Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Dr. Veysel YAYAN
Dr. Veysel YAYAN
veyselyayan@celik.org.tr
Çin Çelik Sektörü Dünya Piyasalarını İşgal Ediyor
2013 ve 2014 yıllarında, Türkiye’nin ham çelik üretiminde gerçekleşen toplam % 5.2 oranındaki daralmanın ardından, 2015 yılının ilk çeyreğinde düşüş derinleşerek devam etti. Yılın ilk çeyreğinde, Türkiye’nin ham çelik üretimi % 8.8 oranında düşüşle, 8.48 milyon tondan, 7.73 milyon tona geriledi. Üretim yöntemleri açısından incelendiğinde, Türkiye’nin ham çelik üretiminde gözlenen 750.000 tonluk azalmanın % 97’sinin elektrik ark ocaklı tesislerde gerçekleşmiş olması, hurda fiyatlarının demir cevheri karşısında makul bir dengeyi bulmakta zorlandığını ortaya koydu. Ürünler itibariyle bakıldığında, hem kütük hem de slab üretiminin gerilemiş olması dikkat çekti. Halihazırda son derece düşük kapasite kullanım oranları ile çalışmasına rağmen, slab üretimindeki düşüşün devam etmesi endişeye yol açtı. Türkiye’nin üretimindeki gerilemede, artan ithalat baskısı önemli bir rol oynadı. 
 
 
 
Yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen ham çelik üretimi, yıllıklandırılmış bazda 30.9 milyon ton gibi oldukça düşük bir seviyeyi ifade ediyor. Mevcut gerileyen üretim ortamında, geçen yılın tamamında % 68 ve geçen yılın ilk çeyreğinde % 69 seviyesinde bulunan ham çelik üretiminde kapasite kullanım oranı, bu yılın aynı döneminde % 62 seviyesine gerilemiş bulunuyor. Sözkonusu yıllıklandırılmış üretim miktarı, kapasitenin 21 milyon ton gibi son derece önemli bir bölümünün atıl kalması anlamına geliyor. 
 
İlk çeyrekte, dünya ham çelik üretiminin seyrine baktığımızda, toplam dünya üretiminin % 1.8 oranında gerilediği görülüyor. En büyük 10 çelik üreticisi ülke arasında, 10. sırada yer alan İtalya’nın üretimindeki % 10.2 seviyesindeki düşüşün ardından, Türkiye üretimi en fazla gerileyen ikinci ülke konumunda bulunuyor. Türkiye’nin üretimindeki gerileme, dünya sıralamasında Türkiye’yi bir basamak geriye, dokuzuncu sıraya düşürmüş bulunuyor. 
 
Yılın ilk çeyreğinde, Türkiye’nin görünür çelik ürünleri tüketiminin ise, % 9 oranında artışla, 7.87 milyon tona ulaşmış olması,  çelik tüketicisi sektörlerin büyüme eğilimi içerisinde olduğunu göstermesi açısından önem taşıyor. Ancak artış gösteren sözkonusu talebin, hangi oranda yurtiçinde üretilen ürünler ile karşılandığına bakıldığında, bir hayli üzücü bir tablo ortaya çıkıyor. Türkiye’nin çelik tüketiminde ithal ürünlerin ağırlığının artmaya devam ettiği gözleniyor. İlk çeyrekte gerçekleştirilen toplam 7.87 milyon tonluk nihai çelik tüketiminin 2.4 milyon tona tekabül eden % 30 oranındaki kısmı ithal ürünlerle karşılanmış bulunuyor. Türkiye’nin toplam çelik tüketimindeki ithal ürün payının, 2014 yılının aynı dönemine kıyasla, 3 puan artış göstermiş olduğu gözleniyor. Yassı ürünlerde ise, geçen yılın ilk çeyreğinde % 47 seviyesinde bulunan ithalatın tüketim içerisindeki payının, bu yılın aynı döneminde % 52 seviyesine yükseldiği gözleniyor. 
 
2012-2014 döneminde % 11.1’e tekabül eden 2.25 milyon ton gibi oldukça yüksek bir miktarda gerileyen Türkiye’nin çelik ürünleri ihracatının, 2015 yılının ilk çeyreğinde de düşüş eğilimini sürdürerek, % 7.6 oranında azalışla, 4.35 milyon tonda kaldığı gözleniyor. İlk çeyrekte değer açısından % 18 civarında gerçekleşen çelik ihracatındaki düşüş, geçici TİM verilerine göre, yılın ilk 4 aylık döneminde % 20 seviyesine ulaşmış bulunuyor. 
 
Ocak-Mart döneminde ithalatın ise, % 33.4 oranında artışla, 4.3 milyon tona ulaşmasının, ihracatın ithalatı karşılama oranının neredeyse sıfırlanmasına neden olduğu görülüyor. Geçen yılın ilk çeyreğinde % 137 seviyesinde bulunan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde % 103 seviyesine kadar gerilemiş bulunuyor. Çelik sektöründeki, üretim, ihracat ve ithalat göstergeleri uzun yıllardan bu yana ilk kez bu kadar kötü bir tablo çiziyor. 
 
Dünya çelik sektöründe 600 milyon tona ulaşan kapasite fazlalığı yanında, Rusya, Ukrayna ve Çin Halk Cumhuriyeti gibi hem karşılaştırmalı üstünlüklere sahip, hem de çok yönlü devlet desteklerinden yararlanan ülkelerin çelik tüketimlerindeki azalma ve ihracatlarındaki olağanüstü artış, sektörümüzün performansını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. 
 
Özellikle Çin Halk Cumhuriyeti, sahip olduğu karşılaştırmalı üstünlükler yanında, % 90’ın üzerindeki demir cevherine dayalı üretim yapısının sağladığı avantajlar, sektörün ulusal ve yerel hükümetler tarafından çok yönlü desteklerle desteklenmesi gibi etkenlerin de desteğiyle, çelik tüketimindeki keskin daralma sonrasında, ihraç satışları ile dünya piyasalarında varlığını arttırmaya devam ediyor. 2014 yılında ihracatını % 50 civarında artışla, 94 milyon tona yükselten Çin Halk Cumhuriyeti, bu yılın ilk çeyreğinde de % 41 oranında artışla, 25.8 milyon ton nihai mamul ihraç etmiş bulunuyor. Sözkonusu ihracat miktarı, yıllıklandırılmış bazda 104 milyon ton civarında bir seviyeyi ifade ediyor. Ancak piyasadaki koşullar, önlem alınmaması halinde, Çin’in ihracatını daha yüksek oranlarda arttıracağına işaret ediyor. Çin Çelik Üreticileri Derneği, ihracat vergi politikalarındaki değişikliklere rağmen, düşük ihracat fiyatları sayesinde, 2015 yılında ihracatta önemli bir düşüş beklemediğini net bir şekilde ifade ediyor. Piyasada, 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle bor alaşımlı çubuk, filmaşin ve levha ihracatında vergi iadelerinin kaldırılması neticesinde, Çin’in ihracatının azalacağı yönünde bir beklenti bulunuyordu. Ancak mevcut veriler, sözkonusu tedbirin, Çin’in ihracatının sınırlandırılması konusunda işe yaramadığını, Çinli üreticilerin bor yerine krom alaşımı kullanarak ihracatlarını sürdürebilecek ve hatta hızla attıracak yeni bir yöntemler geliştirdiklerini gösteriyor. 
 
2015 yılında, Çin’in dünya ihraç pazarlarındaki ve Türkiye piyasasındaki etkinliğinin derecesinin, Türkiye’nin sergileyeceği performansı da etkileyeceği değerlendiriliyor. Esasen 2014 yılında % 66 oranında artışla, 1 milyon tona ulaşan Türkiye’nin Çin menşeli çelik ürünleri ithalatının, bu yılın ilk çeyreğinde  % 284 oranında artışla, 566.000 tona ulaşmış olması, Türk çelik sektörü üzerindeki Çin tehdidinin hızlı bir şekilde büyüyerek devam ettiğini gösteriyor. Yılın ilk çeyreğinde, Çin’den yapılan ithalatın, yıllıklandırılmış bazda, 2.27 milyon ton gibi son derece yüksek bir miktarı ifade etmesi, sektör kuruluşlarımızı ciddi ölçüde endişelendiriyor. 
 
İhracat ve üretim kayıplarımızdaki derinleşme, ithal ürün talebinin, iç piyasaya yönlendirilmesi ihtiyacını her zamankinden daha belirgin bir şekilde ortaya çıkarmış bulunuyor. Yılın ilk çeyreğinde % 38 seviyesine ulaşan atıl kapasiteye rağmen, Türkiye’yi dünyanın 7. en büyük çelik ithalatçısı konumuna getiren, yılın ilk çeyreğindeki seyrin önümüzdeki aylarda da devam etmesi halinde, 16 milyon tonu aşması beklenen çelik ithalatını, Türk ekonomisinin daha fazla taşıması mümkün görülmüyor. Türkiye, ihtiyacından daha büyük kapasiteye sahip olmasına rağmen, çelik ürünlerinde hızla ihracatçı bir ülke konumundan, ithalatçı bir ülke konumuna doğru ilerliyor. 
 
Dünyada stratejik sektör olarak addedilen çelik sektörü, hiçbir ülkede böylesine tahrip edici ticari gelişmeler karşısında sahipsiz bırakılmıyor. ABD’den sonra Avrupa Birliği de, Çin menşeli inşaat demiri için damping soruşturması açmış bulunuyor. 
 
Dünya piyasalarında rekabetin keskinleştiği, ihracatın her geçen gün zorlaştığı, üretici ülkelerin çelik sektörlerine korumacılık da dahil olmak üzere, çok yönlü destekler sağladığı günümüzde, çelik sektörümüzün üzerindeki yüklerin sürdürülmesi irrasyonel bir görüntü arzediyor. 
 
Başta elektrik enerjisi olmak üzere, girdi maliyetlerinin düşürülmesinin, rekabet gücünün arttırılmasına ve sektörün Çin çelik sektörünün işgaline direnerek, yeniden büyüme trendine girmesine katkıda bulunacağını, bu yönüyle, KKDF’nin kaldırılmasının, sektörün performansını olumsuz yönde etkileyen, elektrik enerjisi üzerindeki her türlü fon ve kesintiler ile hurda ve kömür ithalatından alınmakta olan çevre katkı payı uygulamalarının iptali sürecinin başlatılmasının ön adımını teşkil etmesini diliyoruz.

 

Paylaş Tweet Paylaş
3819 kez okundu
YAZARIN DİĞER HABERLERİ
İTHALAT BASKISINDAKİ AZALMA ÜRETİM ARTIŞI GETİRDİ
2016 yılının Aralık ayına ait üretim, tüketim ve dış ticaret rakamları belli oldu. Aralık ayında Türkiye’nin ham çelik üretimi, bir önceki yılın Aralık ayına k DEVAMI...
Çelik Sektöründe 2017 Beklentileri Olumlu
2016 yılının ilk yarısı ve ikinci yarısı, Türkiye’nin çelik üretimi ve tüketimi açısından farklı seyre sahne oldu. Yılın ilk yarısında ham çelik üreti DEVAMI...
Avrupa Bi̇rli̇ği̇ Çeli̇kte Korumacı Yaklaşımı Keski̇nleştiriyor
Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yaşanan gerginlik sonrasında, tarafların ilişkileri makûl bir çerçeveye oturtmak için bir araya gelecekleri anlaşılıyor. Esasen G DEVAMI...
Yurtiçi̇ Çelik Tüketimindeki̇ Daralma,Tedbir İhtiyacina Aciliyet Kazandırıyor
Türkiye’nin çelik üretimindeki toparlanma devam ediyor. 2012-2015 döneminde düşüş gösteren Türkiye’nin ham çelik üretiminin, bu yıl DEVAMI...
Dünya Çeli̇k Sektöründe Dengelenme Zaman Alacak
Dünya Çelik Derneği Ekonomi Komitesi ve OECD Çelik Komitesi Toplantıları Eylül ayı başında gerçekleştirildi. Global çelik sektöründeki ve piyasaların DEVAMI...
Çeli̇k Sektöründe İhti̇yatlı İyi̇mserlik
Türkiye’nin ham çelik üretimi, 2012 yılında 35.9 milyon ton ile zirvesine ulaştı. Ancak  sonraki 3 yıl boyunca gerileme eğilimi gösterdi. Öyle ki, 2015 yılında DEVAMI...
Türki̇ye’ni̇n Net Çeli̇k İhracatçısı Pozi̇syonu, Çeli̇k Sektörümüzü Tahri̇p Ediyor
2015 yılında % 4 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi, 2016 yılının ilk çeyreğinde de % 4.8 ile büyüme eğilimini sürdürdü. Böylece, en son 2009 yıl DEVAMI...
Ekonomide Öncelikli Dönüşüm Programı Gelecek İçin Ümit Vaad Ediyor
28 Kasım 2014 tarihinde gerçekleştirilen SteelOrbis 9. Çelik Konferansı’nın en çok tartışılan konularını, Çin’in son aylarda ihraç pazarlarına yö DEVAMI...
Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi'ye Müteşekkiriz
Son zamanlarda ABD’den yalnızca siyasi ve askeri heyetler değil, ekonomik heyetler de sıkça Türkiye’yi ziyaret ediyor. Eylül ayında Amerika Birleşik Devletleri Ticaret DEVAMI...
Çelik Sektörümüz Koruma Tedbirleri ve Çinli Üreticilerin Haksız Rekabeti arasında sıkışıyor
Son dönemde, başta Çin olmak üzere, global düzeydeki atıl kapasitelerin ve zayıf seyreden tüketimin yarattığı baskı yanında, cevher fiyatlarındaki düşüşün DEVAMI...
2014 Yılının İkinci Yarısına İlişkin Beklentiler Olumlu
2014 yılının ilk yarısını, beklentilerimizin altında kalan bir performansla geride bırakmış bulunuyoruz. Irak krizi, uzun mamul piyasalarındaki Çin tehdidi, hurda ile mamul fiyatları arasınd DEVAMI...
SEKTÖREL HABERLER
ASAŞ’a Yeşil Dönüşüm Alanında Önemli Ödül
ASAŞ, T.C. Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Verimlilik Proje Ödülleri Yarışması’nda, “Otomotive Uygun Alaşımlarda Boyalı Hu DEVAMI...
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Değerlendirme
ÇELİK ÜRETİMİ  2024 yılının Ocak ayında Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına göre %24,7 artışla 3,2 milyon tona yükseldi.    ÇELİK TÜKETİMİ Nihai DEVAMI...
Otomotiv Sanayii Derneği 2024’ün İlk İki Aylık Verilerini Açıkladı!
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2024 yılının ilk iki aylık verilerini açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre toplam üretim yüzde 8 artarak 241 bin 861 adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı d DEVAMI...
Çelik Sektörü Litvanya’da Bir Araya Geldi
Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB), Baltık ülkelerindeki etkinliğini artırmak, pazardaki varlığını güçlendirmek ve yeni iş birlikleri amacı ile Litvanya’nın başkenti Vilnius’a Ticaret Heyeti d& DEVAMI...
TAYSAD Sektöre Örnek Çalışmalarıyla Ödüllendirilmeye Devam Ediyor!
Firmaların dönüşüm süreçlerine liderlik etmek ve rekabetçiliklerini artırmak adına stratejik bir rol oynayan TAYSAD, sektörü destekleyici çalışmalarını sürdürüyor. TAYSAD&rsquo DEVAMI...
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Değerlendirme
ÇELİK ÜRETİMİ  2023 yılının Aralık ayında Türkiye’nin ham çelik üretimi,  geçen yılın aynı ayına göre %21,2 artışla 3,2 milyon ton oldu. Yılın tamamında ise ham çelik üretim DEVAMI...
TürkTraktör 70. Yılında 1.111.111’inci Traktörünü Üretti
Türkiye otomotiv sektörünün ilk üretici kuruluşu TürkTraktör, kuruluşunun 70. yılında 1.111.111’inci traktörünü banttan indirerek yeni bir eşiği daha başarıyla geçti. Türkiye DEVAMI...
Bursalı Mubitek Türkiye İkincisi Mubitek, İnovalig’den İkincilik Ödülüyle Döndü
Mubitek, Türkiye’nin ‘inovasyon şampiyonlarının seçildiği İnovaLİG’te “İnovasyon Stratejisi” kategorisinde ikincilik ödülünü kazandı.   Daha önce de İnovaLİG’ten DEVAMI...
Çelik Servis Hizmetiyle Dev Endüstrilere Çözüm Ortağı Oluyor
Türkiye’deki ilk ve tek çelik, ısıl işlem, desen ve PVD kaplama sağlayıcısı konumuna sahip voestalpine High Performance Metal Türkiye, başta otomotiv, enerji, altyapı, ulaştırma olmak üzere çok sayıda end&uu DEVAMI...
OSD, Türkiye Otomotiv Sanayisinin AB Yeşil Mutabakat Hedeflerine Uyumu Projesi ile AB IPA III Dönemi Proje Desteği Almaya Hak Kazandı!
Otomotiv Sanayii Derneği, IPA III Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) için Sivil Toplum Eylemi (Civil Society Action Towards European Green Deal) çağrısına, “Türk Otomotiv Sanayiinin AB Yeşil Mutabakat Hedeflerini Gerç DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
Döküm Demir / Çelik Otomotiv Sanayi
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM