketli makine parçalarından ve sıkışma noktalarından uzaklaştırarak kaza ve tekrarlayan işlerde yaralanma riskine engel oluyor. Örneğin CNC, enjeksiyon kalıplama ve abkant pres makinelerine cobot’lu otomasyonu entegre etmek çalışan memnuniyetini ve değerini artırıyor. Dünyada farklı sektörlerde kullanılan binlerce Universal Robots cobot’ların yüzde 80’i herhangi bir güvenlik koruması olmaksızın operatörlerle yan yana çalışıyor.

 

KOBİ’ler için otomasyonla rekabet avantajı
Rekabet avantajlarını artırmak ve sınırlı kaynakları en iyi şekilde kullanmak isteyen küçük ve orta ölçekli işletmeler için iş otomasyona geçiş yapmak en öncelikli konuların başında geliyor. Daha akıllı, hızlı ve uygun maliyetli çalışmak için otomasyon çözümlerini kullanan KOBİ’lerin rekabet gücü artıyor. Cobot’lar, işletmelerin hem yerel hem de küresel olarak rekabetçi kalmasını sağlamak için tasarlandı. Endüstriyel robotların aksine, 220V enerji ihtiyacı yani düşük enerji tüketimiyle, koruyucu kafesler kurmaya veya çalışanlara özel eğitime gerek kalmadan hızlıca kurulabilen cobot’lar zaman ve maliyetten kazanç sağlıyor.

Sürdürülebilir işletmeler için cobot’lar iş başında
Düşük enerjiyle çalışan cobot’lar enerji tüketimini her zaman kontrol altında tutulmasını sağlayarak işletmelerin sürdürülebilir faaliyet göstermelerine de olanak tanıyor.  Universal Robots, kullanıcıların internet bağlantısı olan her yerden cobot performansını izlemesine olanak tanıyan çok çeşitli uzaktan izleme ve erişim çözümlerine sahip. Operatör buradan cobot faaliyetlerinin her yönüyle ilgili verilere erişebiliyor ve verimliliği artırmaya ve gereksiz enerji kullanımını azaltmaya yardımcı ayarlamaları yapabiliyor.

 

Cobot çevrimiçi eğitimi ile kullanım kolaylığı
Kullanım kolaylığı sağlayan Universal Robots cobot’larını çalışanların her ürün, süreç ve makinede kullanabilmesi için UR Akademi tarafından sunulan 87 dakikalık ücretsiz çevrimiçi eğitimi almaları yeterli. Universal Robots cobot’lar, robot uzmanlığı gerektirmeyen kolay programlanabilir olmaları sayesinde ve kullanıcı dostu arayüzü ile oldukça anlaşılır. Üstelik UR AKADEMİ e-Series TÜRKÇE dil seçeneğiyle artık herkes tarafından rahatça anlaşılır bir hizmet sunuyor. Eğitimler ile cobot kullanımında daha yüksek verim ve sürdürülebilir ürün kalitesi alınıyor. Buna karşılık, daha yüksek üretim adetleri, daha düşük ürün maliyetleri ile sonuçlanıyor.

 

UR+ platformu ile hızlı, esnek ve standardize üretim imkanı
UR+ platformu robot kolunun uç elemanları, kuvvet sensörleri, kamera sistemleri ve diğer aksesuarlar gibi çevre ekipmanların donatılmasıyla ilgili ekipmanlar sunan bir ekosistem. Platformda, Universal Robots’un sorunsuz çalışması için sertifikalı 450’den fazla ürüne sahip bir galeri bulunuyor. UR Akademi üzerinden alınan ücretsiz online eğitimin ardından Universal Robots cobot’u programlanabilip, çalıştırılabiliyor.

Paylaş Tweet Paylaş
10086 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM